De vitaliteitsecho: wat houdt deze echo in?
Je hebt een zwangerschapstest gedaan en die is positief. Nu kan je vast niet wachten om je kindje te ‘bekijken’ via een echo. Een vitaliteitsecho kan je al vroeg in je zwangerschap laten maken. Maar wat is een vitaliteitsecho precies, en hoe gaat het in zijn werk?
Wat is een vitaliteitsecho?
Een vitaliteitsecho is een echo die plaatsvindt rond week 8 van de zwangerschap. Het is de eerste echo die je kan doen als je zwanger bent. Het voornaamste doel van een vitaliteitsecho is om te kijken of er een levend vruchtje in je baarmoeder zit. Daarnaast kijkt de echoscopist naar een aantal andere dingen.
Waar is er te zien bij een vitaliteitsecho?
Een vitaliteitsecho kan duidelijkheid geven over jouw prille zwangerschap. Er wordt onder andere bekeken:
- Of de zwangerschap zich binnen of buiten de baarmoeder bevindt.
- Of het embryo zich op de juiste plek in de baarmoeder heeft ingenesteld (bijvoorbeeld niet in de overgang naar een eileider of op de plek van een keizersnedelitteken).
- Of het hartje van het embryo klopt.
- Of je zwanger bent van een eenling of van een meerling.
- Of er een afwijking in of rondom de baarmoeder zichtbaar is, zoals een cyste of vleesboom.
De echoscopist vertelt je nog niet hoe lang je zwanger bent. Daar is op dit moment nog moeilijk zekerheid over te geven. Bij de termijnecho krijg je meer te horen over de zwangerschapsduur en je uitgerekende datum.
Als je gepland zwanger bent, kan je het meestal wel uitrekenen: je telt het aantal weken vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Let op: dit is slechts een indicatie. Zodra de echoscopist het vruchtje kan meten, krijg je een betrouwbare termijn te horen. Dit is ook de termijn waar je verloskundige de rest van je zwangerschap van uitgaat.
Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
Een vitaliteitsecho is in de meeste gevallen een inwendig onderzoek. Dit betekent dat de echoscopist via de vagina een echo-apparaatje naar binnen brengt om de baarmoeder goed te kunnen bekijken. De echoscopist doet dit omdat het embryo vaak nog te klein is om via de buik te kunnen zien. Het maken van een vitaliteitsecho duurt 15 tot 20 minuten. Na afloop krijg je meestal een foto mee naar huis.
Waarom een vitaliteitsecho?
Voor een vitaliteitsecho moet je een verwijzing hebben van je verloskundige. Er kunnen allerlei redenen zijn dat je verloskundige een vroege echo wil laten uitvoeren. Enkele voorbeelden:
- Je hebt bloedverlies en/of buikpijn
- Je hebt eerder een miskraam, molazwangerschap of buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad
- Je weet niet meer wanneer je laatste menstruatie was of je hebt een onregelmatige cyclus
- Je hebt een aandoening die de kans op een miskraam verhoogt, zoals insuline afhankelijke diabetes
- Je bent ongepland zwanger geworden
- Het duurde lang voordat je zwanger werd of je bent zwanger geworden met IUI, IVF of ICSI
- Je bent zwanger geworden terwijl je anticonceptie gebruikte
- Je bent zwanger geworden terwijl je nog borstvoeding gaf
- Je hebt last van hevige misselijkheid en/of overgeven
- Je verloskundige denkt dat er misschien sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een tweeling
Wat betekent een goede uitslag?
Als er een kloppend hartje te zien is, zal de verloskundige je voorzichtig feliciteren met je zwangerschap. De kans dat je nu nog een miskraam krijgt, is klein. Deze ligt tussen 0,5 en 7 procent, afhankelijk van de grootte van het embryo en het aantal weken dat je zwanger bent.
Helaas komt het ook wel eens voor dat het hartje niet klopt. De zwangerschap zal dan eindigen in een miskraam. Je verloskundige bespreekt met jou welke stappen je kan nemen. Het is ook mogelijk dat de echoscopist niet met zekerheid kan zeggen of het embryo vitaal is, omdat het simpelweg nog te vroeg is. In dat geval krijg je een week later weer een echo.
Kosten en vergoeding
Een vitaliteitsecho wordt vergoed door je zorgverzekeraar als je een verwijzing hebt gekregen van de verloskundige. Dit is in de meeste gevallen zo. Heb je geen medische indicatie, maar wil je toch graag een vroege echo? Dan kan je op eigen kosten een vitaliteitsecho laten maken. De kosten liggen tussen de 30 en 40 euro.
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z