Baby zit in buggy

Een buggy is handig mee te nemen op de fiets, in de auto of in het vliegtuig; hij is lekker compact en licht. Maar waar moet je op letten als je een buggy koopt? Wij geven tips!

Wat is een buggy?

Een buggy lijkt op een wandelwagen, maar is kleiner en lichter. Je kan hem opvouwen tot een compact pakketje en is daarom handig voor op reis. De wagen is vooral geschikt voor kleine wandelingen, omdat hij weinig ondersteuning biedt aan je kindje. De zitting is smaller, de wielen zijn kleiner en je kleine zit laag bij de grond. Voor een groot blokje om is een wandelwagen dus meer comfortabel voor je baby.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Vanaf welke leeftijd?

Omdat een buggy weinig ondersteuning biedt, mag je baby er pas in als hij zelfstandig kan zitten. Hierbij is het belangrijk dat hij zonder hulp vanuit een liggende positie in zithouding komt. Meestal leert je kleine dit tussen de 6 en 9 maanden. De buggy kan je gebruiken tot je kindje ongeveer 4 jaar is.

Wil je je baby al vanaf een jongere leeftijd in een buggy vervoeren? Kies er dan één waarvan de rugleuning verstelbaar is. Zo kan je kleine er ook in liggen, wat beter is voor zijn motorische ontwikkeling.

Soorten

Er zijn verschillende soorten buggy’s voor verschillende situaties. De één is extra licht, de ander makkelijk opvouwbaar. Je hebt de keuze uit onderstaande varianten.

Paraplu buggy
Paraplu buggyCabino

Paraplu buggy

Dit exemplaar is misschien wel de bekendste. Hij is licht, klein, en makkelijk op te vouwen in de vorm van een paraplu. Deze versie is erg gebruiksvriendelijk en vaak voor een schappelijke prijs op de kop te tikken. Daar staat wel tegenover dat hij minder stevig en niet heel comfortabel is voor je kindje.

5 standen buggy
Meerstanden buggyCabino

Meerstanden buggy

Vind je het fijn als je baby ook lekker kan slapen tijdens het wandelen? Kies er dan één waarvan je de rugleuning kan verstellen. Zo ligt je baby wat meer plat en kan hij heerlijk zijn schoonheidsslaapje doen. Omdat je kindje in deze buggy kan liggen, is hij vaak al geschikt vanaf een jongere leeftijd.

Lichtgewicht buggy
Lichtgewicht buggyBaninni

Lichtgewicht buggy

Buggy’s zijn al compact en licht, maar deze variant is nóg compacter en lichter. Soms kan je hem met één hand in- en uitklappen of past hij in een tas. Extra handig voor op reis, omdat hij soms als handbagage mee mag. Ook is deze versie ideaal om mee te nemen op de fiets.

Tweeling buggy
Tweeling buggyKoelstra

Tweeling buggy

Heb je een tweeling? Dan kunnen je twee kleintjes gezellig naast elkaar zitten in een tweeling buggy. Hij heeft iets grotere wielen dan een normale versie en is extra stabiel. Voor krappe gangpaden en deuropeningen is hij alleen minder handig. Daarnaast zijn de zittingen smaller dan bij andere soorten; anders zou je nergens meer door passen.

Duo buggy
Duo buggyTopmark

Duo buggy

De duo buggy is geschikt voor kindjes van verschillende leeftijden. Achterin kan je baby bijvoorbeeld lekker slapen, terwijl je peuter voorin geniet van het uitzicht. In vergelijking met een tweeling buggy past deze variant makkelijker door smalle gangpaden, is ruimer en daardoor comfortabeler.

TIP! Ga je op vliegreis? Vrijwel alle buggy’s die minder wegen dan 7 kilo en inklappen als een paraplu mogen mee tot aan de gate!

Kooptips

Om een keuze te maken tussen alle soorten buggy’s, is het in eerste instantie belangrijk dat je bedenkt waarvoor je de wagen wil gebruiken. Moet hij wendbaar zijn? Stevig? Is hij voor op reis of om mee te nemen op de fiets? Als je eenmaal weet welke variant je wil, kan je verder op de volgende dingen letten:

  • In- en uitklappen. De buggy moet je makkelijk kunnen in- en uitklappen. Test dit in de winkel, of lees de online reviews voordat je hem koopt.
  • Vergrendeling. Kan hij goed vergrendeld worden? De wagen mag namelijk niet inklappen terwijl je kindje erin zit. Daarnaast moet de sluiting van de gordel niet te openen zijn door de grijpgrage handjes van je baby.
  • Zitvlak. Het zitvlak moet minimaal 40 centimeter van de grond hangen en 21 tot 23 centimeter breed zijn. Zo zit je baby het meest comfortabel.
  • Tuigje. De gordel moet om de heupjes en het kruis (driepuntsgordel) zitten, zodat je baby niet uit de wagen kan glijden. Een nog veiligere optie is de vijfpuntsgordel. Het tuigje gaat dan ook nog over zijn schouders.
  • Bekleding. Met alle melkboertjes, explosieluiers en eetrituelen van je baby, is het fijn als de bekleding niet te veel naden, plooien en ruches heeft. Nog handiger: afneembare bekleding. Dan kan bij een ongelukje het zooitje zo, hop, in de was.
  • Afwerking. De buggy mag geen scherpe randen of kleine openingen hebben waar kindervingertjes zich aan kunnen bezeren.
  • Duwstang. Wees lief voor je rug en kies voor een wagen met verstelbare duwstang. Ook handig als jij en je partner van lengte verschillen! Zo wordt het duwen een stuk makkelijker.
  • Wielen. Er zijn wielen met lucht-, foam- of massieve banden. Luchtbanden rijden het lekkerst en kunnen beter tegen ‘ruig terrein’. Foambanden rijden bijna even lekker én kunnen niet lek. Massieve banden zijn minder comfortabel voor jou en je kleine, maar wel wendbaarder. Daarnaast moeten de wielen altijd op de rem kunnen en zijn dichte wielen het beste. Zo kan je kleine zijn vingertjes er niet insteken.
  • Wendbaarheid. Je hebt wieltjes die zwenken en wieltjes die ‘vastzitten’. Met zwenkwieltjes ben je wendbaarder en kan je makkelijker bochten maken. Handig voor in een drukke winkelstraat of supermarkt.
  • Gewicht. Moet je de buggy vaak tillen, gaat hij mee op de fiets of woon je 4 hoog zonder lift? Dan kan hij maar beter niet te zwaar zijn.
  • Opbergen. Buggy’s zijn al compact en klein, maar als je weinig ruimte hebt in huis, is het fijn als je hem kan opvouwen.

Accessoires

Je kan de buggy opleuken met een aantal (praktische) extra’s. Gebruik je hem vaak? Dan is een windscherm, parasol of regenhoes geen overbodige luxe voor je kleine. Verder kan je er een bekerhouder op bevestigen, een boodschappennetje aan hangen of er een extra kussen inleggen voor meer comfort.

Daarnaast zijn sommige buggy’s geschikt om mee te nemen op de fiets. Daarvoor heb je wel een speciale buggydrager nodig, die je bevestigt op je bagagedrager. Fijn als je een uitstapje wilt maken met je baby en stalen ros.

Prijzen

De prijzen van buggy’s variëren sterk. Zo heb je ze al vanaf ongeveer €30, maar je kan ze ook voor €500 kopen. Je kan het dus zo gek maken als je zelf wil. Onthoud in ieder geval dat duurder niet altijd beter betekent. Zolang je de bovenstaande checklist volgt, weet je zeker dat je er één vindt die geschikt is.

Gebruiktips

Als je eenmaal het juiste exemplaar hebt gevonden, kan je nog op de volgende dingen letten voor de veiligheid en het comfort van je kleine:

  • Rijklaar. Maak de buggy rijklaar vóórdat je baby erin zit. Zorg dus dat de wagen is uitgeklapt, vergrendeld en op de rem staat.
  • Vastzetten. Zet je baby meteen vast in zijn tuigje.
  • Oogje in het zeil. Houd je kleine altijd in de gaten als hij in de wagen zit. Let ook op zijn rondbungelende handjes en voetjes, vooral bij deuropeningen en krappe doorgangen.
  • Rem. Als de buggy stilstaat, zet hem dan altijd op de rem. Zo voorkom je dat hij per ongeluk wegrijdt.
  • Korte ritjes. Gebruik de wagen niet voor lange ritten. Daarvoor zit je baby niet comfortabel genoeg.
  • Ventilatie. Op een zonnige dag moet je kindje geen last hebben van de zon, maar ook niet van de warmte! Er moet dus genoeg frisse lucht in de wagen kunnen. Dit doe je door de eventuele zonnekap niet te laag te hangen of door een parasol op de buggy te bevestigen. Leg in ieder geval GEEN (hydrofiele) doek over de wagen! Dan kan de temperatuur snel oplopen en je baby oververhit raken.
Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.