Eerste dag van mijn laatste menstruatie

Lengte van mijn cyclus in dagen

dagen

Je uitgerekende datum is berekend door 40 weken op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Bij een regelmatige cyclus is deze methode behoorlijk betrouwbaar, maar deze uitgerekende datum is niet meer dan een indicatie. Je huisarts, verloskundig of gynaecoloog kan de exacte uitgerekende datum vaststellen. Lees meer over je baby en je lichaam tijdens de zwangerschap in onze zwangerschapskalender.

Vaststelling van de uitgerekende datum tijdens de termijnecho

Tijdens de termijnecho kan bepaald worden wat de bevruchtingsdatum was. De betrouwbaarheid hiervan is erg groot. Een gemiddelde zwangerschap duurt vanaf de bevruchting 38 weken. Op basis hiervan wordt de uitgerekende datum vastgesteld.

Duurt een gemiddelde zwangerschap nu 38 of 40 weken? Dit ligt aan het moment waarop je begint met tellen. Vanaf de bevruchting is dit 38 weken. Vanaf het moment van de eerste dag van je laatste menstruatie is dit 40 weken. De laatste telling wordt doorgaans gebruikt om aan te geven hoelang je zwanger bent. Lees meer over dit zwangerschapsduurmysterie.


Wat moet ik regelen als ik een kind krijg?

Je zwangerschap is nog pril. Grote kans dat je nog niet hebt nagedacht over wat je moet regelen. Het persoonlijk overzicht van de Rijksoverheid laat je precies zien wat jij kan regelen. Zo ga je goed voorbereid je zwangerschap in.

Check nu >

Hoe berekent 24Baby.nl mijn uitgerekende datum?

De berekening van 24Baby.nl gaat als volgt:

  1. Wij tellen 40 weken (280 dagen) op bij de eerste dag van je laatste menstruatie.
  2. Aangezien de ovulatiedatum afhankelijk is van je menstruatiecyclus corrigeren wij de berekende datum uit stap één hiervoor. Dit betekent dat iedere dag dat je menstruatiecyclus korter is dan 28 dagen, je uitgerekende datum een dag eerder wordt. Voor iedere dag dat je menstruatiecyclus langer is dan 28 dagen, wordt je uitgerekende datum een dag later.

Hoe betrouwbaar is de berekening op 24Baby.nl

Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is onze berekening behoorlijk betrouwbaar. Dat neemt niet weg dat deze berekening slechts een indicatie geeft van de uitgerekende datum. De officiële uitgerekende datum moet je laten vaststellen door een specialist of door middel van een echo.

Deze berekening wordt bovendien minder betrouwbaar bij:

  • een onregelmatige menstruatiecyclus
  • een menstruatiecyclus die veel langer of korter is dan 28 dagen
  • gebruik van de pil
  • gebruik van eisprong bevorderende middelen

Hoe betrouwbaar is de uitgerekende datum

Minder dan 5% van alle vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Toch geeft de uitgerekende datum een goede indicatie. Hoe dichter bij de uitgerekende datum, hoe groter de kans dat je op die dag bevalt. De meeste zwangere vrouwen bevallen bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken. Dat is dus tussen drie weken voor en twee weken na de uitgerekende datum.

Het belang van de uitgerekende datum

De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende datum, toch is het belangrijk deze datum te weten. Aan de hand van de zwangerschapsduur kan de verloskundige namelijk bekijken of je baby zich goed ontwikkelt. Daarnaast is het goed om te weten of de bevalling te vroeg begint of juist te lang op zich laat wachten. Een bevalling voor 37 weken of na 42 weken zwangerschapsduur brengt namelijk extra risico’s met zich mee.