Zwangere vrouw ligt op bed met griep tijdens de zwangerschap

Omdat je immuunsysteem tijdens de zwangerschap wat zwakker wordt, is het heel normaal om een griepje op te lopen. Meestal is dat niet ernstig, maar langdurige hoge koorts kan slecht zijn voor je kindje. Goed uitzieken is daarom geen overbodige luxe.

Wat is griep?

Griep is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Tijdens de winterperiode verspreidt de griep zich snel en is er vaak sprake van een griepepidemie. Het virus verandert continue en is elk jaar weer een beetje anders. Vervelend, want dat betekent ook dat je elk jaar weer ziek kan worden!

Symptomen

Griep kan lijken op een zware verkoudheid, maar is een stuk heftiger. Ook verloopt griep een stuk sneller. Griep is te herkennen aan de volgende symptomen:

De griep duurt doorgaans één tot twee weken. Het kan echter nog enkele weken langer duren voor je weer helemaal de oude bent.

Griep voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Een van de beste manieren om de kans op griep te verminderen, is de griepprik. Als zwangere hoef je jezelf niet te laten vaccineren, maar dit mag wel gewoon! Je kan je ongeacht het stadium van je zwangerschap laten vaccineren.

Veel zwangeren zijn bang dat de griepprik een nadelig effect heeft op de zwangerschap, maar de vaccinatie is volkomen veilig voor jou en je kindje. Het is zelfs raadzaam om de vaccinatie te halen als je tweede of derde trimester in het griepseizoen valt.

Als je je liever niet laat vaccineren zijn er aantal dingen die je kunt doen om griep te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig met zeep.
  • Zet af en toe het raam open voor frisse lucht.
  • Houd bij hoesten en niezen je neus en mond bedekt.
  • Probeer je neus en mond zo min mogelijk aan te raken.

Risico’s voor zwangeren

Ondanks voorzorgsmaatregelen kan het natuurlijk gebeuren dat je griep krijgt. Je hoeft je niet gelijk zorgen te maken: meestal is de griep ongevaarlijk voor je kindje. Je lichaam maakt antistoffen aan, waardoor je kindje na de geboorte zelfs beter beschermd is tegen griep.

Pas als je lichaamstemperatuur boven de 38.5°C uitkomt, is het tijd een bezoekje aan de huisarts te brengen. Hoge koorts is niet alleen voor jou, maar vooral voor je kindje gevaarlijk. Dit kan namelijk vroegtijdig weeën opwekken en invloed hebben op de proteïne-aanvoer naar je kindje.

Het is dus belangrijk om bij hoge koorts de lichaamstemperatuur snel weer lager te krijgen.

Wat te doen bij griep

Als je eenmaal een griepje te pakken hebt, is er helaas geen geneesmiddel dat je direct geneest. Er zijn wel een paar dingen die je kan doen om er zo snel mogelijk vanaf te komen:

  • Neem veel rust: goed uitzieken is het belangrijkst bij griep. Je hoeft niet de hele dag in bed te liggen, maar zorg er wel voor dat je lichaam de kans krijgt zich te herstellen.
  • Zorg dat je genoeg drinkt: bij hoge koorts zweet je meestal meer dan normaal. Om dit vochtverlies weer aan te vullen is het belangrijk veel (water) te drinken.

Omdat hoge koorts bij zwangeren extra gevaarlijk kan zijn, zijn er enkele dingen die je kunt doen om deze te verlagen:

  • Neem koortsverlagende medicijnen: het wordt tijdens de zwangerschap aangeraden om paracetamol te nemen om de koorts te verlagen. Neem geen ibuprofen of aspirine: dit kan gevaarlijk zijn voor de baby.
  • Neem een lauwe douche of bad: het lauwe water zorgt dat je lichaam kan afkoelen.
  • Draag luchtige kleding: luchtige kleding zorgt dat je lichaam de warmte goed kwijt kan raken.

Lees meer over griep tijdens de zwangerschap op de website van de Rijksoverheid.

Download onze app - Z

#1 Zwangerschaps- en baby app - Z