Kans op zwangerschap vergroten door goed te eten

Veel stellen hebben moeite om zwanger te raken. Er zijn veel opties om vruchtbaarheidsproblemen het hoofd te kunnen bieden, maar volgens verloskundige en vruchtbaarheidsexpert Zita West is er een simpelere oplossing. In haar boek Eat Yourself Pregnant legt ze uit wat je moet eten om je vruchtbaarheid te bevorderen en de kans op zwangerschap te vergroten.

Eten om in de stemming te komen of om je libido te verhogen

Serotonine is een stofje in je lichaam dat een sterke invloed heeft op je seksdrive. Als je de aanmaak van serotonine wil stimuleren, kan je het beste grijpen naar kip, kalkoen, lam, kabeljauw, heilbot, zalm, sardines, tonijn, asperges, bladgroenten, aardappelen, zaden, sojabonen en yoghurt.

Fenylethylamine (spreek uit: fee-niel-ee-tiel-aa-mie-nuh) is het stofje dat je de befaamde vlinders in je buik laat voelen. Ideaal als je een beetje in de stemming wil komen. Chocolade is hier een uitstekende bron voor!

Tijdens seks is je dopamine niveau hoog – dopamine is een stofje in je lichaam dat je positief en blij laat voelen. Kip, kalkoen, mager rood vlees, kabeljauw, schaaldieren, tonijn, eieren, melkproducten, avocado, bananen en havermout bevatten allemaal de bouwstoffen waaruit je lichaam dopamine kan aanmaken.

Eten voor een goede eicel-gezondheid

De follikels, de kleine blaasjes waarin eicellen zich bevinden voor de eisprong, bevatten een vloeistof die hormonen en voedingsstoffen bevatten die goed zijn voor de eicel. Maar door deze vloeistof kan de eicel ook in aanraking komen met schadelijke vrije radicalen.

Antioxidanten zijn goed in het tegengaan van vrije radicalen, maar je moet er niet te veel van willen eten. Als je normaal, gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf (voor een vrouw van 25 geeft het Voedingscentrum het advies om 200 gram fruit en 200 gram groenten te eten), krijg je voldoende antioxidanten binnen.

Daarnaast heeft het stofje inositol een positieve invloed op de follikels en dus op de gezondheid van de eicel. Bruine rijst, bonen, linzen, citrusvruchten, noten en zaden zijn hier goede bronnen van.

Eten volgens je cyclus om de kans op zwangerschap te vergroten

Je kan je lichaam ondersteunen door voor die voeding te kiezen die belangrijk is in jouw fase van de menstruatiecyclus. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Tijdens je menstruatie

Je voedselinname is tijdens je menstruatie idealiter rijk in ijzer, vitamine C en vitamine B.

IJzer is een belangrijke bouwstof voor hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Tijdens de menstruatie verlies je veel ijzer. Dit vul je aan door rood vlees, pompoenpitten, bonen, gedroogde abrikozen, rozijnen, schaaldieren en donkere bladgroenten (spinazie!) te eten.

Vitamine C is belangrijk voor de ijzeropname. Deze haal je uit citrusvruchten, bessen, kiwi, bladgroenten en rode paprika.

Vitamine B bevordert de energieproductie uit voedsel, zodat je energiek blijft, en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen – belangrijk tijdens de menstruatie! Haal het uit volkorenproducten, lamsvlees, rundvlees, gevogelte, schaaldieren, eieren, melkproducten en bladgroenten.

Na de menstruatie en tijdens de vruchtbare periode

De hoeveelheid oestrogeen in je lichaam stijgt, terwijl je baarmoeder zich klaarmaakt voor een eventuele bevruchting. Je hebt een verhoogd libido en je zit wat lekkerder in je vel.

Blijf die vitamine B en C eten – ze zijn belangrijk voor een gezonde hormoonhuishouding! Daarnaast is vitamine B essentieel voor een goede celdeling en is daardoor belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo in de vroegste stadia.

Voor een goede bloeddoorstroming kan je in deze periode misschien eens een paar keer pittig voedsel, tofu en watermeloen eten, waardoor je bloedvaten verwijden.

Om de innesteling een goede kans van slagen te geven is een goed immuunsysteem belangrijk – en daarvoor moet je voor voldoende vitamine D zorgen. Het liefst haal je dat natuurlijk uit zonlicht, maar zalm, sardines en shiitakes zijn ook goede bronnen van vitamine D!

Na de LH-piek

De piek van het luteïserend hormoon (LH) geeft je lichaam het signaal voor de eisprong. De overgebleven follikel, waar de eicel uit is gekomen, zwerft rond in de eileider. Hij heet nu het corpus luteum, ook wel het geel lichaam genoemd.

Dit geel lichaam is verantwoordelijk voor instandhouding van een eventuele zwangerschap, en sterft af als er geen innesteling plaatsvindt. Als de bevruchting heeft plaatsgevonden, ondersteun je het geel lichaam door bèta caroteen te eten: zoals wortels, pompoen, boerenkool, spinazie en aardappelen.

Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden

Je lichaam heeft een tijdje op spanning gestaan om zich klaar te maken voor een eventuele zwangerschap: als de bevruchting niet plaatsvindt en je hormoonspiegels weer dalen, kan je je daarom wat moe en traag voelen. Rond deze tijd, als het lichaam zich weer voorbereidt op de menstruatie, kan je trek hebben in zoet voedsel en de bekende premenstruele cravings hebben.

Geef er maar aan toe. Af en toe een traktatie kan geen kwaad, als het maar met mate is.