Wat is HypnoBirthing?
HypnoBirthing is een zwangerschapscursus voor aanstaande moeders en hun partner. De cursus krijgt de laatste jaren steeds meer naamsbekendheid, omdat veel vrouwen hun bevalling als positief ervaren na het volgen van de cursus.
Het idee achter HypnoBirthing
HypnoBirthing ziet zwangerschap en bevallingen als een natuurlijk proces. Jouw lichaam is gemaakt om een baby te baren, en ingrijpen (met medicatie, inknippen of een keizersnede) is bij een normaal verloop niet nodig. Tegenwoordig zijn veel vrouwen bang geworden voor de bevalling, omdat je niet weet wat je te wachten staat, of door ervaringsverhalen van andere vrouwen.
Ook de media draagt hier een steentje aan bij. In films zie je bijna altijd een bevalling waarin de vrouw constant puft, veel pijn heeft en schreeuwt. Deze invloeden zorgen ervoor dat vrouwen niet meer durven vertrouwen op hun eigen lichaam. En de stress die daarbij komt kijken, is niet bevorderlijk voor een voorspoedige bevalling.
Online cursus HypnoBirthing
Ontwikkeld door verloskundigen. Kijk lessen zo vaak je wilt. Kijk op je pc, tablet, mobiel of tv. Goed voorbereiden kan gewoon thuis op je bank!
Wat leer je tijdens de cursus?
Tijdens vijf sessies van 2,5 uur leer je wat er gebeurt tijdens een normaal verlopende bevalling. Je leert wat over de geschiedenis van bevallingen, en waarom tegenwoordig vrouwen zoveel angst en meer pijn ervaren. Je leert ontspanningstechnieken, waardoor je gemakkelijker ontsluiting kunt krijgen.
Daarnaast leer je drie ademhalingstechnieken, die je gebruikt om met de weeën om te gaan (in plaats van je ertegen te verzetten). Natuurlijk leer je ook verschillende houdingen om in te bevallen, zodat je optimaal gebruik kan maken van de zwaartekracht. Je krijgt een boek en een cd mee naar huis, deze gebruik je om thuis te oefenen met het cursusmateriaal.
Hypnose?
Tijdens de cursus leer je door middel van zelfhypnose om je te ontspannen. Je moet hierbij niet denken aan de manier waarop hypnose op tv wordt afgeschilderd: “When I snap my fingers, you’ll become a chicken!” Het is meer een vorm van trance. Als je ontspant, komen endorfines in je lichaam vrij, die sterker zijn dan morfine. Je ervaart dan veel minder of soms zelfs geen pijn.
Vrijwel iedereen heeft ervaring met hypnose. Als je bijvoorbeeld een film kijkt en niet hoort of opmerkt wat er om je heen gebeurt. Of als je van werk naar huis rijdt op de ‘automatische piloot’. Je bent op dat moment in een diepe staat van ontspanning of juist heel erg op één ding gericht. Hypnose is dus eigenlijk het uitschakelen van je bewuste gedachten.
Ik ga in het ziekenhuis bevallen
Niet alleen voor thuisbevallingen is HypnoBirthing geschikt, maar ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen. De cursus komt uit Amerika, waar het grootste deel van de vrouwen in het ziekenhuis bevalt. In de cursus wordt besproken hoe je de regie kunt houden tijdens een ziekenhuisbevalling.
Ook leer je natuurlijke manieren om de bevalling op gang te helpen, zodat je een kunstmatige inleiding kan voorkomen. Ten slotte leer je hoe je een ziekenhuiskamer kan veranderen in een ‘nest’, zodat jij je helemaal kunt ontspannen en de endorfines hun werk kunnen doen.
Wat zijn de voordelen?
Baby’s van HypnoBirthing moeders hebben vaak een rustige start, doordat de kindjes op een rustige manier ter wereld komen. Ook zijn ze alert, waardoor de borstvoeding goed op gang komt. Ook zijn er minder vaak ingrepen (zoals inknippen of een keizersnede) nodig bij jou als moeder.
Omdat je door de cursus beter in staat bent kalm te blijven tijdens de bevalling kijken veel moeders terug op een bevalling waarin zij zelf de regie hebben kunnen houden. Ook de papa-to-be voelt zich minder onthand, omdat hij in de cursus geleerd heeft hoe hij zijn vrouw goed kan ondersteunen.
Wat zijn de nadelen?
Het is een cursus waar je zelf flink mee aan de slag moet. De lessen zijn intens en er wordt van je verwacht dat je thuis oefent met de ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en de verschillende bevalhoudingen.
De prijs is ook aan de hoge kant, hoewel je met een aanvullende pakket van je zorgkostenverzekering een deel vergoed kan krijgen (de HypnoBirthing docent moet wel aangesloten zijn bij de HypnoBirthing Vereniging Nederland).
Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen onder andere vergelijken bij Independer.
Ten slotte is HypnoBirthing een hulpmiddel, maar geen garantie voor een pijnloze bevalling. Het helpt je te ontspannen en kalm te blijven, waardoor de bevalling voorspoediger verloopt dan wanneer je angst en spanning ervaart. De insteek blijft een zo natuurlijk en prettig mogelijke bevalling, niet zozeer een pijnloze.
Auteur Lauri Hanewinckel