Vrouw heeft pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap

Gedurende de zwangerschap worden je borsten voorbereid om na de geboorte borstvoeding te kunnen geven. Hierdoor veranderen je borsten. Bijna alle zwangeren krijgen daarbij last van gevoelige of zelfs pijnlijke borsten.

Je borsten zijn niet alleen gevoeliger, ze zullen in negen maanden tijd ook flink groter worden. Daarnaast veranderen je tepels en worden de aderen in je borsten duidelijker zichtbaar. In de loop van je zwangerschap kan bovendien colostrum (de eerste borstvoeding) gaan lekken uit je borsten.

Gevoelige borsten

Vanaf de vierde week van je zwangerschap kan je al last krijgen van gevoelige borsten. Het is daarmee één van de eerste zwangerschapssymptomen en geregeld een stille hint om een zwangerschapstest af te nemen. De klachten houden het gehele eerste trimester aan en nemen daarna af.

Als je last hebt van gevoelige borsten is het zeer onprettig als ze worden aangeraakt. Zelfs het aantrekken van een kledingstuk kan een pijnlijke ervaring zijn. Het gevoel is vergelijkbaar met het gevoel in je borsten vlak voor je menstruatie, alleen dan een stuk erger. Ze voelen gezwollen aan, met een soort pijnlijke tinteling erin.

Pijnlijke borsten worden – net als bij de meeste andere kwaaltjes – voor een groot gedeelte veroorzaakt door hormonen. In dit geval vooral door de toename van oestrogeen en progesteron. Een verhoogde bloedtoevoer naar je borsten en snelle groei van het aantal melkklieren, dragen ook hun steentje bij.

Pijnlijke borsten verzachten

Voorkomen van pijnlijke borsten is niet mogelijk. Wel kan je de klachten met de volgende tips iets verlichten:

Koop een paar goede zwangerschapsbh’s

Een goede zwangerschapsbh biedt veel ondersteuning voor je borsten. Een zwangerschapsbh heeft doorgaans geen beugel, deze wordt namelijk als onprettig ervaren tijdens de zwangerschap. De bh is gemaakt van een zachte stof, waardoor het prettig zit en zo min mogelijk schuurt. Bovendien kan je een zwangerschapsbh vaak verstellen of is deze gemaakt van een rekbare stof. Zo kan de bh meegroeien als jouw borsten groter worden gedurende je zwangerschap.

Kijken mag, aankomen niet

Aangezien je zwanger bent, zal seksuele voorlichting niet meer nodig zijn. Maar dat je zwanger bent, betekent wel nieuwe regels voor je partner. Als je last hebt van pijnlijke borsten, leg hem dan uit wat je wel en niet prettig vindt. Dit scheelt jou wat pijnlijke momenten, terwijl je partner jouw situatie beter zal begrijpen.

Overigens kan jij ook één van die zwangeren zijn, bij wie de gevoelige borsten positief zijn tussen de lakens. Dat is niks om je zorgen over te maken. Sterker nog, geniet ervan!

Overige veranderingen van je borsten tijdens de zwangerschap

Naast gevoelige borsten, zal je nog wat veranderingen merken aan je borsten tijdens je zwangerschap.

Grotere borsten

Vanaf 6 weken zwangerschap kan je al merken dat je borsten beginnen te groeien. En dat zullen ze de rest van je zwangerschap blijven doen. Ze kunnen heel geleidelijk groeien, maar ook via een paar groeispurts. Het is gebruikelijk dat je borsten aan het eind van de zwangerschap ongeveer twee cupmaten groter zijn. Tijdens een groeispurt kan je last krijgen van jeuk en zelfs striae ontwikkelen.

Aderen beter zichtbaar

Bij veel zwangeren worden de aderen beter zichtbaar op hun borsten. Dit komt door de verhoogde bloedtoevoer. Aan het einde van je zwangerschap heb je tot 50% meer bloed in je lichaam. Na de zwangerschap of als je stopt met borstvoeding, zullen de aderen weer net zo worden als voor je zwangerschap.

Tepels tijdens zwangerschap

Ook je tepels veranderen als je zwanger bent. Ze worden groter en donkerder. Over het algemeen steken ze meer uit, waardoor het straks makkelijker wordt voor je baby om toe te happen.

De tepelhoven, de kringen rond je tepels, worden net als je tepels groter en donkerder. Bovendien kunnen er bultjes op zichtbaar worden. Dit zijn Montgomery kliertjes. Deze kleine kliertjes scheiden een olieachtige substantie af die je tepels en tepelhoven beschermen tegen uitdroging en de huid soepel houden.

Lekkende tepels

Tijdens je zwangerschap kan er colostrum uit je tepels lekken. Colostrum is de speciale melk die je baby de eerste dagen na de geboorte zal krijgen. Het zit vol met antistoffen en helpt daardoor je baby’s immuunsysteem. De productie begint rond de derde maand van je zwangerschap. Vanaf dan kan je beginnen met lekken, maar dit komt vaker voor tegen het einde van je zwangerschap.

Colostrum ziet er over het algemeen uit als een dikke, gelige vloeistof. Het lekken kan op ieder moment gebeuren, maar de kans is groter als je seksueel opgewonden bent. Het verschilt per vrouw hoeveel en of je lekt. Door het dragen van zoogcompressen kan je voorkomen dat vochtige plekken op je kleding zichtbaar worden.

Download onze app - Z

#1 Zwangerschaps- en baby app - Z