zwangere vrouw zit op bed en overweegt zwangerschapsketting

Veel vrouwen dragen tijdens de zwangerschap een zwangerschapsketting met een belletje eraan. Het geluid zou je baby een rustgevend gevoel geven en de band met je kindje versterken. Maar er doen ook negatieve verhalen de ronde. Zo zou een zwangerschapsketting een stuitligging veroorzaken. Is het veilig om een zwangerschapsketting te dragen, of niet?

Wat is een zwangerschapsketting?

Een zwangerschapsketting is een sieraad met een belletje eraan, dat een zacht, tinkelend geluid maakt als het over je buik rolt. Dit wordt ook wel een bola ketting of een babybel genoemd.

In webshops zijn veel verschillende soorten zwangerschapskettingen te vinden. Je kan kiezen uit gouden, zilveren of felgekleurde hangers, effen of met een figuurtje erop (bijvoorbeeld twee kleine voetjes). De prijzen liggen meestal tussen de €20 en €30.

Waar komt het vandaan?

In Mexico is het dragen van een zwangerschapsketting een eeuwenoud gebruik. De Maya’s geloofden dat de ketting een zwangere vrouw en haar kindje beschermde tegen kwade geesten.

Het geluid in het balletje had volgens hen niet alleen een rustgevende werking op de moeder en de baby, maar diende ook als lokaas voor beschermengelen. Als een moeder zich onveilig voelde, kon ze met het geluid van de ketting de goede geesten naar zich toe roepen.

Waarom zou je een zwangerschapsketting dragen?

Het dragen van een bola ketting zou allerlei positieve effecten hebben. Zo geeft het geluid van een babybel je kindje een rustgevend en veilig gevoel. Ook kan je door met het balletje te rinkelen contact maken met je baby, zodat de band tussen jullie wordt versterkt.

Sommige moeders hangen de ketting na de geboorte boven de wieg. Je kindje herkent het geluid en wordt rustig, omdat het hem doet denken aan de veilige omgeving van de baarmoeder.

Naar de werking van zwangerschapskettingen is geen onderzoek gedaan, maar deze effecten lijken aannemelijk. Na 20 weken zwangerschap kan je kindje namelijk geluiden horen die van buiten de baarmoeder komen. We weten dat je baby vanaf dat moment vertrouwd raakt met jouw stem, en deze als eerste herkent nadat hij is geboren. Met het geluid van een babbyel zou hetzelfde kunnen gebeuren.

Er komt nog een leuk voordeel bij: met een zwangerschapsketting om je nek zal iedereen zien dat je zwanger bent! Mensen zullen je sneller feliciteren, vragen hoe je je voelt en voor je opstaan in de bus.

Is een zwangerschapsketting veilig?

Het dragen van een zwangerschapsketting is niet gevaarlijk, er zijn geen redenen waarom je er geen zou moeten aanschaffen. De meeste gynaecologen en verloskundigen zullen het dragen van een zwangerschapsketting dan ook niet afraden.

Sommige van hen raden echter wel aan het belletje zo laag mogelijk te hangen. Zeker tegen het einde van de zwangerschap, als je baarmoeder boven je navel uit komt, is dit belangrijk. Je baby heeft de neiging naar het geluid toe te bewegen en als het belletje van de zwangerschapsketting te hoog hangt, zou dit de ligging van je kindje kunnen beïnvloeden. Er bestaat dan een kans dat je kindje in stuitligging komt te liggen.

Hoewel ook dit niet met wetenschappelijk onderzoek is bewezen, is het toch raadzaam om zo voorzichtig mogelijk te zijn en het advies van je verloskundige te volgen. Al is het maar voor de zekerheid.

Download onze app - Z

#1 Zwangerschaps- en baby app - Z