Curettage na een miskraam: wanneer en waarom?
Ongeveer 10% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Meestal wordt het vruchtje vanzelf door je lichaam afgestoten, maar soms gebeurt dit niet. In dat geval spreek je van een 'missed abortion' en kan je kiezen voor een curettage. Wat houdt dit precies in? En wanneer is dit nodig?
Wat is een curettage?
Een curettage is een korte medische ingreep, waarbij de baarmoeder wordt leeggemaakt via de vagina met een soort schrapertje (curette) of slangetje (zuigcurettage). De ingreep wordt poliklinisch of in dagbehandeling uitgevoerd in het ziekenhuis.
Wanneer een curettage na een miskraam?
Als een miskraam niet spontaan verloopt en op zich laat wachten, kan je kiezen voor een curettage. Andere opties die je op dat moment hebt, zijn afwachten of medicatie gebruiken.
Afwachten kan emotioneel erg zwaar zijn, omdat je weet dat het vruchtje niet meer leeft, maar je je nog wel zwanger voelt. Met medicatie komt in 90% van de gevallen de miskraam op gang. Wil je zekerheid en niet wachten op de miskraam? Dan kan je hem met een curettage beëindigen.
Soms is deze ingreep ook nodig na een spontane miskraam, wanneer er nog weefsel in de baarmoeder is achtergebleven. De baarmoeder moet namelijk helemaal ‘schoon’ zijn om een volgende zwangerschap mogelijk te maken en om infecties te voorkomen. Een onvolledige miskraam kan je herkennen aan aanhoudende bloedingen en krampen.
Hoe gaat een curettage in zijn werk?
Een curettage wordt uitgevoerd in het ziekenhuis en duurt ongeveer 10 tot 15 miunuten. Je krijgt pijnstilling in de vorm van een algehele narcose, plaatselijke verdoving (ruggenprik) of roesje. Waar voor gekozen wordt, is afhankelijk van het ziekenhuis, maar omdat je volledig ontspannen moet zijn tijdens de ingreep, heeft een algehele narcose vaak de voorkeur.
De gynaecoloog verwijdert vervolgens het achtergebleven zwangerschapsweefsel via je vagina en baarmoedermond. Als alles goed is gegaan en je je goed voelt, mag je dezelfde dag nog naar huis. Zorg wel voor vervoer, want je mag niet zelf naar huis rijden.
Hoewel een curettage medisch gezien een eenvoudige ingreep is, wordt hij vaak als ingrijpend ervaren. Een miskraam is tenslotte niet niks. Veel vrouwen vinden het geluid van de curette dan ook naar, waardoor soms een algehele narcose een betere keuze is dan een roesje of plaatselijke verdoving. Maak je wensen ook kenbaar bij de gynaecoloog.
Na de curettage
Het duurt even voordat je lichaam, zowel fysiek als mentaal, is hersteld na de curettage. Je kan nog 1 tot 2 weken last hebben van bloedingen. Zolang je bloed verliest, is het belangrijk dat je niet zwemt of in bad gaat en geen seks hebt, in verband met infectiegevaar. Gebruik daarom ook geen tampons, maar maandverband.
Verder kan je last krijgen van menstruatie-achtige krampen en voelen sommige vrouwen zich de eerste dagen niet erg fit. Rust goed uit en gun jezelf de tijd om de miskraam en curettage te verwerken. Heb je veel last van de krampen? Dan kan paracetamol enige verlichting geven.
Wanneer weer zwanger worden?
Het zwangerschapshormoon hCG moet helemaal uit je lichaam zijn, voordat je menstruatiecyclus weer op gang kan komen. Hoelang dit duurt, verschilt per vrouw. Meestal heb je binnen 2 tot 4 weken na de curettage weer een eisprong. Vanaf dit moment zou je dus weer zwanger kunnen raken. Vaak wordt aangeraden om te wachten tot je eerste menstruatie. Dan is je uitgerekende datum makkelijk te herleiden, mocht het de eerste keer gelijk weer raak zijn.
Complicaties
Een curettage is in principe een eenvoudige ingreep, maar ook hierbij kunnen complicaties optreden. Zeldzaam is het Syndroom van Asherman. Er ontstaan dan verklevingen in de baarmoeder, wat je vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Deze verklevingen moeten door middel van een kijkoperatie worden verwijderd.
Soms treedt er een perforatie op tijdens de curettage; de curette maakt per ongeluk een gaatje in de baarmoederwand. Dit is meestal niet gevaarlijk en geneest vanzelf. Vaak word je wel ter observatie een nachtje in het ziekenhuis gehouden.
Het kan ook voorkomen dat de curettage niet volledig lukt, dit wordt ook wel een incomplete curettage genoemd. Er blijft dan nog zwangerschapsweefsel achter in je baarmoeder. Soms komt dit vanzelf los, maar het kan zijn dat er nog een ingreep nodig is.
Wanneer contact opnemen met de gynaecoloog?
Heb je de eerste 2 weken na de curettage last van één van de volgende klachten? Neem dan contact op met je gynaecoloog:
- Koorts boven de 38,5 ℃. Dit wijst mogelijk op een infectie.
- Veel bloedverlies. Dit is het geval als het erger is dan een heftige menstruatie.
- Sterk ruikende afscheiding. Dit kan op een infectie wijzen.
- Hevige (buik)pijn. Menstruatieachtige krampen zijn normaal, hevige buikpijn niet.
Vergoeding
De curettage valt onder je basisverzekering en wordt dus vergoed door je zorgverzekeraar. Je hoeft ook geen eigen risico te betalen. Wordt de curettage onterecht van je eigen risico afgehaald? Neem dan contact op met je verzekeraar.
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z