Zwangerschapstest: wanneer kan je hem doen?
Met een zwangerschapstest kan je vaststellen of je zwanger bent. Wanneer kan je een zwangerschapstest doen, hoe voer je hem uit en welke soorten testen zijn er? Wij vertellen je er alles over!
Een zwangerschapstest meet de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Je kan een zwangerschapstest eenvoudig en binnen vijf minuten zelf thuis uitvoeren. Wil je weten wanneer je een zwangerschapstest kan doen? Vul hieronder je gegevens in om erachter te komen.
Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?
Lengte van mijn cyclus in dagen
Positieve test, en nu?
Twee streepjes? Gefeliciteerd! Het lijkt nog ver weg, maar het is goed om tijdig je kraamzorg te regelen. Zo ben je verzekerd van goede zorg na je bevalling. Benieuwd hoe het zit met de kosten in 2019, vergoedingen en de zorg die je krijgt?
Wanneer doe je een zwangerschapstest?
Doe een zwangerschapstest pas als je minimaal één dag overtijd bent, op je NOD (Niet Ongesteldheidsdag). Wanneer je een zwangerschapstest te vroeg doet, is de hoeveelheid hCG-hormoon in je urine nog te laag om te kunnen meten. Is de uitslag negatief (niet zwanger)? Test dan enkele dagen later nog een keer.
Meer gevoelige (en doorgaans duurdere) testen zijn al zo’n vier dagen eerder in staat om de aanwezigheid van het hCG-hormoon te bepalen. Deze testen zijn wel iets minder betrouwbaar.
De voornaamste reden om een zwangerschapstest te doen, is dat je overtijd bent (je ongesteldheid uitblijft). Andere redenen om een zwangerschapstest te doen, zijn:
- Je bent bezig om zwanger te worden
- Je hebt onbeschermde seks gehad
- Je hebt last van zwangerschapssymptomen
Hoe doe je een zwangerschapstest?
In de basis werken alle zwangerschapstesten hetzelfde. Door een strip in de urine te houden kan je eenvoudig testen of je zwanger bent.
- Iedere urine kan voor een zwangerschapstest worden gebruikt, maar ochtendurine is hiervoor het meest geschikt. Ochtendurine bevat namelijk de hoogste hCG-concentratie.
- Vermijd het drinken van te veel vocht vlak voor het testen. Dit verdunt je urine en kan zo het opsporen van het zwangerschapshormoon bemoeilijken.
- De tijd dat je de test in de urine moet houden en de tijd die je vervolgens moet wachten, verschilt per product. Dit leidt bij het aflezen vaak tot vergissingen, lees dus goed de gebruiksaanwijzing.
Uitslag zwangerschapstest
De meeste merken zwangerschapstesten geven aan dat ze een betrouwbaarheid van 99% halen. Een zwangerschapstest is niet 100% betrouwbaar, hiervoor is een bloedtest bij je huisarts of een echo bij je verloskundige nodig.
Zwangerschapstest positief
Als een zwangerschapstest positief is, betekent dit vrijwel altijd dat je zwanger bent. Toch is het ook mogelijk dat een positieve uitslag niet klopt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als:
- De zwangerschap afgebroken is. Doordat er wel sprake was van een zwangerschap zit het hormoon nog in je lichaam.
- Je hebt de test niet goed uitgevoerd. Lees de gebruiksaanwijzing daarom altijd goed door voordat je de test uitvoert.
- Je leest de test te laat af. In de regel moet je de test aflezen binnen vijf minuten, als je de test langer laat liggen, zal meestal automatisch de uitslag ‘zwanger’ verschijnen.
Zwangerschapstest negatief
Als een zwangerschapstest negatief is, betekent dit doorgaans dat je niet zwanger bent. Maar ook een negatieve uitslag klopt soms niet. Dit kan dan het geval zijn:
- Je hebt te vroeg getest. Hierdoor is er nog niet voldoende hCG-hormoon aangemaakt. Vermoed je dat dit het geval is, herhaal de test dan een paar dagen later.
- Je hebt te veel vocht ingenomen. Door te veel vocht wordt je urine dusdanig verdund dat er onvoldoende hormoon in je urine zit voor een positieve test. Dit kan worden voorkomen door te testen met ochtendurine, deze is normaal gesproken namelijk meer geconcentreerd.
- Je hebt de test niet goed uitgevoerd. Kijk nog eens goed naar de gebruiksaanwijzing en probeer het eventueel opniew.
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z
Soorten zwangerschapstesten
In principe werken alle zwangerschapstesten hetzelfde; de test meet de hoeveelheid hCG in je urine en op het display kan je aflezen of je zwanger bent. De belangrijkste verschillen tussen de verschillende zwangerschapstesten zitten in de manier waarop de test in contact komt met urine, de gevoeligheid van de test en de manier van aflezen van het resultaat.
Vroege zwangerschapstesten
Het verschil tussen een vroege zwangerschapstest en een normale test is dat deze gevoeliger is voor het hCG-hormoon. Doordat de test een kleinere hoeveelheid hCG kan meten, kan je deze al uitvoeren als je pas net zwanger bent.
Een nadeel hiervan is dat in deze prille fase van je zwangerschap er regelmatig iets misgaat met het vruchtje en de zwangerschap wordt afgebroken. Zonder vroege test zou je waarschijnlijk niet eens merken dat je zwanger bent en kan je de teleurstelling over het verlies vermijden. Dit kan een reden zijn om geen vroege testen uit te voeren.
Midstream zwangerschapstest
Een midstream zwangerschapstest is de meest populaire test. Deze is erg eenvoudig in gebruik en het makkelijkste af te lezen. Hoe werkt een midstream test?
- Haal de beschermingskap van het einde van de test af en houd deze bij de hand.
- Houd het vrijgekomen einde een aantal seconden (zie gebruiksaanwijzing) in je urinestraal. Let er hierbij op dat het uitleesvenster droog blijft. Natuurlijk kan je ook eerst in een schoon bakje plassen en hier de test in houden.
- Plaats de beschermingskap weer over het uiteinde heen, leg de test op een vlak oppervlak neer en wacht een aantal (zie gebruiksaanwijzing) minuten.
- Er verschijnt altijd een controlestreepje bij de ‘C’. Deze geeft aan dat de test werkt en niet defect is. Verschijnt er ook een streepje bij de ‘T’? Dan ben je zwanger.
Digitale zwangerschapstest
Een variant van de midstream test is de digitale zwangerschapstest. Voordeel van deze test is dat het aflezen heel eenvoudig is. Er verschijnen geen streepjes, maar het uitleesvenster toont een tekst. Dit kan ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ zijn. Daarnaast kan de test ook aangeven hoelang je ongeveer zwanger bent. Bij andere testen is soms onduidelijk of er een vaag streepje verschijnt of niet, bij deze test komt er duidelijk in beeld te staan of je zwanger bent. Dit maakt de uitslag veel duidelijker.
De betrouwbaarheid van de digitale test verschilt per functie. Om te bepalen óf je zwanger bent, is deze even betrouwbaar als andere testen. Voor het bepalen hoelang je al zwanger bent, is de nauwkeurigheid een stuk lager.
Let er hierbij ook op dat de test aangeeft hoeveel tijd er verstreken is sinds de bevruchting. Je verloskundige of de zwangerschapskalender zullen aangeven dat je twee weken langer zwanger bent. Deze beginnen namelijk te rekenen bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Wil je precies weten hoe dat zit, lees dan meer over het zwangerschapsduurmysterie.
Een nadeel van de digitale test is dat deze duurder is. Een digitale test voer je op dezelfde manier uit als een normale midstream test.
Zwangerschapstest met strip
Een zwangerschapstest met een strip, ook wel dipstick genoemd, is de meest simpele test. De test is minder populair dan een midstream test, omdat het opvangen van de urine ingewikkeld kan zijn en omdat de testresultaten niet altijd duidelijk zijn. Zo werkt een zwangerschapstest met een strip;
- Vang wat urine op in een schoon bakje.
- Houd de onderkant van de strip hier enkele seconden (zie gebruiksaanwijzing) in. Let er hierbij op dat je de strip niet verder onderdompelt dan tot het streepje bij ‘MAX’.
- Leg de strip op een droge, vlakke ondergrond en wacht enkele minuten (zie gebruiksaanwijzing).
- Er verschijnt altijd een controlestreepje bij de ‘C’. Deze geeft aan dat de test werkt en niet defect is. Verschijnt er ook een streepje bij de ‘T’? Dan ben je zwanger.
Zwangerschapstest met cassette
Een zwangerschapstest met een cassette is niet populair, omdat ook hier eerst urine in een bakje opgevangen moet worden. Daarnaast mislukt deze test regelmatig, omdat het controlestreepje niet verschijnt. Zo werkt een zwangerschapstest met een cassette;
- Vang wat urine op in een schoon bakje.
- Leg de cassette op een vlakke tafel neer.
- Gebruik het bijgeleverde pipetje om wat (zie gebruiksaanwijzing voor hoeveelheid) urine in de cassette te druppelen.
- Wacht een aantal (zie gebruiksaanwijzing) minuten.
- Er verschijnt altijd een controlestreepje bij de ‘C’. Deze geeft aan dat de test werkt en niet defect is. Verschijnt er ook een streepje bij de ‘T’? Dan ben je zwanger.
Waar kan je een zwangerschapstest kopen?
Je kan een zwangerschapstest kopen bij iedere apotheek of drogist en bij sommige supermarkten. Ook kan je zwangerschapstesten online bestellen, onder andere bij Bol.com. De meeste zwangerschapstesten kosten rond de €5 per stuk.
Zwanger, en nu?
Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd, je bent zwanger! Maak zodra je dit weet een afspraak met een verloskundige. Zij zal je vertellen hoe nu verder. Het is ook verstandig om je huisarts op de hoogte te brengen van je zwangerschap. Hij of zij kan hier rekening mee houden bij eventueel medicijngebruik.
Daarnaast is het belangrijk goed op je voeding te letten als je zwanger bent. Volg onder andere de onderstaande adviezen op voor een gezonde zwangerschap:
Ben je benieuwd wanneer je bent uitgerekend? Bereken dan je uitgerekende datum met onze tool. Via de zwangerschapskalender kan je zien in welke week van je zwangerschap je zit en wat er iedere week gebeurt met jou en het groeiende kindje in je buik.