Zwangerschapsmassage: wat is het en hoe werkt het?
Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam in rap tempo en kan je last krijgen van ongemakken. Zwangerschapsmassage kan de klachten verminderen. Wat kan je verwachten van een zwangerschapsmassage?
Wat is zwangerschapsmassage?
Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is op je zwangere lichaam. Dat betekent dat de masseur minder stevig masseert. Hij ontwijkt daarbij de drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder. Door het stimuleren van bepaalde drukpunten zou namelijk de baarmoeder kunnen samentrekken.
Tijdens een zwangerschapsmassage vermijdt de masseur vaak je buik. Het masseren van de buik kan tijdens je zwangerschap gevoelig zijn. Wel besteedt hij extra aandacht aan je benen. Die kunnen tijdens je zwangerschap sneller vermoeid raken en vocht vasthouden. Een massage vermindert deze klachten.
Hoe gaat een zwangerschapsmassage in zijn werk?
Tijdens een zwangerschapsmassage kan je op verschillende manieren gemasseerd worden. Sommige massagepraktijken hebben een speciale massagetafel voor zwangere vrouwen. Vind je het fijn om op je buik liggen? Dan is dit een goede optie voor jou. In deze tafels zitten namelijk uitsparingen voor je buik en borsten. Hierdoor kan je toch op je buik liggen.
Word je gemasseerd op een gewone massagetafel? Dan ondersteunen en ontlasten kussens je lichaam waar dat nodig is. Je ligt tijdens de massage op je zij of rug. Sommige massagepraktijken hebben een warmwatermatras of warmwaterkussens. Hierop lig je op je rug of zij, waarbij de warmte voor extra ontspanning zorgt.
Tijdens je zwangerschap reageert je lichaam soms anders op prikkels dan voor je zwangerschap. Merk je tijdens de massage dat je het te warm of koud krijgt of dat je misselijk wordt? Of wordt de massage te intens voor je? Zeg dit tegen de masseur. Hij kan de massage dan aanpassen aan jouw wensen. Zo kan je je kan blijven ontspannen.
Wist je dat…
Zwangerschapsmassage soms (deels) vergoed wordt? Sommige zwangerschapsmassages vallen onder alternatieve therapie. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.
De voordelen van zwangerschapsmassage
Zwangerschapsmassage is niet alleen ontspannend. Het kan ook veel lichamelijke voordelen hebben:
- Het verhoogt je mentale gezondheid. Tijdens een massage maakt je lichaam meer oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt. De aanmaak van stresshormonen wordt juist lager door een massage. Heb je tijdens je zwangerschap last van angstige gevoelens of stress? Dan kan zwangerschapsmassage een uitkomst zijn.
- Je slaapt beter. Een zwangerschap kan je slaapritme flink verstoren. Na een massage kan je vaak makkelijker in slaap vallen en slaap je dieper.
- Het verlicht pijnklachten. Een zwangerschap is een behoorlijke belasting voor je spieren. Hierdoor kan je last krijgen van rugpijn, schouderpijn en krampen. Een massage maakt je spieren soepel en verlicht de pijn.
- Je houdt minder vocht vast. Veel vrouwen houden vocht vast tijdens hun zwangerschap. Vooral tijdens de laatste maanden kan je hier last van hebben. Een zwangerschapsmassage zorgt voor een betere vochtafdrijving.
- Het verbetert je bloedcirculatie. Dit zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen en voor verlichting van spataderen.
- Het versterkt je weerstand. Door een massage slaap je beter, maak je positieve hormonen aan en heb je een betere bloedsomloop. Dit alles zorgt voor een sterker immuunsysteem: je wordt minder snel ziek.
- Het verkleint de kans op een vroeggeboorte. Onderzoek laat zien dat zwangerschapsmassage de kans op een vroeggeboorte verkleint. Daarnaast zorgt een massage voor een lagere kans op complicaties bij je baby na de bevalling.
Wist je dat…
Het al tijdens de kraamtijd mogelijk is om gemasseerd te worden? Sommige masseurs bieden een massage aan huis aan, zodat jij de deur niet uit hoeft.
Wanneer geen zwangerschapsmassage?
Veel masseurs masseren niet tijdens het eerste trimester. De kans op een miskraam is in deze periode groter. Het is niet aangetoond dat massage deze kans vergroot. Toch nemen veel masseurs het zekere voor het onzekere en masseren zij pas vanaf het tweede trimester.
Ook warmtemassages zijn tijdens je zwangerschap af te raden. Je lichaam kan de warmte dan minder goed reguleren. Wil je je tijdens je zwangerschap laten masseren? Kies dan voor een gecertificeerd zwangerschapsmasseur. Zo weet je zeker dat je masseur op de juiste manier met je zwangere lichaam omgaat.
Er zijn een aantal situaties waarin je een massage beter kan uitstellen tot na je zwangerschap. Bijvoorbeeld als je last heb van:
- Hoge bloeddruk
- Trombose
- Spataderen
- Hartklachten
- Koorts
Heb je een bepaalde aandoening en twijfel je of een massage kwaad kan? Overleg dan even met je verloskundige of gynaecoloog voor je je laat masseren.
Massage na de bevalling
Je lichaam heeft tijdens de bevalling een knap staaltje werk verricht. Het heeft tijd nodig om te herstellen. Dit ontzwangeren duurt ongeveer negen maanden. Een massage kan het herstelproces een handje helpen. Het stimuleert de bloedsomloop, waardoor je lichaam sneller voorzien wordt van de benodigde zuurstof en voedingsstoffen. Ook kan een massage helpen om je hormoonspiegel in balans te brengen.
Geef je borstvoeding? De kans bestaat dat je last krijgt van vermoeide schouders en een stijve nek. Een massage kan dan voor verlichting zorgen.
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z