overzicht pijnbestrijding tijdens de bevalling

Er zijn verschillende manieren om de barenspijn te verlichten of tegen te gaan. Je kan denken aan medicijnen, maar er zijn ook andere manieren om pijn te bestrijden. We bieden je een overzicht van de mogelijkheden, zodat je zelf kan kiezen wat jij prettig vindt.

Pijnbestrijding thuisbevalling

Bij een thuisbevalling geldt dat je beperkt bent in de pijnbestrijding die je kan gebruiken. De medische behandelingen die in het ziekenhuis plaatsvinden vereisen namelijk de aanwezigheid van iemand die is opgeleid om de behandeling toe te dienen en bijwerkingen te herkennen en op te vangen.

Ondanks de beperking op het gebruik van medicijnen, zijn er veel verschillende manieren om thuis toch de pijn de baas te kunnen zijn.


24Baby is genomineerd voor Website-van-het-jaar 2017. Stem je ook?

Stem op 24Baby voor de Website van het Jaar verkiezing

Yes! 24Baby is ook in 2017 genomineerd als Website van het Jaar in de categorie Gezondheid. Breng je stem uit en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen

Natuurlijke pijnbestrijding

Onder natuurlijke pijnbestrijding vallen die vormen van pijnbestrijding die geen ingewikkelde apparatuur of gespecialiseerde kennis nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen, het aannemen van een andere houding en andere dergelijke dingen.

Klik hier voor informatie over natuurlijke pijnbestrijding.

Alternatieve vormen van pijnbestrijding

Onder alternatieve vormen van pijnbestrijding vallen die vormen van pijnbestrijding die wél gespecialiseerde kennis nodig hebben om toegepast te kunnen worden. Niet al deze vormen van pijnbestrijding zijn even gangbaar of even goed beschikbaar tijdens de bevalling. We bespreken de volgende vormen:

  • TENS (Transcutane Elektrische Neuro Simulatie)
  • Hypnose
  • Acupunctuur
  • Acupressuur
  • Fytotherapie
  • Aromatherapie
  • Waterinjecties

Klik hier voor informatie over alternatieve vormen van pijnbestrijding.

Pijnbestrijding ziekenhuisbevalling

Er zijn vormen van pijnbestrijding die alleen in het ziekenhuis toegepast kunnen worden. Hieronder de meest gebruikte medicijnen om bevallingspijn tegen te gaan.

Ruggenprik

Er zijn twee vormen van de ruggenprik die elk op een andere manier ingezet worden om jou te ondersteunen tijdens de bevalling.

Bij een vaginale bevalling wordt de epidurale ruggenprik toegepast. Deze onderdrukt de pijn, maar je behoudt nog wel controle hebt over je spieren. Mogelijk kun je wel verminderde spierkracht hebben.

Bij een keizersnede wordt spinale anesthesie toegepast. Hierbij kan je je onderlichaam helemaal niet meer bewegen en daarom wordt deze vorm van de ruggenprik niet toegepast bij een vaginale bevalling.

Klik hier voor informatie over de ruggenprik.

Pethidine

Ook kan men in het ziekenhuis door injectie een medicijn toedienen dat een soortgelijke werking als morfine heeft. Vaak is dit pethidine. Het onderdrukt de ergste pijn en kan ervaren worden als een roesje.

Klik hier voor informatie over pethidine.

Het pijnpompje: remifentanil

Remifentanil wordt toegediend via een infuus, waar een pompje aan zit verbonden. Dit pijnpompje kun je met de hand bedienen, zodat je zelf de controle hebt over hoeveel remifentanil je krijgt toegediend. Zo kun je, als je het een beetje weet te timen, de ergste pijn van een wee opvangen.

Klik hier voor informatie over het pijnpompje.

Lachgas

Tegenwoordig is lachgas in veel ziekenhuizen en geboortecentra ook een optie. Lachgas adem je in via een maskertje wat je zelf vasthoudt. Je hebt dus zelf de controle over de toediening. Het is kortwerkend en heeft geen effect op je baby.

Klik hier voor informatie over lachgas.