moeder en baby herstellen na keizersnede

Over het algemeen duurt het herstel van een keizersnede langer dan het herstel van een natuurlijke bevalling zonder complicaties. Hoe verloopt het herstel na een keizersnede?

Herstel na keizersnede in het ziekenhuis

Na de keizersnede worden bloeddruk, hartslag, bloedverlies en de hoeveelheid urine (door middel van een katheter) regelmatig gecontroleerd. Pas als je voldoende hersteld bent, mag je naar huis.

De eerste dagen kan je je wat zwak voelen. Door het gerommel van de operatie in je buik kunnen je darmen wat van slag zijn, waardoor je last kan krijgen van krampen. Daarnaast heb je natuurlijk ook last van de wond, maar het ziekenhuis biedt daar zeker in het begin pijnstillers voor. De wondpijn is niet alleen te voelen bij de wond die van buiten zichtbaar is, maar ook richting de navel, omdat de snee door de buikwand verticaal gemaakt is.

Weer thuis

Na ontslag uit het ziekenhuis ben je niet meteen weer op de been. Het herstel na een keizersnede duurt (vaak) langer dan het herstel na een vaginale bevalling. Natuurlijk verschilt dit van persoon tot persoon, maar over het algemeen is een keizersnede ingrijpender dan een natuurlijke bevalling zonder complicaties.

Je mag na de operatie gewoon onder de douche. In bad wordt de eerste twee weken nog even afgeraden, in ieder geval totdat de wond niet meer bloedt of wondvocht lekt. Na een week worden de hechtingen verwijderd. Onderhuids zijn de hechtingen zelfoplossend.

Tot zes weken moet je het rustig aan doen. Veel rusten en oppassen met de bewegingen die je maakt. Zware huishoudelijke taken kun je beter aan iemand anders overlaten. Autorijden is geen goed idee in de eerste weken, omdat de gordel en de ineengedoken houding belastend zijn voor de wond. Ook seks wordt de eerste 6 weken afgeraden.

Na zes weken kom je op nacontrole en mag je weer wat actiever gaan worden, rekkende bewegingen maken, af en toe wat tillen en zelfs wat buikspieroefeningen doen.

Voor alles geldt: luister naar de gynaecoloog en naar je lichaam voor een optimaal herstel.

Zwanger na keizersnede

Als een keizersnede hebt gehad, betekent dit niet automatisch dat de volgende bevalling weer een keizersnede nodig is. Iedere situatie is anders. Bespreek met je gynaecoloog of een vaginale bevalling voor jou mogelijk is bij een volgende zwangerschap.


Stem op 24Baby voor de Website van het Jaar verkiezing

Yes! 24Baby is ook in 2017 genomineerd als Website van het Jaar in de categorie Gezondheid. Breng je stem uit en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen