In samenwerking met Naviva-kraamzorg-logo
Naviva kraamzorg

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Er komt nu veel op je af. Een van de dingen die je moet regelen, is kraamzorg. Wat kan je precies verwachten van kraamzorg? Hoeveel uur vergoedt je verzekering en hoe kies je een goed kraamzorgbureau? In dit artikel lees je hier alles over.

Wat is kraamzorg?

De eerste acht tot tien dagen na de geboorte komt een kraamverzorgende bij je thuis. Zij geeft jou (en je partner) een spoedcursus ‘ouderschap’. Je krijgt uitleg en advies over de veiligheid, voeding en verzorging van je kindje.

Je kraamverzorgende zit boordevol tips en ervaring, wat heel fijn is als je als kersverse ouder alles voor de eerste keer doet. Deze steun en toeverlaat houdt de gezondheid van moeder en baby goed in de gaten en schakelt direct hulp in als dat nodig is. Verder ondersteunt de kraamverzorgende je in het huishouden en met praktische zaken.

Ook voor je partner en de broertjes en zusjes van je baby staat de kraamverzorgende graag klaar. Als jij aan het eind van de kraamweek zelfverzekerd voor je kindje kan zorgen, dan heeft zij haar werk goed gedaan.

Wist je dat…?

kraamzorg uniek is? Geen enkel land behalve Nederland heeft deze vorm van zorg voor jonge ouders geregeld.

Kraamzorg tijdens de bevalling

Beval je thuis of heb je een niet-medische bevalling in het ziekenhuis of geboortehuis? Dan is de kraamverzorgende ook aanwezig. Ze assisteert de verloskundige rondom de bevalling. Een extra paar handen, ogen en oren aan het bed is fijn én extra veilig. Ze kent de verloskundige goed en weet precies wat ze moet doen. Ook als er snel gehandeld moet worden. Hopelijk geeft jou dat een zeker gevoel.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je?

Rond de 30e week van je zwangerschap heb je een intakegesprek met het kraamzorgbureau. Jouw wensen, situatie en eventuele bijzonderheden komen aan bod. Op basis daarvan krijg je een indicatie van het aantal uren kraamzorg.

Het aantal uren kraamzorg krijg je straks verdeeld over de eerste acht dagen. Als het nodig is, bijvoorbeeld omdat je een zware bevalling hebt gehad of je borstvoeding moeilijk op gang komt, kan het aantal uren worden bijgesteld. De verloskundige en kraamverzorgende overleggen dat met jou in de kraamweek.

Kraamzorg: wat kost het?

Kraamzorg is noodzakelijke zorg. Dat betekent dat het door elke basisverzekering wordt vergoed. Je betaalt wel een eigen bijdrage. In 2020 is dat €4,50 per uur. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je die eigen bijdrage vaak ook vergoed. Kijk goed de polisvoorwaarden na of bel met je zorgverzekeraar, zodat je straks niet voor een vervelende verrassing komt te staan.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen onder andere vergelijken bij Independer.

Tips om kraamzorg te kiezen

Je kiest zelf via welke organisatie je kraamzorg krijgt. Deze tips helpen je om een goede keuze te maken:

  • Vraag aan je verloskundige welke kraamzorgaanbieders in jouw woonplaats aanwezig zijn. Zij kan je dit precies vertellen en meer informatie over kraamzorg geven.
  • Bezoek de websites van de kraamzorgaanbieders in jouw regio om een eerste indruk te krijgen.
  • Vergelijk ze met elkaar: wat bieden ze en wat vind jij belangrijk?
  • Welke extra’s bieden ze? Denk aan babymassage, Dunstan Babytaal of natuurlijke kraamzorg. Passen die extra’s bij jou?
  • Heb je vooraf vragen? Bel of mail gerust met de kraamzorgaanbieder en leg ze voor.
  • Op Facebook en andere social media vind je recensies en ervaringen van andere ouders terug.
  • Vraag je vrienden, familie en buren naar hun ervaringen.

Hoe meld je je aan voor kraamzorg?

In principe moet je jezelf aanmelden voor kraamzorg. Bij de meeste aanbieders gaat dat snel en eenvoudig via hun website. Als je daar hulp bij nodig hebt of veel vragen hebt, kan je vaak ook een telefonische aanmelding doen.

Wanneer kraamzorg regelen

Kraamzorg kun je het beste regelen tussen de 12e en 16e week van je zwangerschap. Sommige kleine aanbieders kennen namelijk een aanmeldstop.

Welke extra’s biedt Naviva Kraamzorg in je kraamweek?

Naviva Kraamzorg vindt dat een kraamweek pas geslaagd is als jij terugkijkt op een onvergetelijke tijd. Daarom overtreffen zij graag jouw verwachtingen. Dat doen ze onder meer door je te laten kennismaken met Dunstan Babytaal. Hiermee leer je de taal van je baby verstaan en voorkom je overmatig huilen. Een andere extra activiteit die zij bieden, is babymassage. Dit zorgt voor ontspanning, minder darmkrampjes en het versterkt jullie band.

Wist je dat Naviva als een van de weinige kraamzorgorganisaties in Nederland werkt volgens het principe van het draaiend verzorgen? Hierdoor voelt je kindje zich veilig en geborgen. En ook op het gebied van voeding heeft Naviva een bijzondere service. Zo kun je bellen vanaf aanmelding tot de 1e verjaardag van je kindje met de Borstvoedingslijn voor gratis antwoord en advies. Ook aan ouders die flesvoeding is gedacht met de Flesvoedingslijn. Meer over Naviva Kraamzorg >

De hoofdfoto is eigendom van Naviva Kraamzorg

Download onze app - Z

#1 Zwangerschaps- en baby app - Z