Zwanger en vliegen: tot wanneer kan het?
Nog één keer samen op vakantie voordat je leven op z’n kop komt te staan met de komst van jullie kleintje? Heerlijk babymoonen in de zon. Maar wat zijn de regels omtrent vliegen tijdens de zwangerschap? Lees hier alles wat je moet weten over zwanger en vliegen.
Algemene regels
Ben je zwanger en wil je met het vliegtuig op vakantie? Dat kan zeker, maar het hangt er wel vanaf hoeveel weken je zwanger bent. Over het algemeen kun je tot 28 weken probleemloos het vliegtuig instappen. Geef bij het boeken wel altijd aan dat je zwanger bent.
Na de 36 weken zullen vrijwel alle vliegmaatschappijen je weigeren, aangezien ze geen bevalling in de lucht willen riskeren. Er is een tekort aan middelen en deskundigheid om een bevalling te begeleiden, zeker in het geval van complicaties. Als je een meerling verwacht ligt de grens overigens bij 34 weken.
Tussen de 28 en 36 (of 34) weken heb je vaak een zwangerschapsverklaring nodig om te mogen vliegen (zie hieronder). Naast deze richtlijnen is het zo dat de regels per luchtvaartmaatschappij verschillen. Kijk onderin dit artikel voor de regels per maatschappij.
Ideale periode
De ideale periode om te vliegen tijdens je zwangerschap is het tweede trimester. Dit omdat de meeste zwangeren dan het minst last hebben van zwangerschapskwaaltjes, terwijl je doorgaans nog wel mobiel bent. Ook is de kans op een bevalling in de lucht dan nog nauwelijks aanwezig.
Zwangerschapsverklaring en vrijwaringsverklaring
Na 28 weken vragen de meeste vliegmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring. Daarin staat dat je arts of verloskundige je fit genoeg vindt om te vliegen en je uitgerekende datum wordt erin vermeld. De verklaring moet ondertekend zijn door je arts of verloskundige en mag meestal niet ouder zijn dan 5 dagen.
Het is sowieso handig om zo’n verklaring bij je te hebben. Zonder deze verklaring mogen vliegmaatschappijen je weigeren als ze vermoeden dat je hoogzwanger bent.
Sommige luchtvaartmaatschappijen vragen je om een vrijwaringverklaring te ondertekenen. Daarmee onderken je dat zij niet aansprakelijk zijn voor eventuele complicaties tijdens de vlucht.
Bespreek je vliegplannen altijd even met je arts of verloskundige voor je gaat boeken. Deze kan goed inschatten of het in jouw geval veilig is. Als je zwangerschap normaal verloopt zullen er geen bezwaren zijn.
Gezondheidsrisico’s
Oké dat zijn de regels, maar hoe zit het dan met de risico’s voor jouw gezondheid en die van je baby? Hoe onveilig is het nu eigenlijk om te vliegen tijdens je zwangerschap?
Kosmische straling
In de atmosfeer bevindt zich kosmische straling. Hoog in de lucht is deze veel hoger dan bij de grond. Er wordt weleens beweerd dat deze straling schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Als je een enkele keer een vliegreis maakt zijn deze risico’s verwaarloosbaar. Dit gaat pas een rol spelen als je zeer frequent vliegt, bijvoorbeeld als je stewardess of pilote bent. In zulke gevallen gelden er speciale arboregels.
Druk
De luchtdruk in een vliegtuig verschilt van de luchtdruk op de grond. Je lichaam ondergaat dit drukverschil ook. Dat voel je op je trommelvliezen. Deze druk heeft echter geen invloed op de vruchtvliezen, omdat deze niet in contact staan met de buitenlucht.
Veiligheidsscans
Je kunt bij de veiligheidscontroles gerust door de metaaldetector lopen. Ook de Security Scanner is veilig. Deze werken niet met röntgenstraling, maar met een ‘millimeter wave’ techniek. Scanners met röntgenstraling (zoals de Bodyscan) kun je beter vermijden.
Trombose
Iedereen die een lange vliegreis maakt heeft een iets verhoogd risico op een trombosebeen. Als zwangere is het risico op trombose onder invloed van hormonen ook al licht verhoogd ten opzichte van normaal.
Dit betekent niet dat je gelijk een groot risico loopt op een trombosebeen als je gaat vliegen tijdens je zwangerschap. Wel is het verstandig er extra op te letten dat je af en toe je benen strekt, goed drinkt en wat strekoefeningetjes met je benen en voeten doet als je zit.
Tips voor vliegen tijdens je zwangerschap
Vliegen als je zwanger bent is natuurlijk nog wat minder comfortabel dan als je dat niet bent. Met onderstaande tips kun je jouw vliegreis als zwangere zo prettig mogelijk maken:
- Boek een stoel aan het gangpad dichtbij het toilet, wel zo prettig met die de frequente wc-bezoekjes
- Een stoel met extra beenruimte boeken is ook geen overbodige luxe als je zwanger bent
- Zorg dat je af en toe beweegt: even heen en weer lopen, of wat rek- en strekoefeningetjes doen op je plaats
- Neem je zwangerschapskaart en contactgegevens van je arts of verloskundige mee
- Zorg dat je weet waar je een arts of verloskundige kunt vinden op de plek van bestemming
- Draag comfortabele, loszittende kleding
- Drink voldoende zodat je vochtbalans goed blijft
- Draag eventueel steunkousen, ze helpen opgezwollen voeten voorkomen en verminderen het risico op trombose
- Draag je veiligheidsgordel onder je buik
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z
Luchtvaartmaatschappijen
Het is slim om je vooraf even goed te verdiepen in de verschillende luchtvaartmaatschappijen. Niet alleen vanwege de regels die ze hanteren, maar ook wat betreft eventuele voordelen. Sommige maatschappijen bieden gratis water aan tijdens de vlucht of geven je voorrang bij het instappen.
KLM
Tot 36 weken mag je mee met KLM. Bij een zwangerschap met complicaties moet je een doktersverklaring kunnen overleggen. Bij een meerlingzwangerschap adviseert KLM om een arts of verloskundige te raadplegen.
Ryanair
Vliegen mag tot 36 weken. Vrouwen die een meerling verwachten mogen tot 32 weken vliegen. Na 28 weken zwangerschap wordt gevraagd om een “fit to fly” verklaring van de arts of verloskundige.
Transavia
Vliegen mag gewoon tot 36 weken. Bij complicaties of een meerlingzwangerschap mag het tot 34 weken. Bij complicaties wordt er ook gevraagd om een doktersverklaring (in het Engels) die niet ouder is dan 7 dagen en waarin staat dat je “fit to fly” bent.
EasyJet
Je mag meevliegen tot 36 weken bij een eenlingzwangerschap. Verwacht je een meerling dan is vliegen na 32 weken niet meer toegestaan. Zijn er complicaties? Dan eist Easyjet dat van tevoren de huisarts is gecontacteerd. Easyjet vermeldt op hun site niks over een doktersverklaring, dus wij raden aan om die vanaf 28 weken wel mee te nemen.
TUIfly (voorheen Arkefly)
Tot 28 weken mag je reizen zonder zwangerschapsverklaring. Tussen de 28 en 36 weken is een zwangerschapsverklaring nodig, die niet ouder is dan 7 dagen. Ook moet in deze periode bij de check-in een vrijwaringbewijs worden ingevuld. Na 36 weken is vliegen niet meer toegestaan.
Lufthansa
Bij een ongecompliceerde zwangerschap mag je tot 36 weken zonder doktersverklaring vliegen. Wel raden ze aan om vanaf 28 weken een doktersverklaring bij je te dragen. Bij een meerlingzwangerschap mag je tot 28 weken meevliegen.
Auteur Lauri Hanewinckel