Garnalen die je mag eten tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan het soms erg verwarrend zijn wat je nu wel en niet mag eten. Wat normaal gesproken een gezonde product is voor jou, kan voor je baby schadelijk zijn. Dit geldt ook voor verschillende vissoorten, maar hoe zit het met garnalen? Lees hier waar je op moet letten bij het eten van garnalen tijdens je zwangerschap.

Garnalen eten tijdens je zwangerschap

Garnalen behoren tot de categorie van schelp- en schaaldieren. Over het algemeen kan je tijdens je zwangerschap garnalen eten, zolang je ze maar goed verhit. Door het verhitten dood je de mogelijk aanwezige Listeria bacterie. Daarbij is het ook verstandig om ze na openen binnen 24 uur op te eten.


De Zwanger Voedingsadvieskaart

Benieuwd wat je beter niet kan eten als je zwanger bent? Download dan de handige Zwanger Voedingsadvieskaart van Davitamon.

Download hier >

Listeria bacterie

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Deze bacterie is vooral te vinden in producten die langdurig gekoeld bewaard worden en die zonder verhitting worden gegeten. Hoewel de kans klein is dat je besmet raakt, kunnen de gevolgen ernstig zijn als je zwanger bent. Het kan namelijk leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Handig om te weten: Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70 °C niet!

Varianten garnalen

De ene garnaal is de andere niet. Er bestaan duizenden verschillende soorten en er zijn diverse manieren waarop je ze kan bereiden. Hoe kan je deze verschillende varianten veilig eten tijdens de zwangerschap? Sommige zijn al eens gekookt wanneer je ze in de winkel koopt, maar is dit voldoende? We zetten het voor je op een rij.

Hollandse garnalen

Hollandse garnalen

Deze kleine, roze/grijs gekleurde garnalen vind je vaak in koude gerechten, zoals een garnalencocktail. Na de vangst worden ze gekookt en gepeld en vervolgens gekoeld bewaard.

Er is veel onduidelijkheid of je deze garnaaltjes wel of niet kan eten tijdens je zwangerschap. Doordat ze na de vangst gekookt worden, is het geen rauw product meer. Toch is het verstandig om rekening te houden met een mogelijke besmetting van de Listeria bacterie. Garnalen staan namelijk bekend als kwetsbare producten en ze worden langdurig gekoeld bewaard, wat kan leiden tot besmetting.

Als je deze wil eten, doe je er dus verstandig aan ze nogmaals te verhitten, al worden de kleine schaaldiertjes daar wel minder lekker van.

Tip: Als je het zekere voor het onzekere wil nemen, maar toch een garnalencocktail wil eten, kan je ook voor de Noorse garnalen kiezen. Deze behouden hun heerlijke smaak na het verhitten en kunnen prima gegeten worden als alternatief voor de Hollandse variant!

Noorse garnalen

Noorse garnalen

Deze garnalen zijn roze van kleur en worden na de vangst gekookt. Je herkent ze ook aan hun frisse en vlezige smaak. Deze garnalen smaken heerlijk als je ze nogmaals zelf verhit en zijn hierdoor compleet veilig om te eten. Ze zijn uitstekend voor een lekker wok-gerecht, of na het stomen of koken. Bon appetit!

Gamba's

Gamba’s

Gamba’s, je kent ze waarschijnlijk van de barbecue of je hebt ze weleens gegeten met een heerlijke paëlla of pasta. De term ‘gamba’ is eigenlijk een verzamelnaam voor alle grote warmwater garnalen. Deze kan je tijdens je zwangerschap gerust eten, mits je ze eerst goed verhit.

Toch de verkeerde garnalen gegeten?

Heb je toch een keer garnalen gegeten zonder deze te verhitten? Geen paniek. De kans dat je besmet bent geraakt met de Listeria bacterie is klein. Twijfel je erover of krijg je klachten kort na het eten ervan, raadpleeg dan altijd een dokter of je verloskundige.

Andere visproducten waar je misschien over twijfelt: