Het grote zwangerschapsduurmysterie
Yes! Je bent zwanger! Maar wanneer ben je nu uitgerekend? De gemiddelde zwangerschapsduur is 9 maanden, toch? Of was het nu 40 weken? Nee wacht, had je niet ook eens 38 weken gehoord? En waarom bevalt bijna niemand op de uitgerekende datum? Je bent net zwanger en je weet het nu al even niet meer…
Wees gerust, dit ligt niet alleen aan jou. Je bent inderdaad 38 weken zwanger, maar toch ook 40 weken en voor het gemak ook nog eens 9 maanden. En eigenlijk klopt dit in de meeste gevallen ook nog eens niet. Huh?! Verwarrend, hè? Toch klopt het wel, we zullen het proberen uit te leggen. Heb je daar het geduld niet voor, dan hebben wij een rekentool gemaakt waarmee je jouw uitgerekende datum kan berekenen.
Zwangerschapsduur van 40 weken
Normaal gesproken wordt gerekend met een zwangerschapsduur van 40 weken. Omdat dit ‘de norm’ is, volgen wij deze ook in onze zwangerschapskalender.
De 40 weken ontstaan doordat geteld wordt vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. We tellen nu dus niet vanaf de dag van de daadwerkelijke bevruchting. In werkelijkheid is de bevruchting pas twee weken later, want de eisprong vindt gemiddeld weer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie plaats. Je bent dus niet 40 weken zwanger, maar 38.
38 weken zwanger
Een gemiddelde zwangerschap duurt eigenlijk 38 weken. Toch rekenen verloskundigen, huisartsen en gynaecologen meestal met een zwangerschapsduur van 40 weken. Terwijl jij nu weet dat je, als je 40 weken zwanger bent, eigenlijk pas op 38 weken zit.
Maar waarom gebruiken we dan 40 weken?!
De gedachte hierachter is niet eens zo gek. De meeste vrouwen weten vaak heel goed wanneer de eerste dag van hun laatste ongesteldheid was. Maar weet jij precies het moment van de bevruchting? En zelfs als je dit denkt te weten, klopt dit dan wel?
Een eicel kan immers ook 24 uur na de ovulatie nog bevrucht worden en sperma kan zelfs 3 dagen later nog zorgen voor bevruchting. Misschien zwemt de bewuste spermacel nog wel 2 of 3 dagen rond in je baarmoeder voor de ovulatie plaatsvindt en bevrucht hij dan pas jouw eicel.
Ook bij deze telling zit echter een addertje onder het gras… De rekenmethode is namelijk niet echt waterdicht. Zeker bij een onregelmatige menstruatiecyclus kan de daadwerkelijke uitgerekende datum nog wel eens afwijken. De ovulatie valt dan namelijk niet elke maand precies twee weken na de eerste dag van de laatste menstruatie.
Uitgerekende datum vaststellen met een echo
Gelukkig kan tijdens een termijnecho aan alle onzekerheid een einde worden gemaakt. Doordat iedere baby in de eerste maanden van de zwangerschap met vrijwel dezelfde snelheid groeit, kan met vrij grote zekerheid de dag van de bevruchting worden vastgesteld. En dat betekent dus ook dat we de uitgerekende datum weten!
En wat zegt die uitgerekende datum nu?
Uiteindelijk bevalt minder dan 5% van alle vrouwen op de uitgerekende datum. Weet je nu dus eindelijk wanneer je gaat bevallen, is de kans groter dan 95% dat dit niet het geval is! Toch geeft deze datum een goede indicatie. Hoe dichter bij de uitgerekende datum, hoe groter de kans dat je die dag bevalt.
Hoe zat het eigenlijk met 9 maanden?
Misschien heeft dit verhaal het voor jou het iets duidelijker gemaakt. Het zou ook zomaar kunnen dat het vraagteken alleen maar groter is geworden. In dat geval: don’t shoot the messenger, maar houd gewoon aan dat je ongeveer 9 maanden zwanger bent. Dit blijft een gebruikelijke tijdsaanduiding.
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app - Z
#1 Zwangerschaps- en baby app - Z