Vrouw eet gezonde voeding om zwanger te worden

Wil je zwanger worden, dan kan je je lichaam daarop voorbereiden door een gevarieerd en gezond voedingspatroon aan te houden. Als het eenmaal raak is, weet je dit in de eerste weken vaak nog niet. Maar je prille baby heeft dan wel al de juiste voedingsstoffen nodig. Als je dus al vóór aanvang van je zwangerschap je menu in de gaten houdt, maak je een goede start als het zover is!

Er zijn veel manieren waarop je de kans op zwanger worden kan vergroten. Voeding is daarbij belangrijk. De kans om zwanger te worden is groter als je een gezond en gevarieerd menu aanhoudt. Je lijf functioneert het beste onder een juiste balans van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

Schijf van vijf

Om een goede balans te bereiken, kan je het beste eten volgens de Schijf van Vijf. Dit betekent 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Gebruik onverzadigde vetten om op je brood te smeren of om in te bakken. Afwisselen tussen vis, vlees en peulvruchten is verstandig, evenals kiezen voor volkorengraanproducten en aardappelen. Probeer ook op te passen met suiker. In plaats van frisdranken kan je beter kiezen voor water of thee.


De Zwanger Voedingswijzer

Wil je meer weten over voeding tijdens je zwangerschap? Download nu gratis de Zwanger Voedingswijzer van Davitamon en leer alles over belangrijke producten voor jou en je baby tijdens je zwangerschap!

Download hier >

Zwanger worden voor vegetariërs

Een evenwichtig voedingspatroon bestaat uit een variatie van vlees, vis en vegetarische opties. Als je ervoor kiest om helemaal geen vlees te eten, bestaat de kans dat je onvoldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B12 binnenkrijgt. Zeker als je zwanger wil worden, is het belangrijk om deze voedingsstoffen aan te vullen met andere voeding.

Producten zoals eieren, peulvruchten, bonen, noten zijn geschikte vleesvervangers. Over het gebruik van sojaproducten (tahoe, tempeh of tofu) in aanloop naar een zwangerschap, is de wetenschap verdeeld. Je kan het beste informeren bij je verloskundige of bij een voedingsdeskundige als je hier meer over wil weten.

Gezond gewicht

De kans om zwanger te worden is groter als je op een gezond gewicht zit, dan wanneer je overgewicht of ondergewicht hebt. Wil je zwanger worden en heb je tegelijkertijd de wens om je gewicht op orde te krijgen door af te vallen of juist aan te komen? Dan kan je beter niet op eigen houtje gaan experimenteren met een dieet. Je loopt dan namelijk kans dat je voedingsstoffen misloopt, die je lichaam (en je baby) hard nodig heeft.

Je huisarts, verloskundige of een diëtiste kan je helpen met het bereiken van een gezond gewicht op een manier die een zwangerschap niet in de weg zit.

Voeding en je vroege zwangerschap

In de eerste paar weken, als je zelf nog niet eens weet dat je zwanger bent, beginnen de organen van je baby zich al te ontwikkelen. Het is daarom verstandig om producten die tijdens een zwangerschap worden afgeraden, al te vermijden wanneer je probeert zwanger te worden. Dan zit je altijd goed.

Wat mag je niet eten als je (net) zwanger bent?

Onderstaande producten kan je beter helemaal achterwege laten als je zwanger bent, en kan je dus alvast uit je menu schrappen als je zwanger wil worden. Ze kunnen de ontwikkeling van je kindje schaden.

  • Rauw (rood) vlees, rauwe vis, rauwe schaaldieren, of producten met rauwe eieren. De carpaccio, sushi en tiramisu (ook zonder alcohol) moet je dus even laten staan.
  • Rauwmelkse kazen. In de supermarkt staat hier altijd op ‘kaas uit rauwe melk’ of ‘au lait cru’.
  • Rauwe kiemgroenten.
  • Leverproducten, zoals smeerworst of paté. Lever bevat een relatief hoge concentratie vitamine A, die schadelijk kan zijn voor je kindje.

Wat wordt aanbevolen om wel te eten als je (net) zwanger bent?

Twee keer per week vis op het menu zetten, is een goede keuze als je zwanger wil worden of zwanger bent. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Houd je niet van vis of kom je er niet elke week aan toe om vis te eten? Dan kan visolie een oplossing bieden.

Ook is het goed om te zorgen dat je voldoende ijzer binnenkrijgt via volkorenbrood en vlees(vervangers). Hiermee verklein je de kans op bloedarmoede.

gezond eten om zwanger te worden

Voedingssuplementen

Goede voedingsstoffen kan je het beste zoveel mogelijk uit je dagelijkse voeding halen. Echter, als je zwanger probeert de worden of net bent, kunnen jij en je (toekomstige) baby van sommige voedingsstoffen wel wat extra gebruiken. Voedingssupplementen vormen dan een goede aanvulling op je gezonde en gevarieerde voedingspatroon.

Foliumzuur

Als je zwanger wil worden, kan je het beste gelijk beginnen met het slikken van 400 microgram foliumzuur per dag. Foliumzuur slik je ook tijdens de eerste 10 weken van je zwangerschap. Door foliumzuur te slikken, verklein je de kans op een open ruggetje of schisis.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de botten. Het zorgt namelijk voor het opnemen van calcium uit je voeding. Door dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken, kan je zorgen voor een betere botopbouw van je baby.

Niet alle multivitamines zijn geschikt

Multivitamines zijn een verzameling van de belangrijkste algemene vitamines die je lichaam nodig heeft in één pil of bruistablet. Hier kan dus ook vitamine A in zitten, waar je als je zwanger bent juist mee uit moet kijken. Wil je toch multivitamine slikken? Kies dan voor een variant die specifiek geschikt is voor zwangere vrouwen. Je drogist of apotheker kan je hierin adviseren.

Gezonde voeding voor de toekomstige papa

Niet alleen als vrouw kan je je lichaam met voeding voorbereiden op een toekomstige zwangerschap. Een evenwichtig voedingspatroon en gezond gewicht bij de man, komt zijn vruchtbaarheid ten goede. Het stimuleert de beweeglijkheid en kracht van de zaadcellen en maakt de kans op bevruchting groter.

Zink en vitamine C

Als je als man iets extra’s wil doen om de kwaliteit van je zaadcellen te verhogen, kan je ervoor zorgen dat je meer zink of vitamine C binnenkrijgt. Zink zit met name in vlees, kaas, graanproducten, noten en schelp- en schaaldieren. Vitamine C vind je vooral in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Een gezonde leefstijl is voor mannen dus net zo belangrijk in aanloop naar een zwangerschap als voor de vrouwen. Lekker samen aan de Schijf van Vijf, dus!