In samenwerking met
Alcohol, roken en medicijngebruik bij borstvoeding

Door het geven van borstvoeding, geef je voedingsstoffen door aan de moedermelk. Het blijft dus, net als tijdens je zwangerschap, belangrijk om in de gaten te houden wat je eet en drinkt. Gelukkig kan je alles gewoon weer eten en hoef je niet meer zo streng op te letten als tijdens je zwangerschap. Via borstvoeding is de concentratie van voedingsmiddelen namelijk sterk verdund. Let wel op met alcohol, tabak en bepaalde medicijnen.

Kruiden en cafeïne tijdens borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, kan je alles gewoon eten en drinken, zolang je een gebalanceerd en gezond dieet aanhoudt. Toch kan je beter niet te veel cafeïnehoudende dranken nemen (max. 2 koppen koffie per dag). Hier kan je kindje onrustig van worden. Daarnaast raadt het Voedingscentrum het gebruik van aloë, senna, kava kava, venkel en anijs af. Deze producten zijn mogelijk schadelijk voor je kindje.

Er wordt weleens gedacht dat bepaalde producten darmkrampjes bij baby’s kunnen veroorzaken, maar dit is meestal niet het geval. De krampjes worden niet veroorzaakt door de producten, maar doordat de darmen van je baby nog in ontwikkeling zijn. Na 3 maanden is dit meestal over.


Je moedermelk afkolven

Ga je weer aan het werk of wil je eens een dagje weg? Door te kolven kan je kindje blijven genieten van de voordelen van moedermelk. Met de Swing Maxi Flex borstkolf van Medela kolf je comfortabeler én heb je meer melk.

Lees meer >

Wel is het mogelijk dat je kindje op bepaalde producten reageert. Zodra je dat merkt, kan je ervoor kiezen de producten tijdelijk niet te eten of drinken, maar je hoeft ze niet bij voorbaat te laten staan.

Medicijnen en borstvoeding

Er zijn verschillende medicijnen die je veilig kan gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Lees wel altijd de bijsluiter. Hier staat doorgaans beschreven of je het medicijn kan gebruiken in combinatie met borstvoeding geven.

Overleg bij twijfel altijd met je arts of je het medicijn in combinatie met borstvoeding geven kan gebruiken en bespreek, wanneer nodig, of je kan overstappen op een vergelijkbaar middel dat veilig is tijdens de borstvoeding. Op de website van Lareb kan je per geneesmiddel en medicijn opzoeken of het gebruik veilig is in combinatie met borstvoeding geven.

Roken en borstvoeding

Roken tijdens de borstvoeding is zeer af te raden en kan schadelijke gevolgen hebben voor je kindje, zowel op de korte als de lange termijn. Zo doen een aantal onderzoeken vermoeden dat je melkproductie afneemt als je rookt, de toeschietreflex niet optimaal werkt en dat je baby een onregelmatig slaappatroon kan krijgen. Daarnaast kan je baby hierdoor vaker verkouden zijn en krijgt hij sneller een luchtweginfectie of oorontsteking. Dit geldt overigens niet alleen voor het zelf roken: ook bij meeroken zijn de schadelijk gevolgen aanwezig.

Toch is het ook als roker beter om je kind borstvoeding te geven dan gelijk te starten met kunstvoeding. De voordelen van het geven van borstvoeding wegen ruimschoots op tegen de nadelen van de schadelijke tabaksstoffen. Via je moedermelk krijgt je baby namelijk antistoffen binnen die hem beschermen tegen de schadelijke stoffen van tabak en nicotine. Hij heeft dus juist extra behoefte aan borstvoeding als je rookt.

Als je rookt, probeer dan direct na de borstvoeding te roken. Tussen het roken en de volgende voeding heeft je lichaam dan de tijd enkele afvalstoffen weg te filteren. Maar: rook nooit in de buurt van je baby en laat ook anderen dat niet doen.

Alcohol en borstvoeding

Geen alcohol drinken is gezonder, ook als je geen borstvoeding hoeft te geven. Toch kan het geen kwaad als je af en toe een glaasje wijn drinkt. Wacht na het drinken nog zo’n 3 uur per glas voordat je weer borstvoeding geeft of kolft. Dan heeft je lijf de tijd om de alcohol in je lichaam af te breken. Je kan je kindje in de tussenliggende periode voeden met eerder afgekolfde melk. Het is niet verstandig om veel te alcohol drinken als je daarna nog moet voeden.

Alcohol drinken tijdens of vlak voor het geven van borstvoeding kan schadelijke gevolgen hebben voor je baby. Alcohol komt namelijk in de borstvoeding terecht. Je baby krijgt het dan via jou binnen. Zijn hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en blootstelling aan alcohol kan hier schadelijke gevolgen op hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat een baby minder drinkt als hij alcohol in zijn lijfje heeft en dat zijn slaapritme wordt verstoord.

Er is geen onderzoek beschikbaar naar het drinken van grotere hoeveelheden alcohol en de effecten op moedermelk. Het ligt voor de hand dat het zorgen voor een baby niet samengaat met het drinken van een forse hoeveelheid alcohol.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.