Baby drinkt flesvoeding uit een flesje

Borstvoeding is direct na de geboorte de beste voeding voor je baby. Kan of wil je geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding een prima alternatief. Het geeft je baby voldoende bouwstoffen om goed te kunnen groeien.

Welk merk flesvoeding?

Het merk flesvoeding maakt niet zoveel uit. In Nederland is de samenstelling van flesvoeding namelijk door de Warenwet geregeld. Fabrikanten zijn verplicht om van elke voedingsstof die je baby nodig heeft een minimum hoeveelheid in het melkpoeder te stoppen. Door de wet is ook een maximum aangegeven, waardoor de verschillende merken in samenstelling erg op elkaar lijken. Koop dus gerust één van de goedkopere merken, daarin zitten dezelfde voedingsstoffen als in de duurdere merken.

#36 Fles bereiden met kraan- of mineraalwater?

De 50 tips van Nestlé

Wil je een flesje bereiden met mineraalwater? Kies dan alleen mineraalwater dat natrium- en nitraatarm is. Zo zijn er nog een aantal andere dingen waar je op moet letten.

Soorten flesvoeding

Wanneer je direct na de geboorte begint met flesvoeding, begin dan met startvoeding voor baby’s van 0-6 maanden. Wanneer je kindje tussen de 6 en 12 maanden oud is geef je opvolgmelk. Daarna is opvolgmelk 3 geschikt, geef dit nog minimaal 6 maanden.

Ook zijn er speciale soorten voeding voor baby’s die veel spugen of die wat meer eten. Deze zijn over het algemeen niet nodig. Stap niet zomaar over, maar overleg eerst met het consultatiebureau.

Extra vitaminen bij flesvoeding

Vanaf het moment dat je baby twee weken oud is moet hij 10 microgram vitamine D per dag slikken, blijf dit volhouden tot je kindje vier jaar oud is. Alleen wanneer je kind een getinte of donkere huidskleur heeft moet het daarna vitamine D blijven slikken, omdat hij met een donkere huid van nature minder vitamine D aanmaakt.

Extra vitamine K is niet nodig wanneer je baby minimaal 500 ml flesvoeding per dag drinkt. In de flesvoeding zit dan genoeg vitamine K. Mocht je baby jonger zijn dan drie maanden, flesvoeding drinken en nog niet aan de 500ml per dag komen, vraag dan je kraamverzorgster of het consultatiebureau of je extra vitamine K moet geven.

Wat is een goede fles?

De flessen worden intensief gebruikt, het is dus aan te raden minimaal twee flessen te gebruiken. Daarbij heb je twee spenen en een flessenborstel voor het reinigen nodig. Voor de allerkleinsten kan een fles van 125ml gebruikt worden. Voor de iets groteren zijn flessen van 250ml tot 300ml geschikt. Zorg voor een doorzichtige fles met een duidelijke maatverdeling en een wijde hals om hem makkelijker schoon te maken. Bekijk flessen >

Wat is een goede speen?

Alle verkrijgbare spenen voldoen aan strenge veiligheidseisen. Maar er zit natuurlijk wel verschil in de spenen. Zo kan jouw baby een voorkeur hebben voor een bepaalde vorm. Ook zijn de leeftijd en zuigkracht van invloed op de juiste speen. Als je baby minder hard zuigt kan hij beter een speen met een groter gat of twee gaatjes gebruiken. Let altijd goed op of de speen bij de gebruikte fles past en controleer de speen voor ieder gebruik op beschadigingen. Gebruik deze spenen ook niet als fopspeen.

Hoe maak ik een fles klaar?

  1. Was je handen.
  2. Vul de fles met koud kraanwater.
  3. Verwarm het water met een flessenwarmer, magnetron of in een pannetje heet water.
  4. Bereid de melk zoals op de verpakking is aangegeven.
  5. Als je de melk in de magnetron verwarmt schud dan altijd de fles even, zodat de warmte zich kan verspreiden.
  6. Let op dat de temperatuur niet hoger is dan 35 graden. Controleer dit door een beetje op de binnenkant van je pols te druppelen.
  7. Gebruik de fles direct om je baby te voeden. Warme melk is een goede voedingsbodem voor bacteriën, dus bewaar de fles niet langer dan een uur.
  8. Als je onderweg je baby wilt voeden, maak dan ter plaatse een fles met een schone thermoskan en melkpoeder.

Hoe geef ik de fles?

Je baby zal zelf rond de 7 keer per dag om voeding vragen, voed het zoveel mogelijk op deze momenten. Hoe vaak en hoelang je flesvoeding kunt geven lees je in het artikel voedingsschema flesvoeding.

Hoe geef je je baby de fles?
Bekijk het instructiefilmpje over het geven van een fles.

Neem je kindje half zittend op schoot. Het hoofdje steunt op de binnenkant van je elleboog. Wissel links en rechts hierbij af. Contact maken is belangrijk, kijk je kindje aan en reageer op de aanwijzingen die hij geeft. Houd de fles scheef en geef drinken zolang de baby daar behoefte aan heeft. Zorg er hierbij voor dat de speen gevuld blijft met melk. Wanneer hij een boertje moet laten kun je hem even optillen en met zijn hoofdje tegen je schouder laten leunen. Laat je baby bepalen wanneer hij genoeg heeft gehad. Het voeden duurt zo’n 15 tot 30 minuten.

Hoe maak ik de fles schoon?

Spoel de fles en de speen direct na het drinken om, melkresten zijn later moeilijk te verwijderen. Was fles en speen daarna grondig met heet water en afwasmiddel en reinig deze met een flessen- of speenborstel. Spoel ze daarna schoon met water zonder zeep. Een vaatwasprogramma van 55 graden of hoger zorgt ook voor een goede reiniging.

Steriliseer de eerste 6 maanden de flessen en spenen één keer per dag. Dit kan met een steriliseerapparaat of door ze te koken. Wanneer je de flessen en spenen kookt, laat ze dan minimaal 3 minuten ondergedompeld in het kokende water liggen. Bewaar gesteriliseerde flessen op een schone, afgesloten plaats zoals de koelkast.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.