Luiertaart maken (en andere luiercreaties)
Als mama heb je vast al honderden luiers door je handen laten gaan, vieze en schone. Maar wist je dat je ook hele andere dingen kan doen met luiers dan ze om de billetjes van je baby wikkelen? Zoals een luiertaart maken. Ga je binnenkort op kraambezoek en wil je een praktisch cadeau? Maak of koop dan eens een luiertaart of een andere luiercreatie.
Wat is een luiertaart?
Een luiertaart is een kraamcadeau van luiers. Het heeft de vorm van een ’taart’ opgebouwd uit verschillende lagen, die qua uiterlijk het meest doet denken aan een bruidstaart. De lagen van de luiertaart bestaan geheel uit luiers, tientallen luiers. En dat is nu juist wat het een fijn en origineel kraamcadeau maakt. Het klinkt misschien suf om luiers te geven, maar veel ouders zijn blij met zo’n praktisch cadeau.
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.
Vooral als je op kraambezoek gaat bij een gezin dat al een kindje heeft, kan het moeilijk zijn om een geschikt kraamcadeau te bedenken. Veel praktische spullen zijn al in huis, speelgoed slingert er waarschijnlijk genoeg rond en van kleertjes hebben ze misschien ook al een hele voorraad die opnieuw gebruikt kan worden. Waar hebben jonge ouders nu nooit genoeg van? Precies, luiers!
Zeker als je de luiers op een creatieve manier presenteert in de vorm van een luiertaart of varianten daarvan, zoals een trein, kasteel, boot of iets anders, heb je een prachtige binnenkomer. En die schattige sokjes of dat ene lieve rammelaartje kan je er natuurlijk ook perfect in verwerken.
Wat voor luiers gebruik je voor een luiertaart?
Een luiertaart wordt meestal gemaakt van wegwerpluiers. Pampers zijn populaire luiers, maar als je wat minder budget hebt zijn Kruidvat luiers een goed alternatief.
Ook is het handig om rekening te houden met de maat. Luiers tot en met maat 2 zijn echt bestemd voor pasgeboren baby’s. Op het geboortekaartje staat vaak het gewicht van de kleine aangegeven. Hier kan je de juiste luiermaat voor dat moment op afstemmen. Als je maat 3 koopt, moet de mama misschien even wachten totdat de luiers goed passen bij haar kleintje, maar zit je eigenlijk altijd wel goed.
Hoewel een luiertaart doorgaans gemaakt wordt met wegwerpluiers, kan je ook een luiertaart maken van luierbroekjes (voor als het kindje wat ouder is) of wasbare luiers. Wel is het handig om te weten of de verse mama deze laatste gebruikt of wil gaan gebruiken. De kosten liggen dan bovendien een stuk hoger.
Hoe maak je een luiertaart?
- Rol de luier strak op (met de mooie kant naar buiten) en bind er een lintje, elastiekje of touwtje om. Een veiligheidsspeldje erdoor prikken is ook een optie.
- Neem een goede ondergrond, bijvoorbeeld een stuk stevig karton om op te bouwen. Zet de opgerolde luiers rechtop tegen elkaar in de vorm van een cirkel.
- Bind er een touw omheen en je hebt je eerste laag. Een mooi breed lint eromheen en je ziet niks meer van het touw.
TIP Als je meerdere lagen maakt, is het voor de stevigheid handig om stokjes, bijvoorbeeld saté-prikkers, verticaal in je creatie te steken.
Nu kan je naar hartenlust stapelen, ordenen, klemmen of ombinden om er een mooi bouwwerk van te maken. Je kan andere cadeautjes erin verwerken door tussen de luiers een opgerold slabbetje, spuugdoekje of schattig truitje als bouwsteen te gebruiken. Op internet zijn tal van tutorials te vinden hoe je dit het beste aanpakt. Of je kan natuurlijk je eigen creatieve brein aan het werk zetten en zelf een mooi figuur bedenken. Weer eens wat anders dan een luier verschonen, toch?
Luiertaart
De klassieker onder de kraamcadeaus is een luiertaart, opgebouwd uit verschillende lagen. Wikkel er een mooi lint omheen en zet een leuke knuffel bovenop als kers op de taart. Tussen de luiers kan je kleine cadeautjes verwerken zoals washandjes, hydrofiele luiers, sokjes of een leuk rammelaartje.
Je kan bij dit bouwwerk natuurlijk zelf bepalen hoe groot hij wordt. Een schattig taartje van twee lagen ziet er ook leuk uit en scheelt je weer wat werk.
Luiertrein
Zoek je iets stoerders dan een luiertaart? Een luiertrein is een mooi alternatief. Maak van de luierrolletjes wielen of bind ze samen om een locomotief te maken. Je kan deze variant met veel andere cadeautjes combineren, bijvoorbeeld door een mandje als eerste wagon te gebruiken en die vol te stoppen met kleine cadeautjes.
Luiermotor
Bij een luiermotor zijn de luiers meestal samengepakt en bijeen gebonden tot twee grote wielen. Het frame van de motor kun je maken van kleerhangertjes, hydrofiele luiers, een zuigfles, sokjes, een slab of andere kleine cadeautjes. Stoerder dan dit krijg je luiers niet.
Luierkasteel
Een luierkasteel is makkelijker om te maken dan een luiertrein of -motor, maar met een even groot visueel effect. Het luierkasteel is er in vele soorten en maten, je kan hier dus je eigen creativiteit in kwijt. Ook hier zijn eventuele extra cadeautjes leuke opvullers.
Luierboot
Een luierboot is een wat kleinere compactere vorm, die zich goed leent voor het verwerken van hydrofiele luiers, spuugdoekjes en badspeeltjes in je cadeau. Hoewel de luiertaarten en -treinen al aardig ingeburgerd zijn, is de luierboot een wat minder vaak gebruikt ‘design’. Hiermee heb jij zeker een origineel kraamcadeau.
Luierbaby’s
Wil je iets creatiefs doen, maar heb je weinig tijd of twee linkerhanden? Deze luierpoppetjes zijn simpel, maar superschattig. Je geeft tegelijkertijd sokjes (het mutsje) en spuugdoekjes (het dekentje). Een leuk mandje of doosje, eventueel nog wat andere kleine cadeautjes en je bent klaar!
Ging het zo gemakkelijk dat je toch nog wat tijd over hebt? Dan kan je een wieg van luiers maken om je baby’tjes in te vervoeren.
Knutsel ze! Niet zo creatief? Vaak zijn luiercreaties ook kant-en-klaar te koop.
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app
#1 Zwangerschaps- en baby app