Moeder_lacht_in_de_camera_terwijl_ze_haar_baby_de_borst_geeft_fabels_en_feiten

Borstvoeding geven is voor veel moeders een belangrijk onderwerp, maar het kan lastig zijn om betrouwbare informatie en antwoorden op je vragen te vinden. Hoe weet je nu wat wel en niet waar is? Wij zetten de top 8 fabels en feiten over borstvoeding voor je op een rij.

1. Door borstvoeding krijg je hangborsten

Fabel! En wel een van de hardnekkigste fabels ook. Je borsten kunnen na de zwangerschap inderdaad wat slapper zijn, maar dit heeft niets te maken met het wel of niet geven van borstvoeding. Het komt namelijk door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap.


Je moedermelk afkolven

Ga je weer aan het werk of wil je eens een dagje weg? Door te kolven kan je kindje blijven genieten van de voordelen van moedermelk. Met de Swing Maxi Flex borstkolf van Medela kolf je comfortabeler én heb je meer melk.

Lees meer >

2. Je hebt geen anticonceptie nodig als je borstvoeding geeft

Fabel! Of in ieder geval: deels. Er bestaat wel degelijk een natuurlijke anticonceptiemethode, maar die is alleen betrouwbaar als je uitsluitend borstvoeding geeft (zie toelichting). Doe je dit niet, dan is borstvoeding geen betrouwbaar anticonceptiemiddel meer. Als je nog even wilt wachten met een tweede kindje, kan je dus het beste op tijd beginnen met anticonceptie na de bevalling.

3. Als je grotere borsten hebt, produceer je meer moedermelk

Fabel! Grotere borsten bevatten meer vetweefsel, niet meer melkklieren of moedermelk. Daarnaast is de hoeveelheid melk die je produceert niet afhankelijk van de maat van je borsten, maar de mate van de behoefte van je baby. Ook met een fijne A-cup kan jij je kleine dus prima voorzien van voldoende moedermelk!

4. Je bent sneller op je oude gewicht als je borstvoeding geeft

Feit! Veel vrouwen zijn na een zwangerschap wat zwaarder dan daarvoor. Onderzoek heeft echter aangetoond dat je sneller weer op je oude gewicht bent als je borstvoeding geeft dan wanneer je dit niet doet. Dat is één van de voordelen van borstvoeding geven.

5. Als je borstvoeding geeft, moet je letten op wat je eet en drinkt

Fabel! Tenminste: zolang je gezond en gevarieerd eet en alles met mate nuttigt. Wel zijn er een aantal producten en voedingsmiddelen die mogelijk darmkrampjes bij je baby kunnen veroorzaken. Dit betekent echter niet dat je deze producten helemaal niet meer mag eten, maar het Voedingscentrum raadt aan ze beperkt te nuttigen als je borstvoeding geeft.

6. Borstvoeding geven doet geen pijn

Feit! Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. De eerste week kunnen je borsten en tepels wel wat gevoeliger zijn. Je baby moet even wennen aan het drinken, jij aan het voeden en het borstweefsel rondom de tepel heeft ook even de tijd nodig. Aanhoudende pijn tijdens of na het voeden duidt er echter altijd op dat er iets niet helemaal goed gaat. Schakel dan de hulp in van een lactatiekundige.

7. Als je borstvoeding geeft, moet je meer (koe)melk drinken

Fabel! Je haalt voldoende calcium uit je ‘gewone’ voeding als je gezond en gevarieerd eet. Daarnaast neemt je lichaam calcium uit je voeding beter op wanneer je borstvoeding geeft en heb je dus geen extra calcium nodig.

8. Als je een borstvergroting of verkleining hebt gehad, kan je geen borstvoeding geven

Feit en fabel. Het ligt er namelijk aan welke operatie je hebt gehad en hoe de operatie is uitgevoerd. De meeste vrouwen kunnen na een borstvergroting nog borstvoeding geven, hoewel dit soms wat lastiger kan gaan. Na een borstverkleining is borstvoeding geven over het algemeen een stuk lastiger en vaak niet of slechts deels mogelijk.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.