Mag je brie als je zwanger bent?
Tijdens je zwangerschap zijn er producten die je beter even kan laten liggen. Alcohol, rauw vlees en sommige kazen kunnen schadelijke gevolgen hebben voor je ongeboren kindje. Gelukkig zijn er genoeg lekkere dingen die je nog kan eten. Hoe zit dat met brie?
Brie tijdens je zwangerschap
In Nederland kan je brie uit de supermarkt veilig eten als je zwanger bent. Brie is een zachte Franse witschimmelkaas, die meestal wordt gemaakt van koemelk. Deze melk wordt gepasteuriseerd. Dit betekent dat het verhit is tot meer dan 70°C, waardoor eventuele schadelijke bacteriën doodgaan.
Let wel op met brie die niet in een fabrieksverpakking zit, of waar de vermelding ‘au lait cru’ op staat. Dit betekent dat er rauwe melk is gebruikt, waarin mogelijk de listeria bacterie voorkomt. Deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor je baby. Laat rauwmelkse kaas daarom liever liggen tijdens je zwangerschap. Staat er alleen ‘melk’ op de verpakking, dan betekent dat in Nederland dat je het product veilig kan eten.
Listeria bacterie
Rauwmelkse kazen kan je beter niet eten als je zwanger bent. Dit komt omdat de schadelijke listeria bacterie hierin kan voorkomen. De kans op een besmetting is klein, maar kan wel ernstige gevolgen hebben, zoals een vroeggeboorte.
Heb je per ongeluk brie gegeten die ‘au lait cru’ is geproduceerd en krijg je kort daarna griepachtige verschijnselen? Neem dan contact op met je huisarts of de verloskundige.