moeder en baby bij hulpinstanties voor ouders na geboorte

Het is je gelukt: de geboorte is goed verlopen en je hebt een prachtig kindje op de wereld gezet. En toch zit je niet helemaal goed in je vel. De opvoeding, slapeloze nachten en de hormonen breken je op. Ondanks dat je je sterk wilt houden, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Deze hulpinstanties kunnen jou de steun bieden die je zoekt.

Kraamhulp

De kraamhulp is je steun en toeverlaat in jouw kraamperiode. Ze zal je voorlichting geven, al je vragen beantwoorden en je veel werk uit handen nemen. Hierdoor kan je sneller herstellen van je bevalling en nog meer genieten van je baby.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Consultatiebureau

Het consultatiebureau is een gratis instelling die advies geeft aan ouders van alle kinderen vanaf de geboorte. Het houdt zich onder andere bezig met het vaccineren van baby’s, peuters en kleuters en het uitvoeren van algemene controles van bijvoorbeeld de heupen, ogen en groei. Ook de ontwikkeling van rollen tot kruipen en lopen wordt gevolgd. Het consultatiebureau valt onder de jeugdgezondheidszorg.

Jeugdgezondheidszorg

De JGZ is is gericht op het bevorderen, beschermen en beveiligen van gezondheid, groei en lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen en jeugdigen (0-19 jaar). De jeugdgezondheidszorg omvat gezondheidsbevordering, gezondheidsbescherming en ziektepreventie. Vrijwel iedere gemeente heeft een eigen JGZ-instantie die toegankelijk en beschikbaar is.

Thuiszorg

De thuiszorg biedt professionele verpleegkundige, verzorgende of huishoudelijke hulp bij je thuis. Thuiszorg hoort bij de eerstelijns gezondheidszorg. Dit is de rechtstreeks toegankelijke hulp: elke zorgzoekende zonder beperking kan een beroep doen op een hulpverlener. Hierbij kan je denken aan hulpinstanties als artsen, tandartsen of apothekers – en de thuiszorg dus ook. De kraamverzorgster valt onder de thuiszorg, evenals verpleging, huishoudelijke verzorging en persoonlijke verzorging.

In vrijwel iedere gemeente zit een thuiszorginstantie. De zorg kan worden vergoed indien je aantoonbare problemen in het huis hebt. Een ziekte, handicap of ouderdom bijvoorbeeld. Blijk je na de geboorte er niet met zijn tweeën uit te komen, dan kan je ook in aanmerking komen voor een vergoeding voor de thuiszorg. De zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar het kan zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Wel zijn er verzekeraars waarbij je thuiszorg kan verzekeren via je aanvullende zorgverzekering.

Kinderopvang

Om even tot rust te komen kan je je kind bij een gastouder of kinderdagverblijf brengen. Hoewel er vooroordelen bestaan en veel mensen het niet acceptabel vinden om je kind al snel bij iemand anders onder te brengen, kan een enkele extra dag rust in de week de situatie juist ten goede komen. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je je kind van nog geen jaar oud een volle week wegbrengt, maar een enkele dag heeft zo zijn voordelen.

Ten eerste leert een kind een sociale omgeving kennen en leert hij zich te redden zonder papa en mama. Jij als ouder hebt daarbij een dag rust, waardoor je de rest van de week weer extra energie en liefde in je kindje kan steken.

Kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf verzorgt kinderopvang voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. De groepen bestaan (officieel) uit maximaal 16 kinderen. Je kan zelf kiezen of je jouw kind in een groep wilt met dezelfde leeftijdscategorie of met kinderen van 0 tot 4 in één groep. Per groep zijn er minimaal twee pedagogische medewerkers.

Vanaf de leeftijd van 2 jaar kan je ook kiezen voor de peuterspeelzaal. Daar kan je kind twee tot vier dagdelen per week spelen met andere kinderen.

Gastouder

Een gastouder past op kinderen in haar eigen huis. Ze onderscheidt zich van de opa of oma als oppas, doordat ze geschikte diploma’s moeten hebben. Deze moeten op de diplomalijst gastouders staan. Het certificaat Goed Gastouderschap of een Ervaringscertificaat voldoen ook. Daarnaast beschikt een gastouder ook over een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen.

Ook kan je er bij een gastouder vanuit gaan dat je kind veilig terecht komt – hoewel de situatie wel altijd goed moet voelen natuurlijk, kies een gastouder die bij jou past. Gastouders staan namelijk ingeschreven bij gastouderbureaus en worden daar ook door gecontroleerd. De gastouderbureaus staan geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen.

baby bij kinderdagopvang

Telefonische & internet hulpinstanties

Er zijn verschillende telefonische diensten die je kan bellen met alle vragen over de opvoeding. Je krijgt direct persoonlijk en deskundig advies. Maar ook als je even je verhaal kwijt wilt, kunnen de medewerkers je een luisterend oor bieden.

Korrelatie

Bij Korrelatie werken maatschappelijk werkers en psychologen met kennis over allerlei maatschappelijke onderwerpen. Van maandag t/m vrijdag zijn ze van 9:00 tot 18:00 te bereiken op 0900 1450 (15 cpm). Ook biedt de website iedere doordeweekse dag een chathulpverlening van 9:00 tot 17:30.

24Baby.nl

Uiteraard doen wij ons best om ook zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. In de categorie baby hebben wij informatie wat betreft voeding, slapen, ontwikkeling, gezondheid, geld en vrije tijd voor je op een rij gezet. Bij onze experts kan je terecht voor vragen over specifieke onderwerpen.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.