Ontwikkeling van de embryo in het tweede trimester van zwangerschap

Maand 3 tot en met maand 5 van je zwangerschap worden het tweede trimester genoemd. Aan het eind van dit trimester ziet de kleine bewoner van je baarmoeder er al echt uit als een baby. In 3 maanden tijd is je buik zo hard gegroeid dat jij er ook echt zwanger uitziet!

Je baby in je tweede trimester

In het tweede trimester groeit je baby van 6,9 cm naar 36,8 cm en van 32,5 gram naar 940 gram. Maar niet alleen zijn groei gaat hard, hij ontwikkelt zich ook snel. Hij traint zijn spieren en oefent met ademen, zuigen en slikken. Allemaal vaardigheden die hij straks nodig heeft om te overleven buiten je baarmoeder.

Dit trimester gaan ook zijn zintuigen werken. Vanuit de baarmoeder kan hij jouw stem horen en op termijn zelfs herkennen. Zijn ogen kunnen licht door jouw buik heen opmerken. Hoe verder het zenuwstelsel zich ontwikkelt, hoe beter de verschillende zintuigen gaan werken.

In de loop van het tweede trimester wordt het gezichtje steeds menselijker. Ook zijn gedrag lijkt meer en meer op dat van een baby. Hij kan de hik hebben, gapen en duimen. Aan het eind van dit trimester ziet je baby er van de buitenkant af uit, maar hij moet nog flink groeien en aan de binnenkant moet er nog een hoop gebeuren.

Jij in je tweede trimester

Voor veel vrouwen is het tweede trimester de leukste fase van de zwangerschap. De kans op een miskraam is veel kleiner geworden en de zwangerschapskwaaltjes zijn minder erg. Bovendien ben je zelf gewend aan het idee dat je zwanger bent en waarschijnlijk weet iedereen in je omgeving het nu ook. Misschien ben je zelfs één van de gelukkige vrouwen die een zwangerschapsgloed over zich heen heeft hangen. De gloed kan nog groter worden als je halverwege het trimester je baby voor het eerst voelt schoppen!

Is aan het begin van dit trimester nog amper aan je te zien dat je zwanger bent, aan het eind zal je een echte zwangerschapsbuik hebben. De kilo’s lijken er nu aan te vliegen. Idealiter komen vrouwen nu ongeveer een halve kilo per week aan. Lees vragen en antwoorden over aankomen tijdens je zwangerschap.

Groei buik tijdens het tweede trimester
De groei van een zwangerschapsbuik tijdens het tweede trimester

Je hebt minder last van zwangerschapskwalen, maar dat betekent niet dat deze er helemaal niet meer zijn. Nieuwe kwalen waar je last van kan hebben zijn onder andere:

Tips voor tweede trimester zwangerschap

Hieronder een lijst met de belangrijkste tips en dingen die handig zijn om te regelen in het tweede trimester: