Een veilige baby box in de woonkamer
Een nieuwe hobby als je zwanger bent, is het verzamelen van spullen voor je kleine wonder. Je bent vast ook de baby box tijdens je zoektocht tegengekomen. Sommige ouders zweren erbij, anderen hebben het niet aangeschaft en ook niet gemist. De meningen verschillen en het is afhankelijk van je baby of hij er graag in ligt. Waar moet je op letten als je er wel eentje koopt en gebruikt?
Voordelen van een baby box
De kinderbox staat niet op de baby uitzetlijst als musthave. Toch komt het goed van pas, bijvoorbeeld als je even je handen vrij wilt hebben om te koken of om de voeding voor je baby klaar te maken. Als hij wat ouder is kan het ook een fijne plek zijn om te spelen. Heb je een box met lade? Dan heb je ook gelijk extra opbergruimte voor zijn speelgoed. Wel zo handig!
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.
Naast knuffelen en vasthouden is het ook goed voor je kindje om regelmatig in de box te liggen. Zo kan hij zich goed bewegen en ontwikkelen. Het is ook een handige plek om omrollen en tummy time te oefenen.
De kinderbox biedt ook een uitkomst als je een hond hebt. Dan is het namelijk niet zo makkelijk om je kindje op een speelkleed op de vloer te laten spartelen. Bekijk boxen >
Waar moet je op letten?
Alle nieuwe baby boxen die in Nederland verkocht worden, voldoen aan strenge veiligheidseisen. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten als je een box koopt en gebruikt.
Een veilige baby box heeft een stevige constructie en een gladde afwerking. De standaard afmeting van een box is meestal 80 x 100 cm. Dit is handig om te weten voor als je een boxkleed of matras gaat kopen. Hierbij is het belangrijk dat het nauw aansluit op de box, anders kan je baby klem komen te zitten tussen het matras en de zijwand van de box. Bekijk boxmatrassen >
Daarnaast zijn er een aantal veiligheidsnormen waar een baby box aan moet voldoen:
- De opening tussen de bodem en zijwand. Dit mag niet groter zijn dan 0,5 cm, om te voorkomen dat de vingertjes van je baby knel komen te zitten.
- De afstand van de wanden. Tussen de bovenkant van de bodem en het hoogste punt van de zijkant moet in de laagste stand minimaal 60 cm zijn en in de hoogste stand 30 cm. Zo voorkom je dat je baby uit de box kan vallen.
- Met gereedschap verstelbaar. Bij de meeste baby boxen kan je de hoogte van de bodem verstellen. Een in hoogte verstelbare bodem is veilig als het alleen met een stuk gereedschap te verstellen is.
- Spijlbox of netbox. Bij een spijlbox moet de afstand tussen de spijlen tussen 4,5 en 6,5 cm zijn. Bij een netbox moet je erop letten dat de maaswijdte maximaal 0,7 cm is. Ook is het goed om regelmatig te controleren of er geen gaten in zitten.
- Wielblokkade. Een box op wielen kan je eenvoudig verplaatsen. Let er wel op dat de wielen geblokkeerd kunnen worden als je kindje in de box ligt.
De baby box gebruiken
Sommige kinderen genieten van het spelen in de box, anderen brengen liever hun tijd door op een speelkleed of zittend op schoot. Het is dus van je kindje afhankelijk of de box wel of niet wordt gebruikt.
Hoe vaak je kleine er ook in ligt, er zijn een aantal algemene richtlijnen om de veiligheid van een kinderbox te waarborgen:
- Veilige plek. Zet de box op een veilige plek, weg van kamerplanten, koordjes van gordijnen, ramen en de verwarming. Let er ook op dat je baby niet op de tocht ligt.
- Weinig speelgoed. Leg niet teveel speelgoed in de box. Je kindje heeft genoeg aan 1 of 2 speeltjes. Leg ook geen groot speelgoed naast hem neer, dat kan hij gebruiken als opstapje om uit de box te klimmen.
- Mobiel op de juiste hoogte. De kleurtjes en geluiden van een babymobiel zijn een hele ontdekking voor je kleine. Zorg er wel voor dat het mobieltje niet te laag hangt. Zo voorkom je dat je baby verstrikt raakt in de draden. Bekijk muziekmobielen >
- Op tijd verven. Als je de box een kleurtje wil geven, doe dit dan op tijd. Het is aan te raden om meubels een paar weken te laten luchten voordat je kleine erin plaatsneemt. Breng ook liever meerdere dunne lagen aan dan één dikke laag. Zo voorkom je dat de verf gaat afbrokkelen.
- Laagste stand. Zodra je kindje zich kan optrekken en wil gaan staan, is het tijd om de box op de laagste stand te zetten. Zo blijft de box een veilige plek voor hem om in te spelen, zonder dat hij eruit kan vallen.
Inklapbare box
Een baby box neemt best veel ruimte in beslag. Dat is ook vaak een reden voor (aanstaande) ouders om geen box aan te schaffen. Een inklapbare box kan uitkomst bieden. Dan zet je de box makkelijk weg als het niet wordt gebruikt.
Een inklapbare box is veilig als het sluitingsmechanisme automatisch in de slotstand klikt en door twee handelingen open te maken is. Zo hebben de meeste inklapbare boxen knoppen die gelijktijdig ingedrukt moeten worden. Bekijk inklapbare boxen >
Download onze app
#1 Zwangerschaps- en baby app
Tweedehands baby box kopen
Als je de hele baby uitzetlijst hebt afgevinkt, is je portemonnee vaak een stuk lichter geworden. Heb je een klein budget of wil je de kosten beperken? Dan is het aanschaffen van tweedehands babyspullen vaak een goed alternatief.
Let er bij het kopen van een tweedehands box op dat de strenge veiligheidseisen vaak niet gelden voor deze producten. Je moet daarom zelf beoordelen of de box veilig is om te gebruiken.
Auteur Laura Miller-Sijm