Bedverhogers: wat zijn het en waarom zijn ze nodig?
In het laatste trimester van je zwangerschap is het de bedoeling dat je je bed verhoogt. Dit doe je met bedverhogers, ook wel klossen genoemd. Maar wat zijn bedklossen precies, en hoe kom je eraan?
Wat zijn bedverhogers?
Bedverhogers of klossen zijn hulpmiddelen om je bed te verhogen. Dit is voor jou prettig, maar vooral voor de kraamverzorgende en verloskundige. Tijdens de bevalling en kraamtijd helpen ze jou veel terwijl je in bed ligt. Als je bed op klossen staat, kunnen zij gemakkelijker hun werk doen.
Er zijn verschillende soorten bedverhogers. Gewone klossen zijn 14 centimeter hoog en wigvormig. Er bestaan ook verstelbare bedverhogers, waarbij je de hoogte kan aanpassen. Het hangt van je bed af wat voor jullie het handigst is.
Hoe hoog moet je bed zijn?
Je bed moet minimaal 80 centimeter hoog zijn, gemeten vanaf de grond tot aan de bovenzijde van je matras. Sommige organisaties hanteren een hoogte van 70 of 75 centimeter. Je kan het beste navragen bij je verloskundige of kraamzorgbureau welke hoogte gewenst is.
Waarom je bed verhogen?
Werknemers moeten veilig en in een gezonde houding kunnen werken. Daarom bestaat de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Hierin staat dat jouw bed een bepaalde hoogte moet hebben.
Als je bed te laag staat, moet je verloskundige of kraamverzorgende te veel bukken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als ze jouw ontsluiting meet of je hechtingen verzorgt. Ze kan dan last krijgen van haar schouders, nek en rug. Om dit te voorkomen zijn de regels omtrent werkhoogte ingevoerd.
Wanneer zet je je bed op klossen?
Je kan het beste je bed verhogen als je 37 weken zwanger bent. Vanaf dat moment mag je namelijk thuis bevallen. Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, hoor je je bed op klossen zetten. Het is namelijk mogelijk dat je door onverwachte omstandigheden toch thuis bevalt.
Daarnaast is het prettig om je bed alvast op bedverhogers te hebben staan voordat de bevalling begint. Daarna, tijdens de kraamtijd, is het immers ook nodig voor de kraamverzorgende.
Hoe kom je aan bedverhogers?
Het veiligste is het om klossen in huis te halen die speciaal bedoeld zijn om je bed te verhogen. Deze worden door verschillende zorgorganisaties aangeboden. Meestal leen je ze bij thuiszorgwinkels zoals Vegro of Medipoint. Je hoeft hiervoor niet te betalen, omdat de bedverhogers onder je zorgverzekering vallen. Soms vragen deze instanties wel om een borg. Die krijg je weer terug als je de klossen na de kraamperiode inlevert.
Een alternatief is om de klossen zelf aan te schaffen (bijvoorbeeld tweedehands via Marktplaats) of te huren. Dit kost je wel geld. Sommige mensen kiezen ervoor om zelfbedachte verhogers onder de poten van het bed te plaatsen, zoals bierkratjes, stoeptegels of houten blokken. Dit kan echter instabiel en daardoor gevaarlijk worden.
Een extra matras op je bed leggen heeft ook niet de voorkeur. Dit is te zacht en te instabiel en dat is niet goed voor je rug. Bovendien heb je bij een thuisbevalling een stevige ondergrond nodig.
Hoeveel bedverhogers heb je nodig?
Op alle plekken waar je bed de grond raakt, moet een bedverhoger staan. Heeft je bed bijvoorbeeld vier poten? Dan heb je vier klossen nodig. Bestaat je bed uit een hoofd- en voetenbord (of plank)? Dan is het advies om per bord drie of vier klossen te bestellen. Zo wordt het gewicht het beste verdeeld.
Bedverhogers boxspring
Een boxspring is meestal hoger dan een gewoon bed. Toch moet je hier vaak ook nog klossen onder plaatsen. Heb je een boxspring met twee losse eenpersoonsmatrassen, dan kan je ervoor kiezen om alleen jouw deel hoger te zetten. Welke klossen je het beste voor een boxspring kan gebruiken, hangt af van de hoogte van je bed.
Als je boxspring al erg hoog is, kan je ervoor kiezen om de wigvormige bedverhogers te plaatsen van 14 centimeter hoog. Moet je boxspring nog hoger staan, dan zijn verstelbare klossen wellicht beter. Overleg met je verloskundige wat je het beste kan doen.
Als je bed verhogen niet lukt
Misschien lukt het niet om je bed op klossen te zetten. Of misschien staat je bed door de klossen zo hoog, dat jij met je zwangere buik er niet makkelijk meer in en uit kan stappen. Neem dan contact op met je kraamzorgorganisatie of verloskundige. Zij kunnen je advies geven en overleggen over wat je dan wel kan doen.
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z