Hond en baby: gaan ze eigenlijk wel samen?
Als je een viervoeter rond hebt lopen als je zwanger bent, vraag je je misschien wel af hoe je het straks gaat combineren. Het leven van een jonge mama is namelijk al hectisch genoeg. Gaan je hond en baby eigenlijk wel samen?
Je hond in het gezin
Het kan zijn dat je viervoeter je kindje in het begin niet helemaal begrijpt. Hij moet ook wennen aan een veranderende situatie. Een hond kan daarom ongewenst gedrag vertonen als hij handelingen van je kleine als bedreigend of vervelend ervaart. Laat je kindje daarom niet over hem heen hangen, hem aanstaren, hem over zijn kop aaien of hem omhelzen.
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.
Honden voor een jong gezin
Denk je eraan om een hond te nemen als je al kinderen hebt? Of heb je een kinderwens en wil je ook een hond? Dan is het verstandig om te kijken naar honden die goed te combineren zijn met kinderen. Houd ook rekening met eventuele allergieën.
Let bij het aanschaffen van een hond ook op hoeveel beweging hij nodig heeft. Energieke honden worden alleen gelukkig van lange wandelingen, wat lastig te combineren kan zijn met een druk huishouden.
Opgroeien met een hond heeft ook veel voordelen. Met een viervoeter heeft je baby een vriend erbij waar hij de wereld mee kan ontdekken en waar hij zich veilig bij voelt. Ook is gebleken dat kinderen met een huisdier een beter zelfbeeld hebben, empathischer zijn en rondlopen met meer zelfvertrouwen.
Hond en baby: wat werkt?
Hoe goed je hond en baby samengaan bepaal jij als ouder voor een groot deel zelf. Toch is het soms lastig om in te schatten wat het beste werkt. We geven je daarom een aantal tips hoe je je hond en baby aan elkaar laat wennen. Niet alleen in het algemeen, maar ook welke voorbereidingen je kan treffen tijdens je zwangerschap en vlak na de geboorte.
In het algemeen
- Niet alleen laten. Bij alles geldt: laat je hond en baby nooit alleen. Ook al vertrouw je je hond volledig, je kan nooit met zekerheid inschatten hoe hij ergens op reageert.
- Goede hygiëne. Was altijd je handen nadat je de hond geaaid hebt. Houd ook een pak babydoekjes bij de hand, voor het geval dat je hond je kleine likt.
- Ritme. Ook je hond heeft baat bij rust, reinheid en regelmaat. Zorg ervoor dat je zijn ritme niet al teveel verandert als je kleine er is. Geef je viervoeter op dezelfde tijden eten en laat hem net zo vaak uit als je eerst ook deed.
- Samen wandelen. Je hond heeft voldoende beweging nodig om niet thuis alles af te breken. Een mooie kans om samen erop uit te gaan! Neem je baby mee in de kinderwagen of draagzak en ga lekker een stuk wandelen. Bijkomend voordeel is dat je hond je baby gaat associëren met iets dat hij leuk vindt.
- Geef je hond voldoende ruimte. Leer je kindje dat hij niet bij de voerbak en slaapplek van je hond mag komen. De hond wakker maken als hij slaapt en hem storen als hij eet is ook een no go. Houd je kleine extra goed in de gaten zodra hij gaat tijgeren of kruipen. En leer je baby dat aan oren trekken of de hond als zitzak gebruiken geen goed idee is.
- Speelgoed. Hondenspeelgoed en babyspeelgoed lijken veel op elkaar en maken vaak ook nog dezelfde geluidjes. Het is daarom niet gek als je hond het verschil niet snapt. Straf hem niet als hij een knuffel pakt, maar beloon hem juist als hij het loslaat. Was de knuffel daarna wel gelijk, zodat je kleine geen onnodige bacteriën binnenkrijgt.
Tijdens de zwangerschap
- Duidelijke grenzen. Als je baby er straks is, wil je niet dat je hond je overal achterna loopt. Geef daarom nu alvast duidelijke grenzen aan. Laat hem niet op de bank of op bed slapen, en maak de slaapkamers verboden terrein.
- Vroegtijdig beginnen met aanpassingen. Moet je een grotere auto aanschaffen of wil je dat de hondenmand plaatsmaakt voor de box? Doe dit dan op tijd, zodat je hond het niet negatief associeert met je baby.
- Wennen aan geluidjes. Je hond kan straks schrikken als je baby begint te huilen. Laat hem hieraan wennen door een audiofragment van een huilende baby af te spelen. Als je dit regelmatig herhaalt, kijkt hij straks niet meer op als je baby huilt.
- De kinderwagen. In het begin is de kinderwagen behoorlijk indrukwekkend voor je hond. Laat hem hieraan wennen door tijdens je zwangerschap alvast wat rondjes door de tuin of woonkamer te lopen. Beloon je hond als hij er goed op reageert.
Vlak na de geboorte
- De bevalling. Tijdens de bevalling heb je uiteraard even geen tijd voor je hond. Zorg dat je iets voor hem hebt geregeld, ook voor de dagen erna. Breng hem naar een oppas of vraag iemand hem tussendoor uit te laten. Beval je thuis? Zet hem dan in een ruimte waar de deur dicht kan, zoals de woonkamer. Je wil natuurlijk niet dat hij de verloskundige in de weg loopt.
- De eerste ontmoeting. Of je nu in het ziekenhuis of thuis bevalt, de eerste ontmoeting tussen je viervoeter en je baby is even wennen. Begroet je hond voordat je hem laat kennismaken met je kleine. Houd ook controle over de situatie door je baby op de arm te nemen.
- Kraamvisite. Laat je kraamvisite eerst je hond een aai over zijn bol geven, voordat ze naar de baby gaan kijken. Dan kan hij daarna weer lekker zijn mand induiken. Soms helpt het ook om je hond af te leiden als het bezoek de baby gaat begroeten.
- Forceer je hond niet. Laat je hond met rust als hij in het begin geen interesse heeft in je baby. Dwing hem niet om in de buurt te komen, dat werkt juist averechts. Hij komt vanzelf kijken als hij er behoefte aan heeft.
Lichaamstaal van je hond
Kijk goed naar de lichaamstaal van je viervoeter als je hond en baby samen zijn. Begint hij met blaffen of grommen? Dan is het beter om de hond weg te halen uit de situatie dan om je kindje weg te halen.
Gromt of blaft je hond vaker naar je baby? Dan is het misschien tijd om een professionele trainer of gedragstherapeut in te schakelen. Je kan ook altijd je dierenarts om advies vragen.
Meer weten over huisdieren in het gezin? Op de websites van het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) en minderhondenbeten.nl vind je meer informatie.
Auteur Laura Miller-Sijm
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.