Kinderkamer inrichten: inspiratie en tips
Is je kindje 2 jaar geworden? Gefeliciteerd! Hij heeft de babytijd achter zich gelaten en mag zich nu officieel ‘peuter’ noemen. Daar hoort een echte kinderkamer bij. Met muurstickers, kindermeubels en een eigen speelhoekje. Waar kan je allemaal op letten bij de inrichting van een peuterkamer? Deze tips helpen je op weg.
Overgang van babykamer naar kinderkamer
Het is per kindje verschillend wanneer hij toe is aan een grote jongens- of meidenkamer. Sommige peuters stappen rond hun tweede verjaardag al over op een peuterbed, andere liggen nog een half jaar langer in hun ledikantje.
Neem de tijd en kijk goed naar je kleine om te bepalen wanneer hij ergens aan toe is. Vindt hij het leuk om boekjes te lezen? Dan kan je alvast een boekenkastje neerzetten. Krijg je hem niet meer op de commode getild? Haal dan dit meubel weg of tover het om tot opbergkastje. Zo verander je de babykamer stap voor stap in een kinderkamer.
Een nieuwe baby
Moet je peuter verhuizen naar een andere kamer, omdat hij een broertje of zusje krijgt? Dan kan het goed zijn om dit op tijd te organiseren. Wacht in ieder geval niet tot vlak voor (of net na) de bevalling. Er verandert al zoveel voor je peuter, de overgang naar een andere kamer kan dan heftig zijn. Bovendien kan je kindje het gevoel krijgen zijn kamertje te moeten afstaan aan de baby en jaloers worden.
Bereid je peuter erop voor dat hij een nieuwe kamer krijgt. Betrek hem bij de inrichting: laat hem bijvoorbeeld helpen met nieuw spulletjes uitzoeken en laat zien dat jullie aan het schilderen zijn. Op die manier associeert hij zijn nieuwe kamertje niet met ‘verandering’ (de toekomstige baby), maar met het feit dat hij groter wordt. En dan is hij er trots op dat hij mag verhuizen.
Kindermeubels
Bij het inrichten van de babykamer gebruikte je misschien een uitzetlijst. Voor een peuterkamer is dat niet nodig, je bepaalt zelf wat je wanneer aanschaft en of het nodig is. Je kan bijvoorbeeld denken aan deze meubels:
- Een grotere kast. Je kindje wordt groter en groter, en zijn kleertjes groeien mee! Ook heeft hij meer knuffels, boekjes en ander speelgoed dan in zijn babytijd. Grote kans dat zijn spulletjes niet meer in de commode passen. Het kan daarom handig zijn om meer kastruimte te creëren.
- Een nieuw bed. Kan je kindje al uit zijn ledikantje klimmen? Dan is het tijd voor een juniorbed. Je kan ervoor kiezen om meteen een eenpersoonsbed aan te schaffen of een speciaal peuterbedje te kopen. Het voordeel van een eenpersoonsbed is dat je kindje er niet uitgroeit. Het nadeel is dat er geen beveiliging op zit, zoals een valhekje. Deze veiligheid biedt een peuterbedje wel.
- Een zithoek. Je hebt geen comfortabele stoel meer nodig om in te voeden. Toch kan het handig zijn om een zitje te creëren, zodat je naast het bedje van je peuter kan zitten als je hem voorleest, voor hem zingt of over zijn rug kietelt wanneer hij gaat slapen. Denk bijvoorbeeld aan een leuke zitzak of een krukje.
Let op dat de kindermeubels geen scherpe hoeken hebben en stabiel staan (niet wiebelen). Bedenk ook of een meubel makkelijk schoon te maken is. Op een gekleurde kast zie je minder snel vlekken dan op een witte. Een stoel van kunststof is makkelijker te poetsen dan een leren variant. En een kussen dat je in de wasmachine kan gooien is handiger dan eentje die je met de hand moet wassen.
Veiligheid kinderkamer
Je wilt natuurlijk dat de kinderkamer er mooi uitziet. Maar het is ook belangrijk dat het er veilig is. Let daarvoor op de volgende dingen:
- Dek de stopcontacten af met stopcontactbeveiligers en de ramen met raambeveiligers. Deze kan je kopen bij doe-het-zelfzaken.
- Zet kinderbeveiliging op de kastdeurtjes als dat nodig is. Nog beter is het om geen gevaarlijke spullen in de kast te stoppen, maar de inhoud te beperken tot bijvoorbeeld kleding en knuffels.
- Zet meubels niet bij het raam. Of zorg in ieder geval dat je kindje er niet op kan klimmen en zo bij het raam kan.
- Is de kamer van je kindje boven? Bevestig dan een traphekje aan de boven- en onderkant van de trap.
- Denk eraan om loshangende koorden (bijvoorbeeld van het gordijn) en snoeren weg te werken, zodat je kindje er niet in verstrikt kan raken.
- Zorg in het kader van brandveiligheid voor tenminste één rookmelder op de verdieping waar je peuter slaapt.
- Zet alleen planten neer waarvan je zeker weet dat ze niet giftig zijn. Download daarvoor de Gifwijzer of bekijk het overzicht met giftige planten.
Leuke inspiratietips voor de kinderkamer
Als je aan het fantaseren bent over de inrichting van jullie peuterkamer, betrek dan ook vooral je peuter erbij. Het wordt immers zijn kamertje. Ben je op zoek naar inspiratie? Met de volgende tips maak je van de kinderkamer een fijne plek voor je kindje.
Maak verschillende zones
Als er ruimte voor is, kan het heel slim zijn de kamer in diverse zones op te delen. Dat geeft je peuter overzicht en rust. Je kan bijvoorbeeld een speelhoekje met een tipitent, een slaaphoekje en een voorleeshoekje creëren. Maar maak het niet te gek: zijn kamertje is in eerste instantie bedoeld om te slapen en niet als speelparadijs.
Een vloerkleed als fijne ondergrond
Je kindje is op een gegeven moment te groot om op een commode verschoond te worden. Een mooi vloerkleed kan dan uitkomst bieden. Je peuter kan lekker warm en zacht liggen, en bovendien ziet het er gezellig uit en is het fijn om op te spelen.
Een boekenkastje in het zicht
Berg je boekjes op in de kast, dan zal je kindje minder gestimuleerd worden om te lezen. Maar leg je ze in het zicht, dan wordt hij nieuwsgierig. Een boekenkastje op ooghoogte is makkelijk gemaakt. Hang bijvoorbeeld een aantal boekenplankjes boven elkaar waarop je de boekjes met de kaft naar voren neerzet. Je kindje kan dan goed zien uit welke boekjes hij allemaal kan kiezen. Het helpt ook als hij de boekjes makkelijk zelf kan pakken. Zo laat je hem binnen no time wennen aan een leuk voorleesritueel.
Gezelligheid met muurversieringen
Met muurstickers maak je een kinderkamer op een eenvoudige manier gezellig. Ze springen minder in het zicht dan bijvoorbeeld behang, waardoor de ruimte wat rustiger wordt. Een goedkoper alternatief is een muurschildering. Die kan je zelf maken of, als je dat niet aandurft, iemand uit je omgeving. Je kent vast iemand die creatief genoeg is en het leuk vindt om bij de inrichting van de kinderkamer betrokken te zijn.
Creëer voldoende opbergruimte
Het geeft je kindje rust als hij niet voortdurend uitkijkt op allerlei rond slingerende spulletjes. Er zijn heel wat leuke rieten en stoffen manden te koop. Een zak met vakjes aan de deur kan ook handig zijn. Of creëer bergruimte in of rondom de meubels, door bijvoorbeeld een peuterbedje met lades aan te schaffen.
Zorg voor fijne, warme verlichting
Verlichting is niet alleen nodig om te kunnen lezen of spelen, het is ook een belangrijke sfeermaker. Gebruik bijvoorbeeld LED-lampen of een dimmer. En kies voor lampjes die niet te warm worden, zodat je peuter zijn handen er niet aan kan branden.