Vrouw heeft rammelende eierstokken en een kinderwens

Je kan geen genoeg krijgen van schattige babyfilmpjes en fantaseert uren over de naam van een toekomstig kindje. Een typisch gevalletje ‘rammelende eierstokken’. Waar komt dit door en krijgt iedereen hiermee te maken? Biopsycholoog Estrella Montoya van de Universiteit Utrecht legt dit in een kort college uit. Wanneer krijg je rammelende eierstokken?

Wat zijn rammelende eierstokken?

‘Rammelende eierstokken’ is een term die gebruikt wordt voor vrouwen met een sterke kinderwens. De eierstokken klapperen natuurlijk niet letterlijk, het is vooral een ‘gevoel’. Biologisch gezien is het een reactie op signalen in je hersenen, waardoor je kinderwens groter wordt. Er wordt ook wel gezegd dat de ‘biologische klok tikt’.

Wanneer krijg je rammelende eierstokken?

Er zijn verschillende factoren die het gevoel van rammelende eierstokken aanwakkeren. Dr. Montoya stelt dat rammelende eierstokken vooral een ‘sociaal concept’ is. Zo zie je in vriendengroepen vaak dat het krijgen van kinderen een soort kettingreactie is. Zodra een aantal stelletjes kinderen krijgen, wil de rest ook.

Rammelende eierstokken worden dus aangewakkerd door je sociale omgeving, en wel op de volgende manieren:

  • Tijdsdruk. Naarmate je ouder wordt, beginnen mensen vragen te stellen ‘of het niet eens tijd wordt voor kinderen’.
  • Fear of missing out. Als steeds meer mensen in je omgeving kinderen krijgen, dan moet het wel geweldig zijn, toch? Je bent bang dat je iets mist als je geen kinderen krijgt.

De rol van oxytocine bij een sterke kinderwens

De sociale omgeving is niet de enige factor die invloed heeft op een sterke kinderwens. Dr. Montoya onderzocht de rol van het hormoon oxytocine bij dit proces. Oxytocine zorgt onder andere voor een verbonden gevoel met anderen, het aangaan van (romantische) relaties en een goede hechting tussen moeder en kind. Het wordt ook wel ‘het knuffelhormoon’ genoemd.

Tijdens het onderzoek kregen vrouwen extra oxytocine toegediend middels een neusspray, waarna zij de schattigheid van babyfoto’s beoordeelden en moesten aangeven hoe graag zij voor de baby wilden zorgen. Er werd verwacht dat deze aandrang zou toenemen wanneer de vrouwen extra oxytocine toegediend hadden gekregen.

Dit bleek niet bij alle vrouwen het geval. Alleen vrouwen die al een kinderwens hadden, vertoonden een sterkere respons na toediening van oxytocine. Bij vrouwen die geen kinderwens hadden, veranderde er niets. Oxytocine wakkert rammelende eierstokken dus alleen aan als je al een kinderwens hebt.

Krijgt iedereen rammelende eierstokken?

Nee, volgens het onderzoek van dr. Montoya niet. Er zijn vrouwen met een hele sterke kinderwens, vrouwen met een minder sterke kinderwens en vrouwen zonder kinderwens. Dit lijkt te bepalen hoe de hersenen reageren op oxytocine. Is er geen kinderwens? Dan kan je die niet afdwingen door oxytocine toe te dienen. Bij vrouwen die wel al een kinderwens hebben, zal oxytocine het gevoel van een kinderwens juist versterken.

Ook mannen hebben overigens een ‘biologische klok’. Onderzoek heeft aangetoond dat mannen rond hun 30e jaar een piek vertonen in hun wens om kinderen te krijgen. Als dit niet lukt, kunnen zij daar, net als veel vrouwen, last van krijgen.