Oefeningen voor tijdens je zwangerschap
Hoe groter je buik wordt, hoe minder belastbaar je lichaam is. Het is niet niks, zo’n mensje-in-wording in je buik. Een work-out gaat niet meer als vanouds. Toch zijn er oefeningen die je kan doen om je lichaam in good shape te houden.
De 3 B’s: Buik, Billen en Benen
Buik
Veel actief sportende zwangeren vragen zich af hoe het nu zit met het trainen van de buikspieren. Mag dit nu wel of niet?
Je buikspieren kan je in principe blijven trainen tot je een smalle gleuf op de middenlijn van je buik voelt ontstaan: een diastase. Door de groei van je baarmoeder ontstaat er druk op je buikspieren, waardoor ze uit elkaar wijken.
Is de gleuf op jouw buik al voelbaar? In dat geval is het trainen van de rechte buikspieren niet meer aan te raden. De schuine buikspieren mag je gedurende je hele zwangerschap blijven trainen.
Buikspieroefeningen tijdens de zwangerschap
In de video vertelt Joanke, fysiotherapeut en ZwangerFit-docente, over een diastase (het uitwijken van de rechte buikspieren door de zwangerschap) en doet zij een aantal buikspieroefeningen voor die je kan doen tijdens je zwangerschap. Ook als je een diastase hebt.
Planking tijdens je zwangerschap
Er is nogal wat onduidelijkheid over planking tijdens je zwangerschap. Mag deze oefening nu wel of niet tijdens je zwangerschap? Joanke: “Planking is een isometrische oefening. Hierdoor worden de buikspieren bij deze oefening niet ‘uit elkaar’ getrokken. Dit in tegenstelling tot concentrische oefeningen, zoals crunches of sit-ups.”
Toch is het raadzaam om voorzichtig te zijn als je een (beginnende) diastase hebt. Joanke: “Doe de oefening als je een lichte diastase hebt alleen onder begeleiding van een trainer of fysiotherapeut. Zo let ik er bij de vrouwen in mijn les goed op of zij een diastase hebben en bouwen we het planken geleidelijk af naarmate vrouwen verder in de zwangerschap zijn.”
Billen en benen
Het loont om de spieren in je billen en benen te blijven trainen, omdat deze je bekken stabiliteit geven en ze het toenemende lichaamsgewicht moeten dragen. Veel oefeningen hiervoor kan je tijdens je zwangerschap nog doen. Heb je klachten aan je bekkenbodem?
Oefeningen met veel schokbelasting, asymmetrische oefeningen (bijvoorbeeld oefeningen op één been) en oefeningen waarbij je lang op je rug moet liggen, kan je beter vermijden.
Oefeningen voor de billen en benen
In de video doet Joanke drie oefeningen voor je billen en benen voor die je kan doen tijdens de zwangerschap.
Intensiteit van oefeningen
Je zult merken dat je gedurende je zwangerschap sneller buiten adem bent en sneller vermoeid raakt. Wees niet stoer en eigenwijs, maar pas je belasting hier liever op aan door deze gelijkmatig te verlagen.
Als je bij iedere oefening aanhoudt dat deze ‘redelijk zwaar’ aanvoelt, zit je goed. Je moet nog zonder haperingen een gesprek kunnen voeren met bijvoorbeeld je sportmaatje.
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z