Nesteldrang? Heel logisch!
Als Assepoester zit je op je knieën de vloer voor de derde keer te schrobben. Er is in het hele huis geen stofje meer te vinden, de babykleertjes zijn allemaal al vijf keer gewassen en opnieuw opgevouwen. Ondertussen zit je met een dikke buik en ben je doodop, maar je kan op een of andere manier altijd wel tijd vinden om nog iets schoon te maken. Nesteldrang!
Wat is nesteldrang?
Nesteldrang is een opruim-, schoonmaak- en koopwoede die veel vrouwen in de tweede helft van hun zwangerschap ervaren. Ook al bestaat er nog geen wetenschappelijke uitleg voor het bestaan van nesteldrang, dit is zeker geen bakerpraatje! Onderzoek heeft vastgesteld dat nesteldrang een hoogtepunt bereikt in het derde trimester.
Bij nesteldrang krijg je de neiging om de ruimte om je heen voor te bereiden op de komst van je baby. Dit uit zich niet alleen in een letterlijke opruimdrang, maar ook een figuurlijke. Het blijkt dat vrouwen op sociaal vlak selectiever zullen zijn met wie ze omgaan. Je zoekt zekerheid, ook in de mensen om je heen.
Niet iedere vrouw zal even heftig gaan nestelen. Het kan zijn dat je er weinig van merkt. Dit kan ook weer per zwangerschap verschillen. Bij de tweede heb je misschien opeens wél die schoonmaakwoede.
Waar komt nesteldrang vandaan?
Hoewel er inderdaad geen wetenschappelijke verklaring is voor nesteldrang, kunnen we wel bedenken waarom je er mee te maken kan krijgen tijdens de zwangerschap. De evolutietheorie gaat er van uit dat het van belang was voor een zwangere vrouw om de omgeving veilig en geschikt te maken voor de komst van een kind.
Nesteldrang is een oerinstinct. In vroeger tijden, toen de moderne beschaving nog niet bestond en er veel meer gevaar was dan nu, was de neiging om alles op te ruimen en de juiste benodigdheden te verzamelen simpelweg een overlevingstactiek. Dat deel van jou dat op instinct werkt zal je aansporen om je omgeving klaar te maken voor de komst van een kwetsbaar nieuw leven.
Oppassen bij nesteldrang
Nesteldrang is niet verkeerd. Het scheelt een hoop als je nu die klusjes doet waar je niet meer aan toe zal komen als de baby er is. Toch zal je een beetje moeten oppassen dat je niet te ver gaat.
- Laat de kattenbak aan een ander over! Kattenuitwerpselen kunnen parasieten bevatten waardoor je toxoplasmose kan oplopen.
- Wil je de boel verven? In de meeste verfsoorten zitten giftige stoffen waar je beter niet mee in aanraking kan komen. Gebruik liever geen verf op terpentinebasis, maar één op waterbasis.
- Pas op welke schoonmaakmiddelen je gebruikt. Ook schoonmaakmiddelen kunnen slecht zijn voor jou en de baby. Gebruik sowieso altijd handschoenen bij het schoonmaken.
- Luister goed naar je lichaam – en naar je baby! Het is niet de bedoeling dat je jezelf pijn doet door te enthousiast schoon te maken.
- Pas op met moeilijk te bereiken plekjes. Laat een ander op het keukentrapje staan. Als er makkelijk ongelukken kunnen gebeuren, kun je het beter aan een ander overlaten.
- Let op je portemonnee. Deel van nesteldrang is een verzamel- en koopwoede. Je instinct zegt je namelijk dat je zo goed mogelijk voorbereid moet zijn. Je weet maar nooit wat er van pas gaat komen… Blijf realistisch en let op wat je uitgeeft!
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z