Buitenspeelgoed

Het eerste jaar van zijn leventje bracht je baby veel binnen door. Stukje bij beetje is zijn wereld groter geworden. Nu hij rondkruipt en zelf op ontdekkingstocht kan, wordt de kamer al gauw te klein. Tijd om de buitenwereld te ontdekken! Bekijk hier het leukste buitenspeelgoed voor je baby vanaf 1 jaar. Veel buitenspeelplezier!

Waarom buitenspelen met je baby?

Buitenspelen met je baby is niet alleen gezellig, het is vooral goed voor de ontwikkeling van je nieuwsgierige aagje. Dit zijn de voordelen van buitenspelen:

  • Je baby ontdekt en leert nieuwe dingen. Buiten zijn andere dingen te ontdekken dan binnen. Voor je kleine is alles nog nieuw, dus hij verwondert zich over álles wat hij ziet en hoort, en leert tegelijkertijd nieuwe woordjes.
  • Het vergroot de belevingswereld. Je baby leert door te ervaren en zelf te zien. Zo ontdekt hij dat alles wat hij in boekjes ziet ook écht bestaat.
  • Het vergroot het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid. Buiten is er meer ruimte om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Je kindje durft steeds iets verder van je af te kruipen en in zijn eentje de wereld te ontdekken. Dit is goed voor zijn zelfvertrouwen en leidt hem tot een zelfstandige, en tíkkeltje bijdehante, peuterpuber.
  • Het stimuleert sociaal-emotionele vaardigheden. Vooral bij spelletjes en speelgoed waar jullie samen mee spelen, leert je kindje sociaal gedrag. Door sociaal gedrag met een glimlach en complimentjes te belonen, leert hij meteen dat er een positieve emotie aan sociaal gedrag gekoppeld is.
  • Het bevordert de motorische ontwikkeling. Veel buitenspeelgoed en -spelletjes stimuleren de fysieke inspanning van je baby en dagen hem uit om nieuwe dingen te proberen.
  • Het vergroot cognitieve vaardigheden. Je baby leert nieuwe verbanden leggen en begrijpt steeds beter dat een actie een gevolg heeft.
Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Buitenspeelgoed voor je baby

Als je buiten bent, heb je eigenlijk weinig speelgoed nodig: er is genoeg te ontdekken. Toch is er veel buitenspeelgoed dat de ontwikkeling van je dreumes extra ondersteunt, hem uitdaagt nieuwe dingen te onderzoeken en waaraan je kleine veel plezier beleeft. Dit zijn onze favorieten:

Zandbak

Voor een portie kasteelbouwplezier hoef je niet naar het strand. Haal het zand gewoon naar je tuin of balkon! In de zandbak valt er voor je baby veel te leren en beleven. De gekke structuur van het zand dat tussen zijn vingertjes glipt, de vormen die je ermee kan maken of gewoon lekker knoeien met scheppen van het ene in het andere bakje. Je kindje kan zich uren met zand vermaken!

Neem voor je kleine beeldhouwer bij voorkeur een kleine zandbak, die niet te diep is. Zorg daarnaast voor een lage rand, zodat je kindje gemakkelijk in en uit de zandbak stapt. Neem liever geen houten zandbak. Bij hout kunnen splinters loslaten en eventuele spijkers kunnen pijnlijke krassen veroorzaken.

Zwembadje

Is het lekker warm buiten en kan je baby al goed zelfstandig zitten? Dan is een zwembadje in de tuin of op het balkon een must. Samen lekker spetteren en wennen aan water is een verfrissende activiteit. Begin met een klein laagje water, zo kan je kindje voorzichtig rondkruipen en komt het water niet snel bij zijn gezichtje.

TIP
Is het nog te koud voor het zwembadje of heeft je baby geen zin in water? Vul het badje dan met ballen en transformeer het in een ballenbak!

Veiligheid met een zwembadje

Let met een zwembadje altijd goed op de veiligheid van je baby:

  • Houd toezicht. Blijf altijd bij je kindje in de buurt als hij in een badje zit. Ook een klein laagje water is gevaarlijk!
  • Stevig badje. Zorg dat het zwembadje een stevige rand heeft waar je kindje tegenaan kan leunen, dan kan hij er niet uitvallen.
  • Antislipmatje. Plaats een antislipmatje als het badje een gladde bodem heeft, zodat je baby niet uit kan glijden.
  • In de schaduw. Zet het zwembadje altijd in de schaduw. Het huidje van je baby is namelijk nog erg gevoelig voor de zon.
  • Kort, maar krachtig. Je baby koelt snel af door het koele water. Maak zijn waterpretmoment daarom niet te lang.
  • Badje legen na gebruik. Laat geen water in het zwembadje zitten. Zo voorkom je dat je baby in een kort moment van onoplettendheid in het water belandt.

Schommel

Heb je een tuin? Dan is een schommel het ideale buitenspeelgoed. Voor je baby zijn er speciale schommels met een zitstoeltje en extra beveiligingsriempjes zodat hij er niet uit kan vallen. Meestal kan je deze later weer verwijderen en groeit de schommel met je kleine mee. Zo heeft hij er jarenlang plezier van!

Als jullie willen schommelen, moeten de rugspieren van je kindje sterk genoeg zijn en moet hij dus goed zelfstandig kunnen zitten. Zorg daarnaast altijd voor een zachte ondergrond bij de schommel. Plaats bijvoorbeeld rubberen tegels of leg kussens neer. Mocht je kindje toch onverhoopt uit de schommel glijden, dan belandt hij lekker zacht.

Bal

Leg buiten een kleedje neer op de grond en rol over met een kleine bal. Dit stimuleert de oog-handcoördinatie van je baby. Daarnaast motiveert het hem om achter de bal aan te kruipen en zijn veilige zitplaats te verlaten. Ook draagt het bij aan zijn cognitieve ontwikkeling en leert hij verbanden leggen: als ik tegen de bal duw, gaat hij rollen!

Is je kindje uitgekeken op overrollen? Voeg dan een uitdaging toe. Zet een grote mand op zijn kant en moedig je kindje aan om de bal in de mand te rollen. Doe het eerst een paar keer voor en laat je baby het vervolgens zelf proberen. Als dit niet lukt, kan je hem een handje helpen. Wat knap! Kan je kleine al staan of misschien zelfs lopen? Dan kunnen jullie samen proberen om tegen de bal te trappen. Jouw Ronaldo is natuurlijk nummer 1!

Loopauto

Een loopauto is leuk binnen- én buitenspeelgoed. Je dreumes moet zelfstandig kunnen zitten om hiermee te spelen. Kan je kleine nog niet met zijn voeten bij de grond? Duw hem dan voorzichtig terwijl je hem goed vasthoudt. Kan je kindje al staan en komt hij met zijn voetjes bij de grond? Dan kan hij zichzelf proberen voort te bewegen. Dat is gek! Bind een touwtje om het stuur wanneer je je kleine voort wil trekken.

Bellenblaas

Bellenblazen: buitenspeelgoed dat voor jou én je baby leuk is. Blaas de bubbels zachtjes naar je baby en laat hem graaien naar de zeepbellen. Je baby verwondert zich over die gekke, zwevende, kleurrijke rondjes in de lucht. Wauw! Laat je kleine voorzichtig kennismaken met de bellen, veel kindjes schrikken als je ineens heel veel bellen in hun gezicht blaast. Laat zien dat je grote en kleine bellen kan blazen en hoe je ze kan laten knappen.

Veilig buitenspelen

Ongelukjes zitten in een klein hoekje, ook als je buiten speelt met je baby. Hou je baby daarom altijd goed in de gaten en laat hem niet alleen. Zo ben je er altijd snel bij, al is het alleen maar om een helende, pijnstillende kus te geven.

Veiligheid in de tuin

Je kindje niet alleen laten is erg belangrijk in de tuin. Verder kan je letten op:

  • Giftige planten. Je kleine ontdekker stopt alles in zijn mondje. Zorg ervoor dat alle giftige planten, kruiden en bloemen de tuin uit zijn.
  • Vijver/zwembad. Pas extra goed op met een vijver of groot zwembad in de tuin. Zorg dat je ze goed af kan sluiten. Wil je graag een vijver of groot zwembad, maar heb je ze nog niet? Dan is het raadzaam hier nog mee te wachten tot je baby groter is en kan zwemmen.

Veiligheid op het balkon

Ook op het balkon is het belangrijk om je baby nooit alleen te laten. Daarnaast kan je de volgende veiligheidsmaatregelen nemen:

  • Geen opstapjes. Zorg dat er niets op het balkon staat waar je kindje op kan klauteren.
  • Dicht de gleuven tussen de reling. Dit kan je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld met een veiligheidsnet. Je kleine kan dan niet naar beneden vallen en niets naar beneden gooien.
  • Verhoog evt. de ballustrade. Je kindje groeit sneller dan je denkt. Zeker wanneer je kleine begint te klauteren, is het verstandig om je ballustrade te verhogen tot minstens 1,2 meter.
Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.