Rauwe zalm

Een hoop voedingsmiddelen kan je beter laten staan tijdens je zwangerschap. Dit geldt ook voor sommige vissoorten, maar hoe zit het nu precies met zalm? Niet elke bereidingswijze is even veilig. Lees er meer over in dit artikel.

Zalm tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het veilig om zalm te eten. Alleen zalm die verhit is voordat je het eet, is zonder risico’s. Als deze vis niet verhit is, bestaat er een kans dat het de Listeria bacterie bevat. Een besmetting met deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor je zwangerschap, in het ergste geval kan het leiden tot een miskraam of doodgeboren kindje.


De Zwanger Voedingsadvieskaart

In de Voedingsadvieskaart vind je een overzicht van producten welke je niet óf niet te veel mag eten tijdens je zwangerschap.

Bekijk hier >

Varianten zalm

Gerookte of rauwe zalm, en dan vooral de voorverpakte supermarktvariant, kan de Listeria bacterie bevatten. Omdat deze variant lang bewaard kan worden is de kans groter dat de Listeria bacterie zich vermenigvuldigt tot schadelijke hoeveelheden. Daarom wordt het eten van gerookte zalm afgeraden tijdens de zwangerschap. Toch hoef je deze vis niet geheel uit je dieet te bannen als je zwanger bent. Gebakken, gegrilde, gepocheerde of gestoomde zalm kan je gewoon eten.

De juiste zalm

In verband met de risico’s die er zitten aan het eten van de verkeerde zalm, is het belangrijk dat je geen rauwe of gerookte zalm eet. Toch kan je zalm zonder problemen eten, zolang het maar voldoende verhit is tijdens de bereiding.

Volgens het Voedingscentrum is het zelfs gunstig om één keer per week zalm of een andere vette vis te eten. Vette vis heeft tijdens de zwangerschap namelijk veel gezondheidsvoordelen voor jou en je baby. De vetzuren in vis hebben een gunstig effect op je bloeddruk en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Bij je baby dragen ze bij aan een goede ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel.

Toch rauwe zalm gegeten?

Heb je toch per ongeluk rauwe of gerookte zalm gegeten? geen paniek! Pas wanneer je daarna klachten zoals koorts, diarree en misselijkheid ervaart, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Andere vissoorten waar je over kan twijfelen: