Zwangere vrouw met zwangerschapsklachten

Als je zwanger bent is dat natuurlijk goed nieuws! Maar niet elke dag is een feestje. Veel zwangere dames krijgen te maken met de welbekende zwangerschapskwaaltjes. De een wat meer dan de ander. Voor de minder gelukkigen hier de top tien van de meest voorkomende zwangerschapsklachten.

Wanneer de bevruchting heeft plaats gevonden, verandert er vanaf dag 1 een hoop in je lijf. Jijzelf weet nog nergens van, maar in je lichaam gaat het ‘protocol zwangerschap’ van start. Dat betekent dat je stofwisseling verandert, je hormoonhuishouding overhoop wordt gegooid en dat je baarmoeder langzaam begint te groeien. Dat heeft allerlei zwangerschapsklachten tot gevolg. Welke herken jij?

1. Vermoeidheid

Een absolute nummer één, want hier ontkomt eigenlijk niemand aan. Opgelet! Dit is een heel andere vermoeidheid dan die na een dag hard werken of een avondje stappen. Je doet even een boodschap en je hebt het gevoel dat je een halve marathon gelopen hebt. Deze vermoeidheid komt doordat er heel veel energie gaat naar de vorming van het kindje in je buik. Geef er gerust aan toe.

2. Misselijkheid

Een duidelijke nummer twee, die iedereen associeert met zwangerschap. Vaak komt de misselijkheid in de ochtend voor, maar het kan je ook midden op de dag overvallen op de meest onpraktische momenten. Eén troost: ben je de 12 weken gepasseerd, dan verdwijnt deze klacht bij de meeste vrouwen weer.

3. Vaak plassen

Eén van de vroegste symptomen van je zwangerschap. In het begin vooral veroorzaakt door de hormonen. Helaas houd je deze klacht de gehele zwangerschap en op het eind wordt hij zelfs erger doordat je blaas nog maar weinig ruimte over heeft en de baarmoeder er druk op uitoefent. Gevolg: vaak en snel het gevoel dat je moet plassen.

Vrouw moet vaak plassen tijdens haar zwangerschap
Vaak plassen: een van de vroegste verschijnselen tijdens je zwangerschap

4. Brandend maagzuur

De kringspier tussen je maag en slokdarm sluit door de invloed van hormonen – ja, daar zijn ze weer – minder goed. Hierdoor komt maagzuur gemakkelijker omhoog. Een vervelend kwaaltje, waar je met je voeding gelukkig wel rekening mee kan houden, bijvoorbeeld door producten met vet, zuren of koolzuur erin te vermijden.

5. Stemmingswisselingen

Een zwangerschap kan een echte emotionele rollercoaster zijn met al die hormonen die door je lijf gieren. Je partner moet dan ook niet raar opkijken als jij het ene moment nog vrolijk zit te lachen en het volgende moment een potje begint te huilen. Terwijl je zelf niet eens precies weet waarom. Geen zorgen, ook stemmingswisselingen horen er helemaal bij.

6. Bandenpijn

Je baarmoeder wordt door verschillende banden op zijn plaats gehouden in het kleine bekken. Wanneer je baarmoeder gaat groeien rekken deze banden op. Bij plotse bewegingen of een verandering in je houding kun je dit voelen als een scherpe pijn in je onderbuik of liezen. Gelukkig is bandenpijn onschuldig en kan een warme kruik of even ontspannen al verlichting geven.

7. Pijnlijke borsten

Onder invloed van hormonen veranderen je borsten. Ze worden groter en zwaarder, de tepelhoven kleuren vaak wat donkerder en blauwe aders die onderhuids liggen worden zichtbaarder. Deze gratis borstvergroting gaat helaas ook gepaard met het gevoeliger en pijnlijker worden van je borsten. Lastig die pijnlijke borsten, maar rond de vierde maand neemt dit gelukkig weer af.

8. Slecht slapen

Het lijkt een vreemde combinatie, zwanger en slecht slapen: zeker vanwege de grote vermoeidheid die vaak een rol speelt. Toch zijn er heel wat zwangere vrouwen die een slechte nachtrust hebben. In de eerste maanden kan dat komen door piekeren of door andere kwaaltjes die je uit je slaap houden. Later in je zwangerschap zit je buik behoorlijk in de weg. Klik hier om te lezen wat je kan doen om je nachtrust te verbeteren.

9. Hoofdpijn

Hormonen, vermoeidheid, stress en spanning. Er zijn een hoop factoren in de zwangerschap die je flinke hoofdpijn kunnen bezorgen. Vooral in het eerste trimester zijn, met name vrouwen die normaal al regelmatig hoofdpijn hebben, er extra vatbaar voor. Gelukkig kan paracetamol uitkomst bieden als het echt nodig is. Andere pijnstillers zijn uit den boze. Goed drinken, op tijd eten en je rust nemen wanneer je lichaam erom vraagt kan ook helpen.

Tip voor je partner: wijs je partner op de vaderschapskalender. Zo blijft hij op de hoogte van alles ontwikkelingen rondom je zwangerschap en weet hij wanneer hij welke kwaaltjes bij jou kan verwachten. En hoe hij jou kan ondersteunen.

10. Lage rugpijn

Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe meer deze klacht een rol gaat spelen. Je bent het extra gewicht dat je meedraagt niet gewend en dit kan invloed hebben op je houding. Een verkeerde houding kan voor een verkeerde belasting van je onderrug zorgen, en voilà daar is de lage rugpijn.

lage rugpijn zwangerschap
Je lage rug heeft het zwaar door die groeiende kleine in je buik

Maar die zwangerschapsklachten…ze zijn het allemaal waard!

Ja, we moeten er wat voor over hebben om ons kleine wondertje te dragen tot het grote moment daar is. Maar geloof ons maar, zodra je je kleine uk in je armen sluit ben je al die kleine ongemakjes snel weer vergeten.

Download onze app - Z

#1 Zwangerschaps- en baby app - Z