Harde buiken tijdens je zwangerschap
Als je zwanger bent, kan je buik soms hard aanvoelen. Dit kan een onaangenaam gevoel zijn, maar niet iedereen merkt het op. Harde buiken zijn een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap, maar kunnen ook een teken zijn om het rustiger aan te doen. Harde buiken worden ook wel Braxton-Hicks contracties of oefenweeën genoemd.
Samenvatting
- Harde buiken bereiden je baarmoeder voor op de bevalling. Ze heten daarom ook wel oefenweeën.
- Harde buiken kunnen in principe geen kwaad. Volgen ze vaak op inspanning, doe het dan iets rustiger aan.
- Bel je verloskundige als een harde buik pijn doet, als je gedurende een paar uur meer dan zes harde buiken hebt of als je bloed- of vruchtwaterverlies hebt.
Hoe herken je harde buiken?
Harde buiken herken je door een gespannen gevoel in je buik. Het is een soort kramp in je buik die oncomfortabel kan aanvoelen. Een harde buik hoort echter geen pijn te doen. In de meeste gevallen kan je zo’n spanning een halve minuut tot een minuut in je buik opmerken, maar soms kan bij sommige vrouwen ook langer duren.
Vanaf het tweede trimester kan het je opvallen dat je af en toe last krijgt van zo’n harde buik. Naarmate de zwangerschap vordert, kan het steeds vaker voorkomen.
#6 Seks tijdens je zwangerschap
De 50 tips van Nestlé
Een harde buik kan veroorzaakt worden door seks, maar maak je niet te snel druk. Denk niet meteen dat je helemaal geen seks meer mag hebben nu je zwanger bent. Zo zijn er ontzettend veel misvattingen over vrijen tijdens de zwangerschap.
Waardoor worden harde buiken veroorzaakt?
Een harde buik is een samentrekking van de baarmoeder. De baarmoeder is een hele grote spier. Tijdens de bevalling moet deze spier hard werken om de baarmoedermond voldoende te laten oprekken – dat is te voelen als weeën.
Je baarmoeder heeft voordat je zwanger was nog niet eerder op deze manier moeten werken, en moet hier dus even mee oefenen. De baarmoeder leert zichzelf om als geheel samen te trekken, zodat ze haar werk tijdens de bevalling optimaal kan doen. Daarom heten harde buiken ook wel oefenweeën.
Harde buiken kunnen bovendien extra worden veroorzaakt door andere factoren, zoals:
- Bewegen of schoppen van je baby in de buik
- Snelle groei van de baarmoeder
- Stress
- Bukken
- Seks of een orgasme
- Een volle blaas
- Een blaasontsteking
- Snelle bewegingen
Je baarmoeder zit verbonden aan je bekken met banden. Deze banden komen onder druk te staan onder invloed van de bovengenoemde factoren: tijdens inspannende activiteiten of door stress. Daar kan je baarmoeder op reageren met Braxton-Hicks contracties. Dit kan tevens leiden tot bandenpijn.
“Als je merkt dat harde buiken ontstaan na inspanning of als je er vaak last van hebt, doe het dan wat rustiger aan.”
Kunnen harde buiken kwaad?
Harde buiken zijn een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap en kunnen geen kwaad als het alleen oefenweeën zijn. Over het algemeen zijn harde buiken dus geen aanleiding tot zorgen. Er zijn wel een aantal dingen waar je op kan letten.
Als je merkt dat harde buiken opkomen na momenten van inspanning, of als je er dagelijks last van hebt, is dit een teken om het rustiger aan te doen. Dagelijkse stress kan ook van invloed zijn.
Wanneer de verloskundige bellen?
Als je geruime tijd voordat je moet bevallen gedurende een paar uur zes of meer harde buiken per uur ervaart, en ze gaan niet weg door rustig te gaan liggen of in bad te gaan, bel dan je verloskundige. Dit is ook het beste als je harde buiken pijn doen, zeker in de eerste maanden van je zwangerschap. Een oefenwee hoort namelijk geen pijn te doen.
Ook als er sprake is van bloedverlies, vruchtwaterverlies of pijn bij het plassen, is het verstandig om contact op te nemen. De verloskundige zal dan verder onderzoek doen om te bepalen wat er aan de hand is.
Harde buiken of weeën?
Harde buiken worden oefenweeën genoemd, maar er is een duidelijk onderscheid te maken tussen harde buiken en voorweeën.
Tips om harde buiken te verlichten
Harde buiken kunnen vervelend zijn. Wat kan je zelf doen om het ongemak wat te verlichten?
- Ga liggen. Zitten of staan is meer belastend voor de banden, en minder goed voor de harde buiken. Op je linkerzij heb je de beste doorbloeding.
- Verwarm je buik. Warmte kan helpen tegen een oncomfortabel gevoel. Pak daarom een warme kruik of ga lekker in bad of onder de douche.
- Let op je ademhaling. De ademhalingsoefeningen die je bij de zwangerschapscursussen krijgt geleerd, kunnen ook toegepast worden om harde buiken tegen te gaan.
- Draag een buikband of steunondergoed. Hiermee kan je harde buiken ook voorkomen of verminderen.
- Blijf kalm. Zorg voor voldoende ontspanning. No stress!
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z