Wat als de miskraam op zich laat wachten?
Wanneer een miskraam niet spontaan verloopt, maar de dokter wel al heeft vastgesteld dat je een miskraam zal krijgen, is dat psychisch erg zwaar. Je kan op dat moment drie keuzes maken. Afwachten, de miskraam opwekken of een curettage.
Een miskraam, en dan?
Een miskraam is een verdrietige gebeurtenis. Doorgaans weet je van tevoren niet wanneer de miskraam doorzet. Dit wachten kan het extra zwaar maken. Naast afwachten heb je nog twee opties: de miskraam opwekken met medicijnen of het vruchtje via een curettage laten weghalen. Hieronder lees je meer over deze opties.
Afwachten: spontane miskraam
Je lichaam stoot het vruchtje in principe vanzelf af. De meeste vrouwen kiezen ervoor om hierop te wachten en de miskraam ‘spontaan’ te laten verlopen. Dit is de meest natuurlijke manier. Je hoeft niet naar het ziekenhuis en krijgt geen medicijnen.
Afwachten heeft geen negatieve gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Je baarmoeder raakt niet beschadigd en je hebt geen extra kans op verklevingen of een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap.
Voor veel vrouwen is deze optie het prettigst om hun miskraam goed te kunnen verwerken. Je beleeft je verdriet thuis in je eigen omgeving. Een nadeel is dat je niet weet wanneer de bloeding op gang komt. Het kan zomaar op je werk of in de supermarkt gebeuren.
De bloeding kan een paar dagen, maar ook enkele weken duren. Dit kan emotioneel erg heftig voor je zijn. Ook kan er hevig bloedverlies optreden of een restje achterblijven. Je moet dan alsnog naar het ziekenhuis voor een curettage.
De miskraam opwekken
De dokter kan misoprostol voorschrijven om de miskraam op te wekken. Deze tabletten kan je vaginaal inbrengen, zodat het vruchtje sneller je lichaam verlaat. Je kan dit thuis in je vertrouwde omgeving doen.
Het medicijn zorgt ervoor dat je baarmoedermond week wordt en zich opent. Daarnaast wekt het samentrekkingen van de baarmoeder op. Hierdoor komt het vruchtje bij 85% van de vrouwen binnen twee dagen naar buiten. Bij het opwekken van de miskraam is de kans op complicaties net zo laag als wanneer je afwacht.
Het prettige van deze optie is dat je zelf kan bepalen wanneer de miskraam komt. Maar het opwekken kan ook mislukken. Er bestaat een kans dat er helemaal niets gebeurt. Ook is het mogelijk dat er een restje achterblijft, waardoor je alsnog een curettage nodig hebt. Verder kan je te maken krijgen met hevig bloedverlies, net als bij afwachten. Tenslotte is er een kans op bijwerkingen die enkele dagen aanhouden.
Een curettage
Bij een curettage wordt het vruchtje uit je baarmoeder verwijderd. Je kan hierbij kiezen uit onder narcose gaan of een plaatselijke verdoving. De gynaecoloog gaat met een slangetje via de baarmoedermond naar binnen en zuigt daarmee het miskraamweefsel weg. De behandeling duurt zo’n tien tot vijftien minuten. Daarna kan je weer naar huis.
Het voordeel van een curettage is dat je weet wanneer de behandeling plaatsvindt. Een mogelijk nadeel is dat je nog steeds niet zeker weet of alles weg is. Omdat de gynaecoloog de behandeling ‘op gevoel’ uitvoert, is er altijd een kans dat er een restje achterblijft. Dit kan leiden tot een ontsteking van de baarmoeder.
Het nadeel van de behandeling is dat deze vaak ingrijpend is en dat het risico’s meebrengt voor volgende zwangerschappen. Er kunnen verklevingen in de baarmoeder ontstaan, waardoor je moeilijker zwanger wordt. Een zeldzame complicatie met verklevingen is het Asherman syndroom.
Als je wel zwanger wordt, is de kans groter dat de baby te vroeg geboren wordt. Hoewel de kans hierop niet heel groot is, kan het goed zijn om deze overwegingen in je keuze mee te nemen. Ongeveer 7 op de 100 vrouwen krijgt een vroeggeboorte na een curettage.
Wat kan je zelf doen tijdens de miskraam?
Een miskraam is in alle gevallen fysiek en emotioneel zwaar. Toch kan je op enkele manieren de pijn iets verzachten.
Emotionele steun
Zorg dat er gedurende de miskraam iemand bij je is voor emotionele steun. Ook tijdens een miskraam is je hormoonhuishouding volledig in de war. Zaken als prikkelbaarheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen, lichamelijke pijn, hartkloppingen en zwaarmoedigheid zijn dus niet uitgesloten. Steun van een vertrouwd persoon in deze situatie is heel belangrijk.
Pijnstilling
Bij hevige menstruatie of flinke kramp kan je een pijnstiller innemen. Het liefst paracetamol. Je mag maximaal 3000 tot 4000 milligram per 24 uur. Het beste is om twee tabletten van 500 milligram tegelijk in te nemen.
Geen seks
Om infecties te voorkomen is het verstandig om tijdens de miskraam geen seks te hebben. Ook kan je beter douchen dan in bad gaan en moet je maandverband in plaats van tampons gebruiken.
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z