Zwanger of niet? vraagt vrouw zich af voor de spiegel

Ben ik zwanger of niet? Een vraag die veel vrouwen, die in twijfelland verkeren, zichzelf stellen. En een vraag waar je zo snel mogelijk een antwoord op wil, of je nu een kinderwens hebt of niet. Hoe kom je erachter of er daadwerkelijk een kindje in je buik groeit?

Overtijd zijn

Signaal nummer één is uiteraard dat je niet ongesteld wordt op het gebruikelijke tijdstip. Hier kun je echter alleen op varen als je menstruatiecyclus regelmatig is. Je kan dan je NOD (Niet Ongesteldheidsdag) berekenen. Is je cyclus onregelmatig, dan blijft het gissen. Er kunnen bovendien er andere redenen zijn waarom je ongesteldheid uitblijft, bijvoorbeeld door stress of een infectie.

#49 Een betrouwbare zwangerschapstest

De 50 tips van Nestlé

Hoe je een zwangerschapstest uitvoert, is van invloed op de betrouwbaarheid. Zo is het beter om de test ’s ochtends te doen, omdat je urine dan meer geconcentreerd is. Wil je weten waar je verder op moet letten?

Je anders voelen

Er zijn vrouwen die beweren te voelen dat ze zwanger zijn. Ze voelen zich lichamelijk en/of geestelijk ‘anders’. Meestal kunnen ze niet specificeren wat dit ‘anders’ precies inhoudt. Waarschijnlijk komt dit gevoel door de gewijzigde hormoonsituatie in het lichaam.

Er zijn ook papa’s to be die zeker denken te weten dat ze ‘raak geschoten’ hebben. En hoewel sommigen daarin gelijk krijgen, raden wij je aan hier geen genoegen mee te nemen. Hoe lief en betrouwbaar je man ook is.

De eerste symptomen

Iets betrouwbaarder zijn de eerste zwangerschapssymptomen, die je al vroeg in de zwangerschap kan ervaren. Vanaf twee weken na de conceptie kunnen deze klachten zich voordoen. In sommige gevallen zelfs al na een aantal dagen. Hieronder de meest voorkomende tekenen van een prille zwangerschap.

Gevoelige borsten

Je borsten voelen zwaarder aan en kunnen wat pijnlijk zijn. Ook kan het je opvallen dat je blauwe vaten ziet op je borsten. In de zwangerschap worden de onderhuidse bloedvaatjes door een verbeterde bloedtoevoer beter zichtbaar. Voor veel vrouwen waren de veranderende borsten achteraf gezien het eerste teken. Je kan dit één week na de bevruchting al merken.

(Ochtend)misselijkheid

Eén van de bekendste symptomen, die ook na een week of twee al kan optreden. Hoewel de misselijkheid bij zwangerschap typisch bekend staat als een die in de ochtend optreedt, kan het ook op andere tijdstippen van de dag voorkomen. Of als je echt pech hebt, de hele dag door. Deze tips kunnen helpen >>

Vermoeidheid

Zwangerschapsvermoeidheid is een bijzondere vermoeidheid, waarbij je om de haverklap uitgeput op de bank wilt ploffen. ’s Ochtends bij het opstaan kan je je al futloos voelen. Het is alleen ook een weinig specifiek symptoom, aangezien er nog tientallen andere redenen voor vermoeidheid kunnen zijn.

Licht vaginaal bloedverlies en buikkrampen

Zo’n zes tot twaalf dagen na de bevruchting nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Dit kan een innestelingsbloeding tot gevolg hebben. Onschuldig, maar een mogelijk eerste teken dus.

Veel plassen

Onder invloed van je hormoonhuishouding, die bij een beginnende zwangerschap geheel op zijn kop staat, moet je vaker plassen. Ook begint je baarmoeder al licht te groeien, wat druk op je blaas geeft. Meestal begint dit kwaaltje pas na een week of zes.

Emotioneel zijn

Je emoties kunnen in die eerste weken alle kanten opschieten. Van snel geïrriteerd raken tot om het minste of geringste moeten huilen. Dit heb je ook te danken aan die hormonen. Je lichaam moet wennen aan de veranderde hormonale situatie die met zwangerschap gepaard gaat en dit duurt eigenlijk het gehele eerste trimester. Daarna voel je je gelukkig weer een stuk stabieler.

Veranderde geur en smaak

Veel vrouwen die zwanger zijn, ervaren geur en smaak onder invloed van hormonen anders dan normaal. Je kunt ineens walgen van een heerlijk frietje of juist gek zijn op augurken, terwijl je daar eerst niks om gaf. Ook kan je een stuk gevoeliger zijn voor geurtjes, omdat je reukvermogen scherper is. Evolutionair gezien is dit niet gek. Het is namelijk heel handig om je kind te kunnen beschermen tegen schadelijke stoffen.

Ben ik nu zwanger of niet?

Bakerpraatjes, theorietjes en (ingebeelde) zwangerschapsverschijnselen zijn natuurlijk heel leuk, maar ook erg speculatief. Er is maar één manier om het zeker te weten en dat is een zwangerschapstest. Zijn je vermoedens na het lezen van dit artikel nog sterker geworden? Ga naar de drogist en koop een test of bestel deze online.

De meest gangbare testen zijn betrouwbaar vanaf twee weken na de conceptie. Dit komt overeen met één dag over tijd zijn. Tegenwoordig zijn er echter ook testen die een zwangerschap kunnen vaststellen vier dagen voor je menstruatie zou moeten beginnen, zoals die van Clearblue. Ze zijn vaak wel wat prijziger, maar die paar euro’s extra kunnen je heel wat meer gemoedsrust opleveren.

Download onze app - Z

#1 Zwangerschaps- en baby app - Z