Darmkrampjes baby: herkenning en tips
Darmkrampjes is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Vrijwel elke baby heeft ze, maar de een heeft er meer last van dan de ander. Ook voor jou kan het een enorme beproeving zijn. Gelukkig is het onschuldig, maar hoe herken je deze buikkrampen en wat kan je eraan doen?
Wat zijn darmkrampjes?
Darmkrampjes (of buikkrampjes) zijn samentrekkingen van de spieren in de darmwand. Ze zijn erg vervelend voor je kleine. Het begint vaak tijdens of na de voeding. Je baby begint hard te huilen, wat vervolgens uren kan aanhouden. Je baby lijkt op geen enkele manier te troosten en is erg onrustig.
Door de onrust die de krampen veroorzaken, kom je in een vicieuze cirkel terecht en kan deze kwaal je vele uren nachtrust kosten. Gelukkig gaat het ook weer over. De piek voor de buikkrampen ligt op de leeftijd van 6 weken en na een maand of 4 neemt het vaak af. De darmen van je kindje zijn dan voldoende ontwikkeld en gewend aan voeding.
Darmkrampen herkennen
Als je kindje last heeft van buikkrampen, kan je dat herkennen aan een aantal kenmerken:
- Je kindje balt zijn vuisten
- Hij schopt en trappelt met zijn benen of trekt ze juist krampachtig op
- Je baby heeft veel onrust en spanning in zijn lijf
- Hij kan zich overstrekken
- Je baby huilt hard en hevig
- Hij kan last hebben van winderigheid
#23 Goede boertjes laten
De 50 tips van Nestlé
Darmkrampjes worden soms veroorzaakt door vastzittende lucht. Het is daarom belangrijk dat je kindje na elke maaltijd goed boert. Ja, nu mag dat nog in gezelschap!
Oorzaken van darmkrampjes
De reden van de buikkrampen heeft gelukkig niet met een medisch probleem te maken. Diverse oorzaken kunnen een rol spelen.
Rijping van het maagdarmstelsel
Na de geboorte worden de darmen van je kleine voor het eerst aan het werk gezet. Ze krijgen nu echte voeding te verteren en dat is een hele uitdaging. Het maagdarmstelsel is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor voedsel soms te snel passeert en niet volledig wordt afgebroken. Dit zorgt voor gasvorming en krampen.
Lucht
Als baby’s drinken, komt er met de melk ook lucht mee. Vooral bij baby’s die gulzig drinken, kunnen dit grote hoeveelheden zijn. Lucht in de darmen werkt niet bevorderlijk bij darmkrampjes, omdat de darmen moeite hebben de overtollige lucht kwijt te raken.
Prikkels
Overstimulatie met prikkels kan bij baby’s en jonge kinderen letterlijk voor buikpijn zorgen. Sommige baby’s zijn hier gevoeliger voor dan anderen.
(Koemelk)allergie
In enkele gevallen is er meer aan de hand en worden de buikklachten veroorzaakt door een overgevoeligheid of voedselintolerantie. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je kindje een koemelkallergie heeft.
Voeding
De voeding die je baby krijgt, speelt een belangrijke rol bij de mate van klachten. Afhankelijk van of je fles- of borstvoeding geeft, zijn er verschillende dingen waar je op kan letten.
Bij borstvoeding
Als je borstvoeding geeft, kunnen er bepaalde stoffen in jouw voeding zitten die de darmen van je kindje nog niet goed kunnen verdragen. Voorbeelden hiervan zijn koolsoorten, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, specerijen, ui, paprika, koffie en chocolade. Je kan proberen deze producten een paar dagen te vermijden om te zien of de klachten bij je baby afnemen. Uiteraard zijn alcohol en tabak sowieso niet bevorderlijk.
Wanneer je baby de borst volledig leegdrinkt, kunnen de krampen minder zijn. De vollere melk die later naar buiten komt, heeft een stimulerende werking op de darmen.
Bij flesvoeding
Geef je flesvoeding, probeer dan niet te frequent grote veranderingen in het voedingsschema aan te brengen. De darmen van je baby moeten dan iedere keer opnieuw wennen. Je kan bij aanhoudende krampen overwegen te switchen naar een andere soort flesvoeding.
Neem daarnaast de tijd voor de voeding: je baby mag er gerust 15-20 minuten over doen. Is hij sneller? Las dan pauzes in of gebruik een speen met een kleiner gaatje of een dubbele speen. Dit voorkomt dat je kindje veel lucht mee naar binnen slokt.
Als je ervoor zorgt dat de speen continu gevuld is met melk tijdens het drinken, voorkomt dit dat er luchtbellen in de maag van je baby komen. Er zijn speciale flessen op de markt die ernaar streven zo min mogelijk lucht door te laten. Deze kunnen goed werken. Laat tenslotte je baby ook goed boeren om de overtollige lucht kwijt te raken.
Jouw babynaam op een geboortekaartje
Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.
Naar de dokter?
Deze babykwaal is op zich geen reden om naar de dokter te gaan, aangezien het niet schadelijk is. Als je zeker weet dat het darmkrampjes zijn die je baby plagen, dan hoef je niet naar de huisarts.
Twijfel je of wil je het zeker weten, dan is het fijn om de huisarts even naar je kleine te laten kijken. De arts kan onderzoeken of er geen andere oorzaak is voor het ontroostbare huilen van je baby en kan je adviezen geven. Ook wanneer er andere klachten zijn, zoals koorts, braken of bloed bij de ontlasting, kan je beter even contact opnemen met de huisarts.
Tips om de buikkrampen van je baby te verminderen
Moet je dan maanden afwachten en doorbijten tot je baby eroverheen groeit? Nee, gelukkig zijn er wel wat trucs en tips die uitkomst kunnen bieden. Hieronder een overzicht:
- Leg een warm kruikje op zijn buikje. De warmte van een kruik of kersenpitzakje kan je baby helpen ontspannen en zo voor verlichting zorgen. Ook een warm bad kan dit effect hebben.
- Masseer zijn buik zachtjes. Doe dit door met warme handen zachtjes ronddraaiende bewegingen te maken over zijn buik. Dit geeft niet alleen verlichting, maar is ook een fijne interactie tussen jou en je kindje.
- Fiets met zijn benen in de lucht. Dit doorbreekt de spanning in de buikspieren en kan zo verlichting bieden. De ronddraaiende beweging helpt namelijk zijn buik ontspannen.
- Afleiding in de vorm van geluid of beweging. Zing een liedje voor je baby, schommel hem heen en weer of maak een ritje met de auto. De ritmische bewegingen kunnen hem tot rust brengen.
- Inbakeren. Met darmkrampen kan je in een vicieuze cirkel van onrust en narigheid terechtkomen. Inbakeren kan helpen je baby rustig te krijgen, zodat hij een goede nachtrust heeft en er vervolgens weer wat beter tegen kan.
- Middelen van de drogist. Er zijn diverse producten bij de apotheek en drogist verkrijgbaar tegen darmkrampen zoals Cinababy, Infacol, Iberogast en ABC Dophilus. Een positief effect is bij geen van allen wetenschappelijk bewezen, maar toch zweren sommige ouders erbij.
- In de draagzak of draagdoek. Neem je baby in de draagzak of draagdoek en ga een stukje wandelen. Jouw lichaamswarmte, het ritmisch kloppen van jouw hart en het heen en weer wiegen kunnen hem kalmeren.
- Een fijne houding. Probeer een houding te vinden waarin je kindje zich prettiger voelt. Veel baby’s met darmkrampjes vinden het fijn om met hun buik op je onderarm te liggen. Met je hand ondersteun je zijn onderbuik. Een gebogen houding (foetushouding) is vaak ook fijn.
- Geen venkelthee of anijsthee. Venkelthee of anijsthee geven, is een tip uit de oude doos om darmkrampen te verlichten. Het is echter niet verstandig dit aan je baby te geven. Het bevat plantengifstoffen, die bij een jonge baby mogelijk gauw schadelijk kunnen zijn.
Bekijk kruikjes voor je baby >
Helpt geen van deze zaken en word je langzamerhand gek van de stress? Schakel hulp in of leg je kindje even in zijn wieg om een paar minuten in een andere kamer tijd voor jezelf te nemen. Dan kan je er daarna weer even tegen. En bedenk dat het uiteindelijk over zal gaan.
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app
#1 Zwangerschaps- en baby app