8 maanden zwanger

De laatste voorbereidingen en het grote wachten

De ontwikkeling van de embryo na 8 maanden zwanger

Nu je 8 maanden zwanger bent, heeft je baby steeds minder ruimte in je baarmoeder. Dat neemt niet weg dat je kleine snel blijft groeien. Het betekent ook dat jouw buik blijft groeien, en dat terwijl je buik waarschijnlijk al behoorlijk groot is!

Je baby is zo groot als een..

42,4 cm 1652 gram
  • zo groot als een Chinese kool
  • zo zwaar als een volwassen cavia
  • het huidje is nu ondoorzichtig

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 14 Jan en 13 Feb
  • 224 tot 251 dagen zwanger
  • in je achtste maand
  • in het derde trimester

Je baby in maand 8 van je zwangerschap

De ruimte in je baarmoeder wordt na 8 maanden zwangerschap steeds kleiner voor je baby. Waar hij eerst zeeën van ruimte had, beginnen de ‘muren’ nu op hem af te komen. Hij gaat dan ook steeds vaker met zijn hoofd naar beneden liggen. Wel zo fijn, want dit is gelijk de ideale ligging voor de bevalling. Ligt hij nog met zijn hoofd naar boven in de stuitligging, dan is dat niet erg. Hij heeft nog genoeg tijd én ruimte om te draaien.

Maar: de ruimte wordt snel minder, want je baby blijft groeien. Vooral in gewicht komt hij nog aan. In de laatste twee maanden wordt je baby ongeveer nog twee keer zo zwaar. Een groot deel van deze gewichtstoename is vet. Hierdoor wordt zijn eerst nog doorschijnende huidje langzaam ondoorzichtig.

Aan het eind van deze maand is je baby zo groot als een honingmeloen (46,4 cm) en weegt hij 2276 gram.

Jij in maand 8 van je zwangerschap

Vrouw die 8 maanden zwanger is, telt de weken af tot de geboorte van haar baby

Na 8 maanden zwangerschap is je buik zo groot dat ook het ongemak toeneemt. Lopen lijkt nu meer op waggelen. Met het extra gewicht en veranderde zwaartepunt, verlies je ook eerder je evenwicht. Het lijkt soms alsof je maar geen lekkere houding kan vinden om in te zitten of liggen. Verder kan slapen lastig zijn. Wees gerust, je bent niet de enige en het duurt niet (heel) lang meer!

Tussen de 6 en 4 weken voor je uitgerekende datum kan je met zwangerschapsverlof. Als je hebt gekozen voor 6 weken, begint je verlof deze maand. Als je doorwerkt tot 4 weken voor je uitgerekende datum, heb je aan het eind van je verlof recht op twee extra weken. Waar je ook voor kiest, luister goed naar je lichaam en neem rust wanneer jij dit nodig hebt.

Na 8 maanden zwangerschap kan je onder andere last krijgen van de volgende kwalen:

8 maanden zwanger, luiers

Luiers

De eerste weken is je baby vooral nog bezig met slapen, eten, plassen en poepen. Je kan dan ook niet genoeg luiers inslaan. Check met onze luiervergelijker waar de luiers op dit moment het goedkoopst zijn.

Vergelijk luierprijzen

Tip bij 8 maanden zwanger

Pas geboren baby in autostoeltje

Zet vast een autostoeltje klaar
Als je na een ziekenhuisbevalling met je auto naar huis gaat, is een autostoeltje voor je baby verplicht. Het is dus handig om deze alvast klaar te zetten in je auto.

Zet je ziekenhuistas klaar
Als de bevalling begint en je moet snel naar het ziekenhuis, dan is het fijn als alle spullen die je mee wilt nemen klaar staan. De tas met al deze spullen wordt ook wel ziekenhuistas of vluchttas genoemd. Zet deze ook klaar als je thuis gaat bevallen. Mocht je onverhoopt toch naar het ziekenhuis moeten, dan hoef je dit niet nog te regelen.

Verhoog je bed
Aangezien jouw huis de werkplek van je kraamverzorgster wordt, moet het voldoen aan de Arbowetgeving. De belangrijkste aanpassing die je moet doen is het bed op een minimale hoogte van 80 cm brengen. Dit kan je doen met behulp van bedverhogers/klossen.

Volgende maand

9 maanden zwanger

Losse schedelplaten en uitgerekende datum

Naar 9 maanden zwanger