Wat mag ik eten tijdens mijn zwangerschap?
Je wilt natuurlijk dat je ongeboren kindje de beste voeding krijgt om zich te ontwikkelen tot een gezonde baby. Daarom zal je extra moeten opletten wat je eet. Bepaalde bacteriën en metalen die je lichaam normaal makkelijk kan verwerken, zijn voor je kindje wel schadelijk. In dit artikel kan je vinden wat je wel kan eten, wat je beter niet kan eten en welke producten je beter niet al te veel kan gebruiken.
Bereiding van je eten
Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je het eet is van belang. Zo is het van belang dat je vlees en vis door en door gaar bakt. Zorg ervoor dat je het keukengerei waarmee je rauw vlees hebt aangeraakt niet in aanraking komt met gaar vlees of andere voedingsmiddelen. Zo voorkom je kruisbesmetting.
Rauwe groente kan je gerust eten, maar was deze altijd zorgvuldig. Ook hierop kunnen zich namelijk schadelijke bacteriën bevinden. Wees daarbij extra voorzichtig met verse producten zoals vleeswaren en rauwkostsalades. Bewaar deze niet te lang.
Het eten van kaas
Kaas is goed voor je en enkele plakken kaas per dag worden zelfs aangeraden. Je kan in Nederland alle kaassoorten eten zolang er geen ‘au lait cru’ op de verpakking staat. Staat dit er wel, dan is de kaas met rauwe melk bereid en kan hij de gevaarlijke listeria bacterie bevatten.
Denk daarbij vooral aan schimmelkazen, maar kijk ook even op de verpakking bij brie en mozzarella. Als er niets op de verpakking staat is het veilig. Ook kaas van de boer kan de listeria bacterie bevatten en is onveilig tijdens je zwangerschap.
Bekijk het volledige overzicht kaas >>
Het eten van vis
Het is aan te raden om regelmatig vis te eten tijdens je zwangerschap, maar niet alle vis is risicovrij. Rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren en gerookte vis kunnen de schadelijke listeria bacterie bevatten. Het is dus verstandig om voorzichtig te zijn met bijvoorbeeld sushi.
Vacuüm verpakte vis vormt een extra risico, omdat deze vis vaak lang bewaard wordt. Ook oesters en andere rauwe schaal- of schelpdieren kan je om die reden beter niet eten. Mosselen of garnalen die gekookt zijn kan je wel zonder risico eten.
Sommige vissoorten kunnen dioxines en zware metalen bevatten. Daarom is het beter om niet te veel van onderstaande vissoorten te eten:
Aanvankelijk werd gedacht dat vis uit blik minder zware metalen bevatte, maar het RIVM heeft nu aangegeven dat er geen verschil zit in zware metalen in verse vis of ingeblikte vis. De blikjes kan je dus ook beter laten staan als je zwanger bent. Vette vis eten is erg gezond, maar ook hierin kunnen dioxines zich ophopen. Eet dit dus liever niet vaker dan eenmaal per week.
Bekijk het volledige overzicht vis >>
Het eten van vlees
Rauw vlees, zoals tartaar of carpaccio, kan schadelijk zijn en kan je dan ook beter niet eten. Ze kunnen ziekteverwekkers zoals Toxoplasma gondii bevatten. Ook vleeswaren als chorizo, filet americain, rauwe ham (bijvoorbeeld parmaham, serranoham), ossenworst, rosbief, salami en theeworst kunnen schadelijk zijn. In lever zit veel vitamine A, en een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor je kindje. Eet daarom maximaal 1 boterham per dag met smeerworst of paté.
Bekijk het volledige overzicht vlees >>
Overzicht voedingsmiddelen voor op je koelkast
Het kan lastig zijn het overzicht te bewaren wat je nu wel en niet veilig kan eten. Met het onderstaande schema kan je tijdens je zwangerschap altijd controleren of je iets zonder risico kan nemen.
Gebruik van kruiden als je zwanger bent
De volgende kruiden zijn schadelijk tijdens je zwangerschap: aloë vera, boerenwormkruid, engelwortel (dong quai), hoefblad, komkommerkruid, salie en kruidenpreparaten.
Van sommige kruiden, zoals basilicum, venkel en kaneel kan je het gebruik beter beperken. Matig gebruik kan echter geen kwaad.
Bekijk het volledige overzicht kruiden >>
Koffie tijdens je zwangerschap
Het opwekkende effect van koffie komt door de cafeïne die hierin zit. Een hoge dosis hiervan is mogelijk schadelijk tijdens je zwangerschap. Er zijn aanwijzingen dat een bovenmatig cafeïnegebruik onder andere de kans op een miskraam verhoogt. Ook zou je baby een lager geboortegewicht kunnen hebben als je meer koffie drinkt dan aangeraden wordt.
Het advies is om je te beperken tot 200 mg cafeïne per dag. Dit komt neer op 1 tot 2 kopjes per dag, al hangt het wel af van de soort koffie en de maat van je kopje. Het is nog beter om tijdens je zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft helemaal geen koffie te drinken. In verschillende energiedrankjes, thee en chocolade zit overigens ook cafeïne, wees hier dus voorzichtig mee.
Tip voor je partner: Wijs je partner op onze vaderschapskalender. Je blijft samen op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de zwangerschap en wat jij wel en niet mag eten. Zo kan je partner loyaal zijn met het mijden van bepaalde voedingsmiddelen.
Roken en alcohol
Roken en het gebruik van alcohol is zeer schadelijk voor je baby. Meer informatie hierover kan je vinden in de artikelen roken tijdens je zwangerschap en alcohol tijdens je zwangerschap. Bekijk ook een deze tips om te stoppen met roken.
Overige schadelijke voedingsmiddelen
Deze voedingsmiddelen kan je beter niet teveel gebruiken:
Deze producten kan je beter helemaal niet gebruiken:
- Venkel- en anijsthee
- Pimba of kalebaskalk
Recepten
Vind je het lastig om te bepalen wat je wel en niet mag eten? Hier vind je heerlijke en voedzame zwangerschapsrecepten die we speciaal voor jou hebben samengesteld: zwangerschapsrecepten