Moeder met baby met mongolenvlek

Als je kindje geboren wordt met een blauwgrijze verkleuring op zijn huid, is er waarschijnlijk sprake van een archipelvlek. Deze geboortevlek wordt ook wel mongolenvlek genoemd. Wat is het precies en kan het kwaad?

Wat is een mongolenvlek?

Een mongolenvlek of archipelvlek is een blauwgrijze vlek op de huid. De vlek wordt binnen enkele dagen na de geboorte zichtbaar en kan variëren in grootte. Het is goedaardig en je kindje heeft er geen last van. Meestal bevindt de verkleuring zich op de onderrug en billen, maar de vlek komt ook voor op andere plekken van het lichaam.

De geboortevlek wordt mongolenvlek genoemd, omdat men vroeger dacht dat de vlekken voornamelijk voorkwamen bij inwoners van Mongolië. Het heeft dus niks met het syndroom van Down te maken. Mongolenvlekken komen vooral voor bij kinderen met een donkere huidskleur of een Aziatische afkomst. Bij kinderen met een lichte huid is de geboortevlek zeldzamer.

Donkere babyhuid met mongolenvlek
Babyhuidje met mongolenvlekken.Huidhuis.nl

Hoe ontstaat een mongolenvlek?

Hoe een mongolenvlek precies ontstaat, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met pigmentcellen. Dit zijn de cellen die de kleur van je huid bepalen. Liggen de pigmentcellen aan het oppervlak van je huid, dan geven ze een bruinig kleur. Liggen ze in diepere huidlagen, dan zijn ze zichtbaar als een blauwige kleur.

Wanneer je kindje nog een foetus is, liggen deze cellen nog dieper. Terwijl je kindje groeit in je buik, verplaatsen deze cellen zich vanuit onderliggende huidlagen en vestigen ze zich in de opperhuid, de bovenste laag van de huid.

Bij het ontstaan van een archipelvlek is dit proces vertraagd. De pigmentcellen zijn dan in de eerste levensjaren van je kleine nog bezig met het verplaatsen naar de opperhuid, waardoor clusters met pigment ontstaan. Dit is de verkleuring die je ziet op de huid van je baby.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

Vaststellen mongolenvlek

Vanwege de blauwe kleur van een archipelvlek wordt deze geboortevlek soms aangezien voor een blauwe plek. Je kan als ouder daarom soms schrikken, zeker als de vlek pas enkele dagen na de geboorte zichtbaar wordt. Om deze reden wordt de vlek soms ook in verband gebracht met kindermishandeling.

Bij een blauwe plek is de huid echter vaak gezwollen en gevoelig bij aanraking, terwijl dit bij een mongolenvlek niet zo is. Als je twijfelt, kan je je huisarts de plek laten bekijken.

Behandeling mongolenvlek

Het is niet mogelijk om de geboortevlek te behandelen, maar dit is ook niet nodig. Je kind heeft er geen last van en het kan geen kwaad. Bij de meeste kinderen trekt de vlek binnen 3 tot 5 jaar vanzelf weg. In zeldzame gevallen blijft de geboortevlek altijd zichtbaar, maar vervaagt hij wel met de tijd.

Meer informatie over huidaandoeningen vind je op Huidhuis.nl

Download onze app

#1 Zwangerschaps- en baby app