Werken tijdens je zwangerschap
In principe werk je tijdens je zwangerschap gewoon door tot aan je zwangerschapsverlof. Dit is soms best pittig, vooral wanneer je last hebt van zwangerschapssymptomen. Wat zijn je rechten als je zwanger bent, en wat moet je werkgever voor je regelen? Wij hebben alles op een rijtje gezet over werken tijdens je zwangerschap.
Wanneer vertel je dat je zwanger bent?
Wettelijk gezien moet je uiterlijk 3 weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat aan je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Maar wacht hiermee niet te lang, zodat je werkgever de tijd heeft om een eventuele vervanger te regelen voor tijdens jouw zwangerschapsverlof. Het is misschien even spannend, maar als je het eenmaal verteld hebt, hoef je ook je beginnende buikje niet meer te verbergen en is er gelijk een goede verklaring voor de zwangerschapssymptomen waar je mogelijk last van hebt.
Veel vrouwen wachten tot ze de termijnecho (rond de 12 weken) achter de rug hebben, voordat ze aan hun werkgever vertellen dat ze zwanger zijn. Pas als je dit verteld hebt, heb je recht op de wettelijke bescherming die geldt tijdens zwangerschap en bevalling. Bovendien mag je vanaf dat moment in principe je afspraken bij de verloskundige of gynaecoloog tijdens werktijd plannen.
Aan de verloskundige of de huisarts kun je vervolgens een zwangerschapsverklaring vragen. Hierop staat de uitgerekende datum vermeld. Je werkgever moet deze verklaring inleveren bij de instelling die je uitkering tijdens je verlof verzorgt.
Veilig werken
Je werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat je gedurende je zwangerschap veilig kunt werken en dat je gezondheid en die van je baby niet geschaad worden of gevaar lopen. Indien dit niet mogelijk is in jouw eigen functie en/of op je eigen werkplek, moet hij voor een alternatief zorgen of hulpmiddelen beschikbaar stellen. Indien ook dit niet kan, wordt je vrijgesteld van werken en heb je recht op een Ziektewetuitkering. Moet je in je werk veel staan of tillen, heb je te maken met extreme hitte of kou, of kom je in aanraking met chemische stoffen of straling, onderneem dan actie.
Als het je niet (langer) lukt om je werk volledig uit te voeren, bespreek dit dan met je werkgever. Wacht hiermee niet te lang, want de mogelijke stress die hiervan het gevolg is, is niet goed voor je baby. Je kunt met je werkgever afspraken maken over welke taken je hebt, de hoeveelheid taken en over het eventueel aanpassen van je werk- en/ of rusttijden. Je hebt recht op extra pauzes, gedurende maximaal 1/8e deel van je werktijd en je werkgever kan je niet verplichten tot het doen van overwerk of nachtdiensten.
Als je werkgever weigert mee te werken, wend je dan tot de bedrijfsarts. Als dit ook niets oplevert, leg dan de situatie voor aan de inspectie SZW.
Ontslag tijdens zwangerschap
Gedurende je zwangerschap mag je niet worden ontslagen. Ditzelfde geldt tot 6 weken na terugkeer van je verlof. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo mag je bijvoorbeeld worden ontslagen op staande voet, om dringende redenen en in geval van faillissement.
Zelf mag je natuurlijk wel ontslag nemen. Maar let op: je hebt dan alleen recht op een uitkering in verband met de bevalling als je binnen 10 weken gaat bevallen.
Bij een sollicitatie mag je niet afgewezen worden omdat je zwanger bent. Je hoeft dit dan ook niet te zeggen.
Ervaring met discriminatie? Meld het!
Wist je dat bijna 65.000 zwangere vrouwen en jonge moeders jaarlijks met discriminatie op de werkvloer te maken krijgen? Dat blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens.Het College heeft een meldpunt geopend, waar je een melding kan maken van discriminatie. Het doel hiervan is om beter zicht te krijgen op de risico’s en consequenties, om zo het aantal gevallen van discriminatie te verminderen.
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z