10 tips voor probleemloos tandenpoetsen met je peuter
Het is belangrijk het gebit van je peuter goed te verzorgen. Leer je peuter vanaf het begin goede poetsgewoontes aan. Zo leert hij dat poetsen er gewoon bij hoort. Helaas gaat het tandenpoetsen met je peuter niet altijd zonder horten of stoten. Deze tips kunnen jullie op weg helpen.
Gezond gebit
Tandenpoetsen is een belangrijke manier om het gebit van je peuter gezond te houden, maar niet de enige. Het aantal keer dat je kindje op een dag eet en drinkt is ook van belang. De tanden zijn bestand tegen 7 eet- en drinkmomenten per dag. Zo kan je gaatjes voorkomen. Probeer deze richtlijn aan te houden.
Tandenpoetsen bij peuters: wanneer en hoe vaak?
Vanaf de eerste tandjes poets je de tanden van je kindje één keer per dag. Wanneer je kleine twee jaar is, begin je met twee keer per dag poetsen. Goede momenten zijn in de ochtend na het ontbijt en ’s avonds vlak voor het slapengaan.
Krijgt je peuter nog een lekkere fles melk in de avond? Geef die dan vóór het tandenpoetsen, anders hebben de zuren weer vrij kans om het glazuur van je kleine aan te vallen.
Hoe poets je het gebit van je peuter?
Het tandvlees van je kindje kan door alle doorkomende tanden best gevoelig zijn. Gebruik daarom een kindertandenborstel met zachte haartjes. Om makkelijker bij alle tandjes te komen, kan je het beste een tandenborstel met kleine kop gebruiken.
Poets de tandjes van je peuter met speciale peutertandpasta. Hierin zit minder fluoride dan in tandpasta voor volwassenen, waardoor het geen kwaad kan als je kleine dit doorslikt. Daarnaast heeft het een prettigere smaak. Peutertandpasta is bij vrijwel iedere supermarkt en drogist te koop.
Poets het gebit van je kleine in een vaste volgorde, bijvoorbeeld volgens ‘de drie B’s’: binnenkant, buitenkant en bovenkant van de tanden. Zo leert je peuter systematisch poetsen en is de kans kleiner dat er plekjes worden overgeslagen.
Na het tandenpoetsen hoeft je peuter niet te spoelen. Sterker nog: het is beter als er een beetje tandpasta in de mond blijft zitten. Zo kan de fluoride nog wat langer zijn werk doen.
Tips bij het tandenpoetsen
Bijna iedere ouder kan erover meepraten: tandenpoetsen bij je peuter is soms een drama! Toch moet het twee keer per dag gebeuren. Heb jij bij het tandenpoetsen een tegenstribbelende peuter? Misschien kunnen deze tips je helpen:
1. Maak tandenpoetsen leuk
Zing een liedje, maak gekke geluiden of vertel een verhaaltje tijdens het poetsen. Of zeg wat je allemaal wegpoetst: “Ik zie daar nog een sperzieboontje, en helemaal achterin zit nog een stukje wortel.”
2. Zelluf doen
Laat je kindje eerst zelf tandenpoetsen. Zo geef je je eigenwijze peuter de kans om het poetsen op zijn eigen manier te proberen. Poets wel altijd zelf na.
3. Gebruik een tandenpoetsapp
Met een applicatie op je telefoon kan je kindje samen met leuke figuren tandenpoetsen. Je vindt verschillende apps in de app-store.
4. Gebruik een spiegeltje
Zo kan je peuter precies zien wat er gebeurt. Soms speelt angst voor het onbekende een grote rol bij tandenpoetsen. Wanneer je kleine mee kan kijken, ziet hij dat het allemaal niet zo eng is wat er gebeurt.
5. Doe het voor
Doe het tandenpoetsen voor bij jezelf. Jonge kinderen doen je voortdurend na. Geef dus het goede voorbeeld en poets je tanden tegelijk met je kindje.
6. Mooie tanderborstel
Laat je kind zelf een tandenborstel uitzoeken. Een tandenborstel die helemaal zelf is uitgekozen, moet thuis natuurlijk uitgebreid getest worden!
7. Tijd aangeven
Gebruik een zandloper of eierwekker om de tijd aan te geven. Twee minuten is voor je dreumes best lang. Als hij kan zien hoelang het poetsen nog duurt, is de poetsbeurt makkelijker vol te houden.
8. Gebruik een elektrische tandenborstel
Een elektrische tandenborstel poetst niet beter dan een gewone tandenborstel, maar kinderen vinden het vaak heel leuk. Zorg er wel voor dat je kindje de motoriek van het poetsen met een gewone tandenborstel ook onder de knie krijgt.
9. Mee naar de tandarts
Neem je kind vanaf twee jaar mee naar de tandarts tijdens je eigen controle. Zo leert je kleine dat het heel normaal is om je gebit te verzorgen.
10. Papieren tandjes sparen
Als écht niets meer lukt, kan je kijken of je kan werken met een beloningssysteem. Tover een leeg jampotje om in een ‘poetspotje’ en knip ‘tandjes’ uit een wit vel papier. Na iedere poetsbeurt mag je peuter een tandje in het potje doen. Bij tien tandjes krijgt je kleine een beloning (liever geen zoet eten of drinken, want dat is weer slecht voor de tanden!).
Wat als het poetsen een drama blijft?
Hoe frustrerend het ook kan zijn, blijf consequent en blijf volhouden! Het niet willen poetsen zal niet in één keer opgelost worden. Bovendien hoort het nu eenmaal bij deze fase in de ontwikkeling om tegen te stribbelen. Als je blijft volhouden, raakt je kindje op een gegeven moment gewend aan het poetsen.