Zwangerschapsvitamines: welke heb je nodig?
Vitamines en mineralen helpen je lichaam gezond te houden. Tijdens je zwangerschap moet je lijf extra hard werken. Gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en extra vitamines kunnen je daarbij ondersteunen. Welke zwangerschapsvitamines en -mineralen heb je nodig?
Wat zijn zwangerschapsvitamines?
Zwangerschapsvitamines zijn de vitamines en mineralen die essentieel zijn tijdens je zwangerschap. Ze helpen je kindje om zich optimaal te ontwikkelen en ondersteunen de gezondheid van jouw veranderende lichaam. Van de meeste vitamines krijg je voldoende binnen via je voeding, maar sommige moet je aanvullen door middel van supplementen.
Gezonde voeding tijdens de zwangerschap
Om de juiste zwangerschapsvitamines binnen te krijgen, is het verstandig om zo gezond mogelijk te eten. Dat houdt in: veel groente en fruit, volkoren granen, zuivel, een keer per week vette vis en voldoende water drinken. Ook is het verstandig om extra foliumzuur en vitamine D te slikken. Ter aanvulling kan je een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen slikken, als je het gevoel hebt dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt.
Checklist vitamines:
Foliumzuur
Foliumzuur, ook wel vitamine B11, is een van de belangrijkste zwangerschapsvitamines. Je vindt foliumzuur onder meer in bananen, peulvruchten en groene bladgroenten. Vanaf het moment dat je probeert om zwanger te worden, is het verstandig om deze vitamine extra te slikken.
De extra inname kan geen kwaad voor jezelf en het helpt een open ruggetje of een schisis bij je baby te voorkomen. Je kan foliumzuur als tablet kopen bij iedere drogist. Ook is het standaard onderdeel van multivitaminen voor zwangere vrouwen.
Vitamine D
Vitamine D ondersteunt je weerstand en zorgt ervoor dat calcium beter kan worden opgenomen. Foliumzuur en vitamine D zijn samen de meest essentiële zwangerschapsvitamines. Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Daarnaast vind je het vette vis en eieren.
Omdat de botten van je ongeboren kindje nog volop in ontwikkeling zijn, is het raadzaam om extra vitamine D te slikken. De Gezondheidsraad adviseert om 10 microgram bij te slikken in de vorm van een supplement. Deze kan je bij de drogist kopen als (smelt)tablet of als onderdeel van een multivitamine.
Vitamine A
Als je tijdens je zwangerschap te veel vitamine A binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je baby. Het is daarom niet verstandig om producten die rijk zijn aan deze vitamine te eten, zoals lever. Je hebt echter wel vitamine A nodig, want het bevordert de groei van je kindje.
Je lichaam zet bètacaroteen zelf om in vitamine A. Het haalt de juiste hoeveelheid uit je voedsel. Zo krijg je nooit te veel binnen. Door producten met veel bètacaroteen te eten, help je je lichaam dus om de juiste hoeveelheid vitamine A aan te maken. Denk aan wortelen, pompoen en abrikozen.
Vitamine C
Vitamine C ondersteunt je weerstand en helpt je lichaam om ijzer beter op te nemen. Over het algemeen krijg je deze vitamine voldoende binnen via je voeding. Je vindt het bijvoorbeeld in sinaasappels, kiwi, broccoli en rode kool.
Lukt het je niet om voldoende voedingsmiddelen te eten met vitamine C, dan kan je een supplement slikken. Let wel op met hoge doseringen: bij een te grote hoeveelheid moet je soms vaker naar de wc of kan je darmklachten krijgen. Dit is niet schadelijk, maar wel vervelend.
IJzer
IJzer zorgt ervoor dat zuurstof beter door je lichaam kan worden vervoerd. Dit zorgt ervoor dat je minder snel moe bent. Tijdens je zwangerschap ben je extra vatbaar voor bloedarmoede. Dat komt omdat je extra bloed moet aanmaken voor je baby, wat even tijd nodig heeft.
Je vindt ijzer in rood vlees, maar dat is doorgaans niet verstandig om te eten als je zwanger bent. Daarnaast vind je het mineraal in peulvruchten, volkoren granen, groene groenten, appelstroop en gedroogd fruit. Vermoed je dat je een ijzertekort hebt, overleg dit dan met je huisarts of verloskundige.
Magnesium
Magnesium helpt het zenuwstelsel en de spieren om goed te functioneren. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het kan helpen om krampen te verminderen. Heb je tijdens je zwangerschap last van kuitkrampen, dan kan het mogelijk helpen om wat extra magnesium te eten.
Je vindt het mineraal in groene bladgroenten, volkoren granen, bananen, avocado’s en vis. Als je hier voldoende van eet, krijg je doorgaans genoeg magnesium binnen. Vermoed je een tekort, dan kan een multivitamine voor zwangere vrouwen met magnesium helpen.