Vader en moeder kietelen baby op bed

Het lijkt een onschuldig spelletje: je baby kietelen tot hij schatert van het lachen. Toch heeft het naast voordelen ook nadelen. Hoe zorg je ervoor dat je je baby veilig kietelt en hoe houd je het leuk voor hem?

Voordelen van je baby kietelen

Het lachen van je kind is waarschijnlijk een van je favoriete geluiden. Kietelen is een goede manier om geschater bij hem uit te lokken. Wist je dat het kietelen van je baby verschillende voordelen met zich meebrengt?

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Goed voor de band met je kind

Door je kleine te kietelen, verstevig je jullie band. Wanneer je er een spelletje van maakt, creëer je er een fijn moment met zijn tweeën van. Onderzoek heeft aangetoond dat lachen zorgt voor een emotionele band. Tijdens het schateren maakt je kind endorfine aan, wat voor verbinding tussen jullie zorgt.

Het bevordert de taalontwikkeling

Door je kind te kietelen, stimuleer je zijn taalontwikkeling. Amerikaans onderzoek laat zien dat baby’s aanrakingen koppelen aan de woorden die ze tegelijkertijd horen. Door tijdens het kietelen lichaamsdelen van je baby te benoemen (ik ga je buikje kietelen!), leert hij deze woorden sneller herkennen.

Nadelen van kietelen bij je baby

Kietelen versterkt de band met je kind en bevordert zijn taalontwikkeling. Toch zijn er ook nadelen aan verbonden.

Geen controle over het lichaam

Tijdens het kietelen heeft je kleine geen controle over zijn lichaam. Vindt hij het gekietel niet fijn? Door het lachen is het voor hem moeilijk om dit aan te geven. Het verliezen van de controle over zijn lichaam kan frustrerend zijn voor je kind. Daardoor kan hij er vervelende herinneringen aan overhouden.

Grenzen worden snel overschreden

Het gebrek aan controle kan ervoor zorgen dat de lichamelijke grenzen van je kind sneller overschreden worden. Hij kan deze immers nog niet goed aangeven. Het kietelen ziet er vrolijk en speels uit, maar kan soms ongewenst zijn voor je kind. Hij kan nog niet zelf zijn grenzen aangeven, dus zorg ervoor dat jij deze bewaakt. Zo leer je hem om voor zichzelf opkomen.

Kietelen kan voor een pijnsignaal zorgen

Kietelen kan een intense ervaring zijn. Uit onderzoek blijkt dat kietelen een pijnsignaal in de hersenen kan opwekken. Dit pijnsignaal kan ervoor zorgen dat het lachen plotseling overgaat in huilen. Waarschijnlijk werkt het lachen hierbij als een beschermingsmechanisme. Door te lachen, geeft je kind als het ware aan dat hij zich overgeeft.

Baby weet niet wie hem kietelt

Is je baby jonger dan 6 maanden? Dan weet hij niet door wie hij gekieteld wordt, zo blijkt uit onderzoek. Hij voelt de aanraking, maar heeft niet in de gaten wie hem kietelt. Je baby ervaart de wereld namelijk nog heel anders dan wij. Het is voor hem nog moeilijk om te onderscheiden waar de wereld begint en ophoudt. Waarschijnlijk activeert het gekietel daarnaast alleen zijn tastzintuig activeert. Het kan zo een enge ervaring voor je baby zijn.

Tips voor veilig kietelen bij je baby

Betekenen deze nadelen dat je je kleine niet mag kietelen? Nee, zolang je maar rekening houdt met je kleine. Heb je zin in een kietelpartijtje? Houd dan onderstaande tips in je achterhoofd.

  • Kietel je kind niet als hij nog niet duidelijk kan communiceren. Zolang hij niet kan communiceren door middel van geluiden of gebaren kan hij niet goed zijn grenzen aangeven. Daarnaast kan kietelen eng zijn voor jonge baby’s. Gelukkig zijn er een heleboel andere spelletjes die je met je kleine kan spelen. Wat dacht je van een ouderwets spelletje kiekeboe?
  • Kijk en luister goed naar je kind. Let goed op zijn lichaamstaal. Merk je dat hij weg probeert te komen, of zie je dat hij het niet fijn meer vindt? Stop dan meteen.
  • Las adempauzes in. Kietel je kleine niet langer dan ongeveer vijf seconden aan een stuk. Hierdoor krijgt hij de kans om op adem te komen. Ook kan je tijdens een adempauze zien of het genoeg is geweest voor hem.

Vanaf welke leeftijd wel?

Bovenstaande nadelen zijn van vooral van toepassing op kinderen die nog niet kunnen praten. Zodra je kind zich goed duidelijk kan maken met behulp van woorden, kan hij beter voor zichzelf opkomen.

Met kinderen die een beetje kunnen praten kan je een codewoord of handgebaar afspreken. Vindt je kleine het kietelen niet meer leuk? Dan kan hij dit door middel van het woord of gebaar duidelijk maken.

Download onze app

#1 Zwangerschaps- en baby app