32 weken zwanger

Steeds krapper, jij hapt naar adem

De ontwikkeling van de embryo na 32 weken zwanger

Na 32 weken zwangerschap begint je lichaam aan de kleine kant te worden voor twee bewoners. Je baby is nu zo groot, dat de baarmoeder steeds krapper wordt. Daar staat tegenover dat je baarmoeder zo groot is, dat je longen ruimte moeten inleveren. Vandaar dat jij steeds vaker naar lucht moet happen!

Je baby is zo groot als een..

42,4 cm 1652 gram
  • zo groot als een Chinese kool
  • zo zwaar als een volwassen cavia
  • het huidje is nu ondoorzichtig

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 8 en 14 Jun
  • 224 tot 230 dagen zwanger
  • in je achtste maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 32 van je zwangerschap

Als je 32 weken zwanger bent, wordt de ruimte in je baarmoeder steeds kleiner voor je baby. Waar hij eerst voldoende plek had, beginnen de ‘muren’ nu redelijk op hem af te komen. Hij zal dan ook steeds vaker met zijn hoofdje naar beneden gaan liggen. Dit is gelijk de ideale ligging voor de bevalling. Als hij nog met zijn hoofd naar boven ligt, dan is dat niet erg. Hij heeft nog genoeg tijd én ruimte om te draaien.

Je baby blijft snel groeien. Vanaf de 32e week van je zwangerschap groeit je kleine voornamelijk nog in gewicht. In de weken tot zijn geboorte wordt je baby nog ongeveer twee keer zo zwaar als nu! De gewichtstoename bestaat voornamelijk uit vet. Hierdoor wordt zijn doorzichtige huidje langzaam ondoorzichtig, net als bij jou.

Jij in week 32 van je zwangerschap

Vrouw van 32 weken zwanger heeft last van kortademigheid tijdens de zwangerschap

Haal even rustig adem. Niet alleen omdat je al 32 weken(!) zwanger bent, maar ook omdat je de laatste tijd steeds vaker kortademig bent. Niet zo gek als je bedenkt dat je baarmoeder nu zó groot is dat ze tegen je longen aandrukt en je niet meer de volledige capaciteit van je longen kan gebruiken. Mocht je je zorgen maken over je baby, dan kan je opgelucht ademhalen. Hij krijgt namelijk alle zuurstof die hij nodig heeft via de placenta.

Vanaf ongeveer de helft van je zwangerschap kan je al de zogenaamde Braxton Hicks weeën voelen. Je voelt deze als harde buiken. Nu het einde van je zwangerschap dichterbij komt, worden deze oefenweeën steeds heftiger en komen ze vaker voor. Is dit niet je eerste zwangerschap, dan is de kans groot dat je meer last hebt van Braxton Hicks weeën. Deze weeën bereiden je voor op de bevalling.

Zwangere vrouw met handen op haar buik

Wat moet ik regelen als ik een kind krijg?

In samenwerking met Rijksoverheid

Het aftellen is nu echt begonnen. Controleer of je alles hebt geregeld met het persoonlijk overzicht van de Rijksoverheid. Vul de vragen in en weet wat jij moet regelen als je een kind krijgt. En waar je recht op hebt tijdens je zwangerschap en verlof.

Direct invullen >

Tip bij 32 weken zwanger

Man en vrouw van 32 weken zwanger bedenken samen een geboorteplan

In een geboorteplan kan je al jouw wensen en verwachtingen voor je bevalling opschrijven. Hierdoor weten de verloskundige en andere zorgverleners wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld waar je wilt bevallen, wie je er graag bij wilt hebben en of je borstvoeding wilt geven na de bevalling. Als dat het geval is, is het verstandig om alvast te bekijken welke spullen je wellicht nog nodig hebt om borstvoeding te geven. Door het geboorteplan met je partner in te vullen, zijn jullie op de hoogte van elkaars verwachtingen. Bespreek je geboorteplan ook met je verloskundige.

Volgende week

33 weken zwanger

Dag schokdempers, hallo zwangerschapsdementie

Naar 33 weken zwanger