Welke achternaam geef je je baby?
Als je de geboorte van je baby gaat aangeven, moet je besloten hebben welke naam je je kindje geeft. De voornaam (en eventueel de middelste namen) zul je in de meeste gevallen tegen deze tijd allang bedacht hebben, maar hoe zit het met de achternaam? Welke keuzes heb je en wat zijn de regels?
Eenmaal achternaam kindje kiezen
Sinds 1998 is het mogelijk om zelf te kiezen welke achternaam je baby krijgt. Je kan kiezen tussen jouw achternaam of de achternaam van je partner.
Als je eenmaal gekozen hebt, geldt deze achternaam voor elk van de kinderen die je samen met deze partner krijgt. Dit is vanuit de overheid besloten om de eenheid van de familienaam te behouden. Het is niet mogelijk om je kindje zowel jouw achternaam als die van je partner te geven.
Als je geen keuze opgeeft bij de aangifte wordt automatisch besloten welke achternaam je kindje krijgt. Dit is afhankelijk van je gezinssituatie. Welke naam bij je situatie past, ligt vast in de wet.
#4 Bekijk de regels rondom het krijgen van een baby
De 5 tips van de Rijksoverheid
De keuze van een achternaam is gebonden aan regels. Dat geldt ook voor veel andere beslissingen die je neemt tijdens je zwangerschap. Verdiep je in de wetgeving, zodat je weet waar je aan toe bent. Weten wat in jouw situatie van toepassing is?
Ben je getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap?
Je kindje krijgt automatisch de achternaam van de vader. Als je dit niet wil, kan je dat samen aangeven bij de burgerlijke stand. Dit kan je het beste doen voor de geboorte, maar het mag ook nog bij de aangifte. De voornaam hoef je pas door te geven als je aangifte van de geboorte gaat doen.
Zijn jullie ongetrouwd?
Je kleine krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Als je wilt dat je baby de achternaam van de vader meekrijgt, dan moet hij allereerst het kindje erkennen.
Bij erkenning van je kindje leggen jullie samen een verklaring af dat jullie willen dat je baby de achternaam van de vader meekrijgt. Voor de erkenning moeten jullie allebei een persoonlijke verklaring afleggen bij de burgerlijke stand.
Ben je een alleenstaande ouder?
Als je een alleenstaande moeder bent, krijgt je kindje krijgt automatisch jouw achternaam. Als de vader je baby niet heeft erkend, ben jij wettelijk de enige ouder. Je kindje krijgt daarom ook jouw naam mee.
Als je partner is overleden voordat de naamskeuze is gedaan, kan jij er alsnog voor kiezen je kleine de achternaam van je partner mee te geven.
Zijn jullie ouders van hetzelfde geslacht?
Bij zwangerschap door een onbekende donor
Je kindje krijgt automatisch de achternaam van je duo-moeder. Als jij zwanger wordt door een onbekende donor krijgt je kindje de naam van je partner als deze automatisch juridische ouder wordt bij de geboorte.
Jullie kunnen er ook voor kiezen dat je baby jouw achternaam krijgt. Dit geven jullie dan samen aan bij de burgerlijke stand, het liefst nog voor de geboorte.
Bij zwangerschap door een bekende donor
Je kindje krijgt automatisch de achternaam van de moeder die het kind gedragen heeft. Als je duo-moeder je baby erkent, kunnen jullie er ook voor kiezen dat je kindje de naam van je partner krijgt.
Bij een gezin met twee vaders
Wanneer er twee vaders zijn, gelden de regels van een adoptie. Dit is nodig om het moederschap van de biologische moeder te beëindigen. In dit geval kiezen jullie bij de rechter de achternaam van het kindje. Deze achternaam geldt ook voor eventuele andere kinderen die jullie samen krijgen.
Krijg je een kind bij een nieuwe partner?
Heb je een kind uit een eerdere relatie, dan mag je bij een baby met je nieuwe partner kiezen welke naam deze baby krijgt.
Omdat het volgens de wet niet gaat om een kind van dezelfde ouders, kan je opnieuw de keuze maken welke naam je kleine krijgt. Elk volgende kind dat je met dezelfde partner krijgt, moet dan weer dezelfde naam krijgen.
Heb je jouw kindje geadopteerd?
Als het je eerste kindje is, mag je kiezen tussen jouw achternaam en die van je partner. De naamkeuze vindt plaats bij het verzoek tot adoptie. Dat gaat via de rechter.
Als het niet om je eerste kind gaat, krijgt je geadopteerde kind dezelfde achternaam als je andere kinderen.
Dubbele achternamen
Een dubbele achternaam, dus een combinatie van de achternamen van jou en je partner, is in Nederland niet toegestaan. Je kindje krijgt dus ofwel de achternaam van de moeder, of die van de vader. Begin 2019 is in de Tweede Kamer een motie ingediend om deze wet te veranderen. Mogelijk wordt een dubbele achternaam in de toekomst dus wel mogelijk.