moeders zijn bezig met me-time, samen shoppen

Je verzorgt je kinderen met alle liefde van de wereld en staat altijd voor ze klaar. Maar je kan niet continu ‘aan’ staan. Met tijd voor jezelf laad je weer helemaal op. Maar hoe creëer je deze me-time? Met deze 10 tips krijg je dit voor elkaar.

Waarom is me-time belangrijk?

Als mama of papa vullen je dagen zich vanzelf. Je gezin, werk en sociale verplichtingen vragen veel tijd en aandacht. Het is een uitdaging om in die dagelijkse hectiek een moment voor jezelf te vinden. En toch is dit heel belangrijk. Die momenten maken je namelijk gelukkig.

Me-time kan ervoor zorgen dat je volledig ontspant. Het kan je hoofd leegmaken en je nieuwe energie geven, zodat je er weer tegenaan kan. Doe je dit niet, dan heb je meer kans op oververmoeidheid of stress en kan je prikkelbaar worden. Zie het dus niet als een luxe, maar als een levensbehoefte. Als jij af en toe aan jezelf toekomt, is dat niet alleen voor jou fijn, maar ook voor je partner en kind(eren).

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

10 tips om me-time te creëren

Vind je het moeilijk om in het drukke gezinsschema tijd voor jezelf te maken? Deze tips helpen je op weg naar een heerlijk zen-momentje.

1. Blok tijd in de agenda

Het klinkt misschien gek, maar leg de uren voor jezelf vast in de agenda. En bescherm deze met hand en tand. Een vakantie of weekendje weg plan je immers ook. Deel de afspraken met je partner, zodat deze ook op de hoogte is. Je partner kan dit andersom ook doen. Zo kunnen jullie elkaar eraan herinneren om je me-time te nemen.

2. Accepteer dat soms ‘de boel de boel is’

Ben je een tikkeltje perfectionistisch? Dan blijf je vaak bezig om alles aan kant te hebben. Het kan goed werken om te bedenken dat het geen kwaad kan om af en toe de boel de boel te laten. Probeer te accepteren dat het niet erg is als er nog speelgoed rondslingert of dat de eettafel bezaaid ligt met post. Dat hoeft niet à la minute opgeruimd te worden. De kans is namelijk groot dat het er vanavond weer ligt. Neem liever een rustmoment als je kindje slaapt of zelf speelt, en geniet van een kop koffie en een tijdschrift.

3. Doe huishoudtaken met je peuter in huis

Slaapt je kleine of is hij op de peuterspeelzaal? Dan kan je je in deze uren natuurlijk op het huishouden storten, maar je kan deze tijd ook voor jezelf reserveren en de klusjes doen met je kindje om je heen. Promoveer je dreumes of peuter tot schoonmaakhulp, geef hem een doekje in handen en laat hem lekker helpen. Dat vindt hij prachtig!

peuter helpt met huishouden ten behoeve van me-time

4. Verdeel de taken

Je hoeft niet alles zelf te doen. Probeer de taken in huis en de verzorging van je kindje zoveel mogelijk te verdelen met je partner. Hierbij kan je trouwens ook je peuter inschakelen. Door je kleine bijvoorbeeld te leren om zelf zijn speelgoed op te ruimen, win jij weer een half uurtje van je vrije avond.

5. Regel leuke playdates

Ga op zoek naar leuke mama’s met dito kinderen. Via de peuterspeelzaal, kinderopvang of gewoon in je straat. Terwijl de kleintjes elkaar vermaken, kunnen jullie bijkletsen onder het genot van een kop thee. Wil je je me-time even helemaal alleen doorbrengen, dan kunnen jullie elkaar afwisselen. De ene keer spelen de kinderen bij jou, de andere keer bij haar.

6. Stem de ochtenden af met je partner

Kijk je met weemoed terug naar de lazy sundays in bed uit het pre-kindertijdperk? Het kan nog steeds! Spreek met je partner af dat hij met de kinderen naar beneden gaat zodra ze geluid maken. Heb jij tijd om nog te doezelen, een boek te lezen of iets anders te doen waarvan jij het ultieme zondaggevoel krijgt. En de andere weekenddag? Dan is je partner aan de beurt.

Me-time voor mama: luie zondag in bed

7. Leer je kind zelfstandig spelen

Peuters kunnen al leren om zelfstandig te spelen. Een kwartier is best haalbaar. Dit levert jou een klein relaxmoment op. Help je kindje op weg en laat hem daarna zelf zijn gang gaan met de duplo of klei. Gebruik eventueel een kookwekker. Dan is het voor je kind duidelijk tot wanneer hij moet wachten en wanneer jij weer beschikbaar bent.

8. Maak gebruik van een oppas

Wanneer je een afspraak hebt of een avond uitgaat, maak je waarschijnlijk gebruik van een oppas. Waarom niet een keer als je behoefte hebt aan tijd voor jezelf? Misschien vinden opa en oma het wel leuk om een middagje op te passen of heeft je kindje een toffe oom en tante waar hij graag komt. Is dit niet mogelijk, dan kan je ook een betaalde oppas inschakelen.

9. Neem een huishoudhulp

Een huishoudhulp inhuren voor die vervelende huishoudelijke taken, kan je veel tijd opleveren! Het moet echter wel binnen je budget passen. Vind je een wekelijkse poetsbeurt te duur? Misschien past één keer per maand wel in jullie budget. Scheelt toch weer een aantal uur schrobben in je badkamer in het weekend. Kan je die tijd mooi gebruiken om heerlijk te badderen.

10. Laat je telefoon links liggen

Heb je twintig minuten voor jezelf, pak dan een keer niet je telefoon erbij. Je haalt drie keer adem en je vrije tijd is voorbij gegaan aan mails lezen en door je socialmediakanalen scrollen. Zet je telefoon op stil, bedenk wat je écht leuk vindt om te doen en begin hier direct mee. Daar krijg je meer energie van dan van twintig minuten schermstaren.

Succes en geniet ervan!

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.