Ontwikkeling van de embryo in het derde trimester van zwangerschap

De laatste 3 maanden van je zwangerschap worden het derde trimester genoemd. In dit trimester verviervoudigt je baby in gewicht. Niet zo vreemd dus dat je buik nu echt gigantisch wordt. Helaas gaat dit gepaard met nieuwe zwangerschapskwalen. Gelukkig weet je waar je het voor doet en ligt aan het eind van dit trimester je baby in je armen!

Weken derde trimester

Je derde trimester loopt van week 28 tot de week van je bevalling. De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen week 37 en week 42. Via de zwangerschapskalender kan je snel naar jouw week.

Je baby in je derde trimester

In het derde trimester groeit je baby van 36,8 cm en 940 gram tot (gemiddeld) 50,8 cm en 3400 gram. In lengte verdubbelt hij dus niet meer, terwijl hij in gewicht nog vier keer zo zwaar wordt! Een groot gedeelte van deze gewichtstoename zit in (baby)vet. Dit geeft hem niet alleen die schattige mollige look, maar houdt hem straks ook warm buiten de baarmoeder.

Aan het begin van het derde trimester gaan je baby’s ogen open en al snel kan hij ook knipperen. Hij ziet er nu niet alleen uit als een baby, maar gedraagt zich ook echt zo. Hij trekt gezichten, slikt, hikt, beweegt zijn armen en benen, zuigt op zijn vingers en draait zijn hoofd. Zijn zintuigen gaan steeds beter werken en als hij slaapt, droomt hij zelfs al.

Zijn hersenen ontwikkelen zich snel en zullen dit ook na de geboorte blijven doen. Andere organen, zoals de lever en nieren, zijn aan het eind van het derde trimester volledig ontwikkeld. Het kraakbeen wordt verder omgezet in botten. Zijn schedel blijft nog wat zachter en bestaat uit ‘losse platen’, zodat deze over elkaar kunnen schuiven tijdens de bevalling.

Aan het eind van je zwangerschap wordt de baarmoeder erg krap voor je baby. Hij zal daarom een lighouding aannemen die voor hem prettig is. Deze ligging is belangrijk voor de bevalling. De meeste baby’s gaan in de ideale achterhoofdsligging liggen, maar hij kan bijvoorbeeld ook in een stuitligging gaan liggen. Die laatste ligging kan complicaties opleveren bij de bevalling.

Na 37 weken is je baby voldragen en kan de bevalling ieder moment beginnen. Je baby kan echter ook besluiten om tot week 42 in je baarmoeder te blijven zitten.

Jij in je derde trimester

Het derde trimester is het laatste trimester, maar gelijk ook het zwaarste. Een aantal zwangerschapskwaaltjes uit het eerste trimester komen terug, maar je krijgt ook last van nieuwe klachten. Daarnaast wordt je buik zo groot dat dit een handicap wordt in het dagelijks leven.

Groei buik tijdens het derde trimester
De groei van een zwangerschapsbuik tijdens het derde trimester.

Nieuwe zwangerschapskwalen waar je last van kan krijgen in het derde trimester zijn onder andere:

Aan het eind van het derde trimester ben je de zwangerschap waarschijnlijk zat en kan je niet meer wachten tot je baby in je armen ligt. De uitgerekende datum geeft een indicatie wanneer je baby komt, maar slechts 5% bevalt daadwerkelijk op deze datum. Na 37 weken is je baby voldragen en als er geen complicaties zijn mag je vanaf dan thuis bevallen. Is je baby er na 42 weken zwangerschap nog niet, dan zal de bevalling worden ingeleid.

Tips voor derde trimester zwangerschap

Hieronder een lijst met de belangrijkste tips en dingen waar je over moet nadenken in het derde trimester: